Her er den beste parkdressen

Årets test avslører farlige stoffer i to av vinterdressene.

BEST I TEST: Didriksons Theron er eneste dress i testen som fikk terningkast seks. Foto: Testfakta
BEST I TEST: Didriksons Theron er eneste dress i testen som fikk terningkast seks. Foto: TestfaktaVis mer

Når barna leker ute, må de ha klær som tåler hard behandling.

Vinterdressene må holde barnet varmt når det er kaldt, og tørt når det er vått.

Testfakta har, på oppdrag av Foreldre & Barn, testet ni av høstens nye vinterdresser til barn. Samtlige modeller skal ifølge produsentene være vanntette.

Bedre vanntetthet - En vinterdress må tåle et vanntrykk på cirka to meter for å kunne kalles vanntett, sier Ann Stare, testansvarlig på laboratoriet Swerea IVF.

Årets test viser en forbedring på dette punktet. Alle dressene består testen og er vanntette, men i varierende grad.

Dressen fra Lindex er testens taper og ligger helt på grensen for å kunne kalles vanntett. De beste dressene i testen klarte et vanntrykk på mer enn ti meter og anses som like vanntette som regntøy. Dette er dressene fra Didriksons, Helly Hansen, KappAhl og Ellos.

Slitestyrke og rivestyrke Det hjelper ikke at en dress er vanntett hvis den slites fort og blir tynn i stoffet. Da trenger vannet uansett inn, og barnet blir vått og kaldt.

En dress som skal vare hele vinteren, må kunne tåle røff bruk. Slitestyrken er derfor svært viktig. Jo mindre snø det er, desto mer slitasje blir det på knær og rumpe.

Dårligst slitestyrke hadde dressen fra Coop, som bare klarte i underkant av 500 omdreininger i sentrifugen før det ble hull. Testvinneren Didriksons klarte over 7000 omdreininger.

Rivestyrken, altså hvor mye dressene tåler før de revner, er også testet. Her skiller Coop seg ut som klart sterkest, mens Helly Hansen hadde dårligst rivestyrke.

Reima faller Reima har vært blant topp tre i vår test de senere årene. Det er spesielt på vanntetthet og slitestyrke dressene har vært bra. I årets test gjør derimot Reima det ikke like bra på disse punktene.

Selv om dressen fortsatt kan anses å være vanntett, klarer den ikke et vanntrykk på mer enn tre meter.

- Vi er overbevist om at dette er et unntak. Våre egne tester viser at materialet klarer minst 10 meter vanntrykk. Vi kommer til å undersøke dette videre. Vi har verken byttet leverandør, materiale eller distribusjonskjede, forteller Elina Björklund, VD for Reima.

Farlige stoffer To av dressene i årets test inneholder tungmetall og hormonforstyrrende stoffer.

Dette kom fram etter en kjemisk analyse, en såkalt XRF-skanning, av hver enkelt dress for å se om de inneholdt bly, kadmium eller nikkel.

I vinterdressen fra Ellos ble det funnet høye verdier av det mykgjørende stoffet DEHP i plasthempen på glidelåsen. Analyseresultatet viser at plastbiten inneholdt så mye som 16 prosent av det farlige stoffet. DEHP, med en høyere verdi enn 0,1 prosent, er forbudt å bruke i småbarnsprodukter, leker og kosmetikk. Det er derimot foreløpig ikke forbudt i barneklær.

- Selv om dette stoffet ikke er forbudt, er det uegnet å bruke i barneklær. Barn suger og biter på alt, og en slik plasthempe er spesielt innbydende å putte i munnen, sier Agneta Westerberg, sjef på Kjemikalieinspeksjonens tilsynsavdeling i Sverige.

DEHP er en forbindelse i stoffgruppen ftalater. Det er giftig og kan skade evnen til å få barn, og føre til skader på fosteret. Ftalater brukes hovedsakelig som mykgjørere i plast, og finnes i mange produkter som brukes daglig.

- Barn vokser og er ikke ferdigutviklet. Det er derfor svært viktig at de ikke utsettes for kjemikalier som påvirker dem negativt, sier Westerberg.

Cocktaileffekten Giftstoffer er et økende problem. Det trengs en strengere regulering, og spesielt i produkter for barn og unge, som er særlig sårbare for kjemikalier.

Det er også en stor svakhet at regelverket ikke tar høyde for cocktaileffekter, og vi får i oss små mengder giftstoffer hver eneste dag.

- Forbrukerrådet har lenge etterlyst en handlingsplan for en giftfri forbrukerhverdag, slik Danmark og Sverige har hatt i flere år. Norge må legge mer press på EU for å skjerpe kjemikalielovgivningen, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Mat og Handel i Forbrukerrådet.

Salgsstopp av Ellos dress Etter at F&B har gjort Ellos oppmerksom på testresultatet, stanser de salget av den aktuelle vinterdressmodellen.

- Vi ser svært alvorlig på disse prøveresultatene og kommer til å ta bort denne plasthempen på glidelåsene. Salget av den aktuelle modellen er nå stoppet. Plasthempen som inneholder ftalater, blir fjernet fra alle dressene. De få kundene som allerede har kjøpt denne vinterdressen, vil bli kontaktet, slik at plasthempen klippes bort. Kundene vil få en kompensasjon for dette. Hvis ønskelig kan kundene også returnere varen, sier Kjell Claesson, innkjøpsdirektør i Ellos.

Les også:
Her er de beste bilstolene
Stor pølsetest - en får terningkast seks
De beste termosene for barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Test av Didriksons Theron Best i test og terningkast seks. Karakter: 6/6 Produsent: Didriksons Pris: 1000 Test av Helly Hansen Playsuit En vanntett og god dress, men dårlig slitestyrke. Karakter: 5/6 Produsent: Helly Hansen Pris: 1500 Test av KappAhl Kax Proxtec Terningkast fem til dressen fra KappAhl. Bra vanntetthet. Karakter: 5/6 Produsent: Kappahl Pris: 799 Test av Coop Inuk Dressen fra Coop tåler både vaskemaskin og tørketrommel. Karakter: 4/6 Produsent: Coop Pris: 700 Test av Reima Winnie Reima har vært blant topp tre i andre tester. Denne gangen blir det femteplass. Karakter: 4/6 Produsent: Reima Pris: 1200 Test av H&M H&M-dressen har god pusteevne, men dårlig vanntetthet. Karakter: 3/6 Produsent: H&M Pris: 600 Test av Reflex Block Suit God på pris, men dårlig på vanntetthet og slitestyrke. Det gir terningkast tre. Karakter: 3/6 Produsent: Reflex Pris: 799 Test av Ellos E-protection Ellos-dressen får ikke karakter på grunn av innholdet i dressen. Produsent: Ellos Pris: 800 Test av Lindex Fix I dressen fra Lindex ble det funnet bly i knappene. Derfor får ikke dressen terningkast. Produsent: Lindex Pris: 700