Her er den beste sommervinen

La maten avgjøre hva du skal drikke om sommeren.

VINELSKER: Marianne Snekkestad (39) ved Vinmonopolet på CC Vest i Oslo skåler gjerne både i rosa og hvitt om sommeren. Også rødvin kan være et riktig valg til en del sommerretter. 
Foto: Håkon Eikesdal
VINELSKER: Marianne Snekkestad (39) ved Vinmonopolet på CC Vest i Oslo skåler gjerne både i rosa og hvitt om sommeren. Også rødvin kan være et riktig valg til en del sommerretter. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Til et godt måltid hører god vin, men mange tenker ikke nok over hva de drikker til maten, mener Marianne Snekkestad ved Vinmonopolet på CC Vest i Oslo.

- En stor del av befolkningen er veldig opptatt av mat og vin, og det er større fokus på råvarer og på å lage mat fra bunnen av. Da må man også ha godt drikke til. I andre deler av verden drikker folk vin for å komplettere mat. Her prioriterer vi å kose oss, sier hun.

Varierer lite Den klassiske feilen mange gjør er at de drikker én og samme vin gjennom hele sommeren, uansett hva de spiser, påpeker Snekkestad.

- De kjøper seg kanskje en kasse Chablis eller Sancerre, og drikker det til alt de spiser. Det er selvsagt ikke noe galt i dette hvis du synes det funker best for deg. Du ikke være en vinsnobb, men det finnes likevel visse regler som gjør at visse typer mat og vin passer sammen — og dermed at måltidet blir enda bedre, sier Snekkestad, som er utdannet vinkelner, har jobbet flere år i restaurantbransjen og holder vinkurs og foredrag på kveldstid.

Regel nummer én er å ta utgangspunkt i menyen og gjøre maten vinvennlig, sier hun, og ramser opp de fire grunnsmakene: sødme, syre, salt og bittert. I tillegg er det én ekstra smak — Umami. Denne bør du være obs på.

- Umami er en smaksforsterker, en aminosyre som er fiendtlig til vin. Reker, fisk og en del grønnsaker inneholder ulike mengder med umami. Det samme gjør ferdigmat, sauser og piffikrydder. Derfor bør du være forsiktig med rødvin til denne type mat, sier hun.

Ulike smaker Måten du tilbereder maten på får utslag for hvordan mat og vin reagerer sammen.
- Hvis du serverer sødmefylt mat, blir vinen syrligere. Har du en syrerik rett, blir vinen mildere og rundere, og det samme blir den hvis maten er salt. Har du derimot mye bitterhet i maten, blir vinen desto strammere, sier hun. Bruker du for mange råvarer er det mye vanskeligere å matche vinen.

- Derfor lønner det seg å ikke ha flere enn tre ingredienser ved siden av hovedråvaren. Da gjør du deg selv og måltidet en tjeneste, sier Snekkestad og trekker fram et typisk eksempel: ostetallerkenen.

- Når folk skal servere ost og vin, legger de alt fra appelsinost til roquefort på fatet, sammen med ulike typer frukter og grønnsaker. Men å finne én enkelt vin til ti forskjellige oster av høyst forskjellig smak og karakter, kan man bare drømme om, sier hun.

Sesongstyrt Rosévin kan være litt vanskeligere å matche med mat enn hvitvin.

7 vinråd:

1. Vit hva du skal spise før du kjøper vin.

2. Velg aldri rødvin til rød fisk eller skalldyr. Hvit går til nesten alt, mens rosévin kan være vanskelig å matche med mat.

3. Riktig glass er viktig, da oppleves vinen annerledes. Skal du f.eks drikke riesling, bør du velge et rieslingglass, burgunderglass til en rød burgunder osv.

4. Drikk det du liker å drikke. Det er en kjensgjerning at vi har ulike smaksløker, forskjellig utviklet gane, ulik toleranse for syre, sødme og bitterhet.

5. Ikke bruk for mange ingredienser i mat, tenk gjennom hva maten inneholder og prøv å matche vinen.

6. Ikke overkjør måltidet med karaktersterk vin.

7. Ikke alle er bevandret i druetypenes verden. Desto større grunn til å be om hjelp. Betjeningen på Vinmonopolet kan svare, men fortell hva du skal spise.

Kilde: Marianne Snekkestad, Vinmonopolet

- Det er lite tanniner i rosévin, men de finnes. Selv velger jeg hvitvin til skalldyr, mens en god rosé er perfekt til grillet tunfiskfilet med ratatouille, sier Snekkestad.

Selv om nordmenn helst drikker hvitt og rosa om sommeren, kan du fint åpne ei flaske rødvin på kjølige sommerkvelder, understreker hun.

- Skal du grille en marmorert entrecôte, vil en kraftig, tanninrik rødvin være et riktig valg.

Dette bør du drikke til maten:

Salat: Hvit: Sauvignon Blanc, Riesling, Grüner Veltliner eller Soave. Rosé: østerriksk Schilcher.

Spekemat: Er du vågal og liker spenning, bør du gå for en tørr Sherry Amontillado/Manzanilla. Hvitvin av typen Albariño og Riesling er også gode valg.

Østers: Her er det ingen tvil: Champagne med tydelig konsentrert aroma av kalk og mineraler.

Hummer: Til eksklusiv mat må du kunne spandere noen ekstra kroner for å drikke noe som matcher i kvalitet. Velg Champagne eller god Chablis, eller andre druer på Chardonnay eller Riesling.

Krabbe/kreps: Til det smaksrike krabbekjøttet må du ha en frisk Grüner Veltliner, Albariño, Chardonnay eller Riesling. Til sjøkreps vil en fransk Muscadet eller Chablis, Riesling eller Sauvignon Blanc passe best.

Reker: Velg Riesling til reker som er klassisk tilberedt med loff, majones og sitron. Sauvignon Blanc og Alsace-viner av Pinot Blanc går også bra.

Blåskjell: Hvis de er tilberedt klassisk med vin og hvitløk, velg en Vinho Verde (Portugal), Muscadet fra Loire, Albariño (Spania). Til en kremet, kraftigere blåskjellrett passer hvit Bordeaux, Riesling eller Chablis.

Laks: Til grillet laks med rømme og agurksalat: Sauvignon Blanc, Chardonnay fra Burgund, Greco di Tufo, Fiano di Avellino, Albariño og Grüner Veltliner.

Makrell: Velg vin med urtepreget aroma, god fruktighet og friskhet. Viner laget på Sauvignon Blanc, Albariño eller Grüner Veltliner.

Grillmat: Kylling og svin: Velg enten rødt, en saftig, fruktig, tanninfattig Valpolicella eller Barbera d'Asti, eller hvit: Verdicchio di Matelica, Soave, Grüner Veltliner.

Rødt kjøtt: Vanlig rødvin du ellers ville brukt, passer godt her. Med marinade, krydder og barbecuesaus vil en fruktdreven, saftig vin, uten for mye tanniner, passe: en oversjøisk Shiraz, f.eks. Zinfandel (California) og Malbec (Argentina). Italia har også mye som passer til rødt kjøtt: Ripasso eller Barbera d'Alba .

Jordbær og andre bær: Velg noe som ikke overdøver bærsmaken. Den italienske dessertvinen Moscato d'Asti er en fulltreffer. Riesling Spätlese er et annet godt valg. Brachetto d'Aqui er veldig godt hvis du har litt sjokolade på desserten.

Kilde: Marianne Snekkestad,Vinmonopolet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer