Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er den beste sommervinen

La maten avgjøre hva du skal drikke om sommeren.

VINELSKER: Marianne Snekkestad (39) ved Vinmonopolet på CC Vest i Oslo skåler gjerne både i rosa og hvitt om sommeren. Også rødvin kan være et riktig valg til en del sommerretter. 
Foto: Håkon Eikesdal
VINELSKER: Marianne Snekkestad (39) ved Vinmonopolet på CC Vest i Oslo skåler gjerne både i rosa og hvitt om sommeren. Også rødvin kan være et riktig valg til en del sommerretter. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til et godt måltid hører god vin, men mange tenker ikke nok over hva de drikker til maten, mener Marianne Snekkestad ved Vinmonopolet på CC Vest i Oslo.

- En stor del av befolkningen er veldig opptatt av mat og vin, og det er større fokus på råvarer og på å lage mat fra bunnen av. Da må man også ha godt drikke til. I andre deler av verden drikker folk vin for å komplettere mat. Her prioriterer vi å kose oss, sier hun.

Varierer lite Den klassiske feilen mange gjør er at de drikker én og samme vin gjennom hele sommeren, uansett hva de spiser, påpeker Snekkestad.

- De kjøper seg kanskje en kasse Chablis eller Sancerre, og drikker det til alt de spiser. Det er selvsagt ikke noe galt i dette hvis du synes det funker best for deg. Du ikke være en vinsnobb, men det finnes likevel visse regler som gjør at visse typer mat og vin passer sammen — og dermed at måltidet blir enda bedre, sier Snekkestad, som er utdannet vinkelner, har jobbet flere år i restaurantbransjen og holder vinkurs og foredrag på kveldstid.

Regel nummer én er å ta utgangspunkt i menyen og gjøre maten vinvennlig, sier hun, og ramser opp de fire grunnsmakene: sødme, syre, salt og bittert. I tillegg er det én ekstra smak — Umami. Denne bør du være obs på.

- Umami er en smaksforsterker, en aminosyre som er fiendtlig til vin. Reker, fisk og en del grønnsaker inneholder ulike mengder med umami. Det samme gjør ferdigmat, sauser og piffikrydder. Derfor bør du være forsiktig med rødvin til denne type mat, sier hun.

Ulike smaker Måten du tilbereder maten på får utslag for hvordan mat og vin reagerer sammen.
- Hvis du serverer sødmefylt mat, blir vinen syrligere. Har du en syrerik rett, blir vinen mildere og rundere, og det samme blir den hvis maten er salt. Har du derimot mye bitterhet i maten, blir vinen desto strammere, sier hun. Bruker du for mange råvarer er det mye vanskeligere å matche vinen.

- Derfor lønner det seg å ikke ha flere enn tre ingredienser ved siden av hovedråvaren. Da gjør du deg selv og måltidet en tjeneste, sier Snekkestad og trekker fram et typisk eksempel: ostetallerkenen.

- Når folk skal servere ost og vin, legger de alt fra appelsinost til roquefort på fatet, sammen med ulike typer frukter og grønnsaker. Men å finne én enkelt vin til ti forskjellige oster av høyst forskjellig smak og karakter, kan man bare drømme om, sier hun.

Sesongstyrt Rosévin kan være litt vanskeligere å matche med mat enn hvitvin.

- Det er lite tanniner i rosévin, men de finnes. Selv velger jeg hvitvin til skalldyr, mens en god rosé er perfekt til grillet tunfiskfilet med ratatouille, sier Snekkestad.

Selv om nordmenn helst drikker hvitt og rosa om sommeren, kan du fint åpne ei flaske rødvin på kjølige sommerkvelder, understreker hun.

- Skal du grille en marmorert entrecôte, vil en kraftig, tanninrik rødvin være et riktig valg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!