VINNEREN: En Nakamura-sykkel til 10 000 kroner fikk terningkast seks. Foto: Øivind Lie
VINNEREN: En Nakamura-sykkel til 10 000 kroner fikk terningkast seks. Foto: Øivind LieVis mer

Her er den beste terrengsykkelen

Vi har testet åtte terrengsykler til rundt ti tusen kroner.

Tidligere har vi både testet sykkeljakke og tipset deg om 250 supre sykkelturer.

Nå har turen kommet til å teste ut gode terrengsykler.

En kikk på artikkelen vi har skrevet om å velge riktig sykkel, kombinert med denne testen bør gjøre deg godt forberedt før du tar en tur i sykkelbutikken.

Testen I denne testen har vi isolert egenskapene etter bruk. Slik som grus, sti, klatring, utfor. Ingen sykler er gode på alt, så noen kompromisser må du gjøre når du skal handle sykkel.

Det er en stor fordel at alle syklene testes på en og samme runde. Testpanelet har brukt syklene på sin vanlige treningsrunde i tørt vær.

Testerne Vi har valgt to syklister som er aktive innen flere terrengsykkelgrener til å gjøre denne testen. De representerer en bredde i ferdigheter som gjør at de kan skille syklene fra hverandre.

TESTER: Tommy Soleim (34) er en av to testere. Foto: Øivind Lie
TESTER: Tommy Soleim (34) er en av to testere. Foto: Øivind Lie Vis mer

De har vært så å si helt samkjørte i testresultatene, samtidig som begge er overrasket over hvor stor forskjell det er på sykler som har samme formål og koster det samme.

Egenskapene det er lagt vekt på: Å sykle i oppoverbakke Her er det viktig at geometrien gjør at sykkelen egner seg til klatring. Her spiller også stivheten i ramma inn, altså hvor mye den svikter under tråkking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å sykle i nedoverbakke Her er det avgjørende at geometrien, og i stor grad styrevinkelen, bidrar til å gi eller ta fra deg trygghet og mestringsfølelse nedover. Her vil også dekkene spille en stor rolle.

Å sykle på grus Dette er underlaget som for mange er dominerende under trening og ritt. Her kan dekkene utgjøre himmelvid forskjell.

Å sykle på lett sti Her er det egenskaper som balanse og akselerasjon i småkupert terreng som teller.

Syklene vi testet Syklene er testet slik de kommer fra butikken. Vi så fort at noen av modellene hadde klart seg langt bedre med små justeringer, slik som å bytte stem eller dekk. Det har vi kommentert i artikkelen. Noen av leverandørene valgte å ikke levere sykkel til testen, mens andre ikke leverte tidsnok til testen.

Karakterene er gitt slik: Vi har brukt en skala fra én til seks, der seks er best. Vi har brukt hele skalaen. Det betyr at den sykkelen som får karakteren én eller seks, er den dårligste eller beste sykkelen bare med utgangspunkt i dette utvalget.

Les også: Her er det beste sportsundertøyet

Her er den beste turjakka

Guide til sykkelturer i hele verden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Nakamura Grade 4 / Diamant Apex T4 En lett og frekk sykkel med aggressiv og rittpreget sittestilling Karakter: 6/6 Produsent: Nakamura Pris: 9999 Scott Scale 50 Trygg og morsom sykkel som innbyr til lek, men som samtidig er rask. Karakter: 5/6 Produsent: Scott Pris: 9999 XEED XR Comp Tyngepunktet føles lavere enn på de andre, og den innbyr til litt mer selvsikker lek på grus og sti Karakter: 5/6 Pris: 9999 Merida Speed-D Bunnsolid og sterk, men kanskje ikke den mest snertne. Karakter: 4/6 Produsent: Merida Pris: 9999 Hard Rocx Cambrium Lett og pen sykkel som trives på grus. Karakter: 4/6 Produsent: Hard Rocx Pris: 9999 Specialized Rockhopper comp Lett og fin, men dårlige dekk. Karakter: 3/6 Produsent: Specialized Pris: 11498 DBS Intruder 03:05 Grei til asfalt og hardpakket grus, ut over det var det daffe greier. Karakter: 2/6 Produsent: DBS Pris: 9999 Cube LTD Comp Pen sykkel, men virker veldig tung. Karakter: 1/6 Produsent: Cube Pris: 9990

TESTER 2: Silje K. Holmsen (31) har syklet siden 2007. Foto Øivind Lie
TESTER 2: Silje K. Holmsen (31) har syklet siden 2007. Foto Øivind Lie Vis mer