Her er den nye navnetoppen

Emma og Linnea var de mest brukte jentenavnene i 2010. På guttesiden topper Lucas og Emil.

GRØNN START: Gi babyen en grønn start på livet med disse tipsene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
GRØNN START: Gi babyen en grønn start på livet med disse tipsene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Emma har dominert navnetoppen så langt på hele 2000-tallet.

Sara på vei opp igjen Til tross for at Emma var det navnet som gikk mest tilbake i fjor, holdt 465 nye Emma-barn til en plassering helt øverst på navnelisten, så vidt før Linnea med 452 nye norske verdensborgere.

Nytt navn på tredjeplass er Sara, som for øvrig var helt på topp i 2002 og 2007.

I Navneguiden kan du sjekke navns popularitet, betydning og opprinnelse.

Mathias tredje mest populære navn 552 gutter fikk navnet Lucas eller Lukas i 2010.

Det gir listetopp for tredje år på rad. Før det var Lucas nesten ikke brukt.

Emil hadde klatret stødig i mange år før navnet i 2009 nådde andreplass. 492 holdt til samme plassering også i 2010.

ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Mathias tok tredjeplassen, med 491 nye navnebærere.

De største motenavnene Størst framgang i fjor hadde jentenavnene Amalie og Solveig og guttenavnene Sigurd og Mathias.

- Men utslagene er små og skyldes nok ofte tilfeldigheter, sier navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

- På fem års sikt blir utslagene større. Det er her motenavnene kommer til syne. Størst framgang i en slik lengre periode har Linnea, Leah, Ella og Olivia for jentene, og Lucas, Leon, William, Liam og Aksel for guttene.

I dag kom den nye statistikken fra Statistisk sentralbyrå. Sjekk hvilke navn som topper lista i år

Ville valgt et annet navn Vil du skille deg ut på navnefronten, bør du altså ta deg tid til å sjekke hvilke navn som faktisk er i vinden akkurat nå. Bruker du navnetoppen som referanse, kan barnet ditt raskt bli en av fem i klassen med samme fornavn.

Ifølge Ouren vet mange foreldre forbausende lite om hvilke navn som er vanlige og mindre vanlige.

- Ønsker du å gi barnet ditt et uvanlig navn, velger du Grete, og ikke Emma eller Linnea. Jeg møtte en gang en mamma i barnehagen som sa til meg: «Hadde jeg visst at det navnet jeg valgte til datteren min var så vanlig, ville jeg aldri ha valgt det», forteller Ouren.

Vakre navn - derfor de er in Nesten 15 prosent av norske foreldre velger navn fra de 10 øverste på navnestatistikken.

- Navnetoppen er en fyliste, ikke en anbefalingsliste, sier navnestatistikeren.

- Men bare så det er sagt, jeg mener ikke at foreldre absolutt må velge et sjeldent navn. Jeg synes de navnene som er på topplisten nå er vakre. Det synes vi alle, det er jo derfor de er så populære.

I mange år var Bærum foregangskommune. Slik er det ikke lenger

Besteforeldrene protesterer Å velge navn er en kunst. Men hva du enn velger, råder Jørgen Ouren nybakte foreldre til å droppe besteforeldrene som navnerådgivere. Han sier at mange besteforeldre synes at det navnet foreldrene har valgt, er for "spesielt" til å kunne brukes på deres barnebarn. Ofte kjenner de ingen som heter dette i sin generasjon.

Han er tilhenger av at foreldre skal få gi barnet det navnet de ønsker, så lenge det ikke er til ulempe for barnet.

- Navnet er et varemerke for personen som bærer det. Da er det greit å ha et navn som ikke er mer vanlig enn at man kan presentere seg med kun fornavnet uten å bli forvekslet med flere andre, sier Ouren.

Finn ut for mange som heter det samme som deg

Hermer etter Sverige - Det er påfallende hvordan navn som er populære i Sverige, etter hvert havner på navnetoppen også i Norge. Jeg kan snart slutte å lage navnestatistikker, bare henvise til Sverige, sier navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

Han mener vi kan se på hva de svenske idrettutøverne i tidlig 20-årene heter, og nesten spå at disse navnene slår an i Norge.

- Likevel er det ikke så enkelt. Noen toppnavn i Sverige bruker lang tid på å slå an i Norge, andre bruker kort tid og andre kommer aldri. Men det som er sikkert er at norske navnetrender følger de svenske, sier han.

Om det er at Sverige er tidligere ute enn oss med plukke opp internasjonale trender eller om dette er typiske svenske navn, er vanskelig å si noe sikkert om , mener navneforskeren.

Sinar 2
Sinar 2 Vis mer

Noen navn signaliserer høyere status enn andre. Her er lista over øst- og vestkantnavn:

Alice i sverigeland I 2008 lå Lucas på topp i Sverige og Emma som nummer tre. I 2009 hadde Lucas fortsatt førsteplassen i vårt naboland, mens Alice var det mest populære jentenavnet. Emma og Ella lå som nummer to og tre hos jentene, mens Elias og Oscar inntok andreplass og tredjeplass hos gutta.

- Kommer vi til å se det svenske toppnavnet Alice i Norge i år eller i nær fremtid? - På nåværende tidspunkt viser Alice ingen tendenser til å stige i det hele tatt i Norge. Det var på topp i 1910, men er i dag ikke med på topp 40 listen over jentenavn i Norge engang. Man skal ikke være for tidlig ute med å konkludere, men i dag har ikke dette navnet begynt å røre på seg ennå.

- Hva årsaken til dette er, er vanskelig å vite, mener Jørgen Ouren.

- Det kan være at det er et veldig svensk lydende navn, eller det kan skyldes at en svensk kjendis har kalt barnet sitt Alice. Kanskje vi bare trenger tid på oss her opp på berget for å bli vant til det, sier Ouren.

Ønsker du ett spesielt navn? Her finner du navnetoppen i de andre nordiske landene:

Sverige

SAMME NAVN: Når barnet begynner i barnehagen og på skolen, er det upraktisk om mange heter det samme. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SAMME NAVN: Når barnet begynner i barnehagen og på skolen, er det upraktisk om mange heter det samme. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Danmark

Island

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.

MANGE VELGER SAMME NAVN: Overraskende få sjekker navnestatistikken før de velger navn til barnet sitt, mener Jørgen Ouren ved Statistisk sentralbyrå. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
MANGE VELGER SAMME NAVN: Overraskende få sjekker navnestatistikken før de velger navn til barnet sitt, mener Jørgen Ouren ved Statistisk sentralbyrå. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
NYE NAVN PÅ TOPP: Den nye navnetoppen er klar. Sjekk hvilke navn som topper årets liste. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
NYE NAVN PÅ TOPP: Den nye navnetoppen er klar. Sjekk hvilke navn som topper årets liste. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer