DYRT ER BEST: Ingen av debillige juletreføttene når opp i testen. Foto: Øivind Lie
DYRT ER BEST: Ingen av debillige juletreføttene når opp i testen. Foto: Øivind LieVis mer

Her er den beste juletrefoten

Skal du ha en bra juletrefot, kan det hende du må ta deg en tur i designbutikken.

Pynter du treet på lille julaften er ikke dette dagen for irritasjoner og kløning. Det er stor forskjell på hvor enkelt det er å montere treet i foten. Her har vi testet syv juletreføtter der de beste trolig vil bidra til en fredelig juletrepynting.

Kun med skruer Vi har bare testet de variantene der du fester treet med skruer.

Vil du sjekke de med smarte mekanismer testet vi dem i fjor. De finner du her:
Krinner V3 som fikk karakter 6
Easyfix som fikk karakter 6
Supergrip som fikk karakter 4
Her kan du lese hele testen fra i fjor

Enkel montering - En juletrefot skal gjøre det lett å montere og demontere treet, sier juletredyrker Per Kveim i Treungen, som minner om at man må huske på at edelgran har en større rotdiameter enn vanlig gran.

- Derfor kan det være lurt å ha litt å gå på, forklarer han.

Det er også viktig at treet får nok vann, og da er det en fordel med stort vannvolum i foten slik at man slipper å vanne støtt og stadig,

- Et tips til slutt er at plast har dårlig motstandsdyktighet mot kulde. Det bør du være oppmerksom på hvis du setter treet og foten ut, avslutter Kveim.

Skruer En fot med fire skruer gjør monteringen enklere enn en med tre. Har treet konisk bunn sentrerer rota seg og den blir låst i bunnen.

Er det en pigg eller skrue i bunnen bør denne være spiss om den skal gjøre nytten.

Stabilitet Vi har testet stabiliteten på foten. Det er ikke så viktig om du har et lite tre på rundt halvannen meter, men på de større trærne er dette noe du må ta hensyn til.

Byggekvalitet Det er stor forskjell på materialvalg og kvalitetsfølelse på juletreføttene i testen. De varirerer fra nesten rene plastprodukter til varianter i helstøpt jern eller stål.

De beste av de vi har testet vil trolig gjøre nytten for både barn og barnebarn.

Hele skalaen Vi har gitt produktene karakter fra en til seks der seks er best.

Vi har brukt hele skalaen slik at den juletrefoten som har fått seks eller en er den beste og dårligste, kun med utgangspunkt i dette utvalget.

Utvalg Produktene er plukket fra de store kjedebutikkene samt noen mer spesialiserte interiør/designbutikker.

Testen er gjennomført av undertegnede.

Les også:
Slik unngår du at treet drysser
Stylistenes julepynttips
Julekuler med egne bilder

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

SMD Design Suveren fot med forseggjorte detaljer. Karakter: 6/6 Produsent: SMD Design Pris: 895 Born in Sweden Enkel og gjennomført med forseggjorte detaljer. Karakter: 5/6 Produsent: Born in Sweden Pris: 1160 Støpejernsfot med hjertekant Solid støpejernsfot, med stort vannvolum. Karakter: 4/6 Produsent: Maxbo/Skeidar Pris: 549 Julgransfot Smide Brukbar stabilitet og vannvolum. Karakter: 3/6 Produsent: Åhlens Pris: 349 Juletrefot fra Clas Ohlson Greit å få treet rett, men svært ustabil. Karakter: 2/6 Produsent: Clas Ohlson/Bauhaus Pris: 129 Juletrefot i sort støpejern Middels stabilitet og lite vannvolum. Karakter: 2/6 Produsent: Maxbo/Skeidar Pris: 249 Juletrefot Smijern Lite vannvolum og dårlig stabilitet. Karakter: 1/6 Produsent: Plantasjen Pris: 299