Her er den perfekte julematen for veganere

Mye kan gjøres med de riktige råvarene.

VEGISTERKAKER: Jane H. Johansen bak «Veganmisjonen» har laget superpopulære vegisterkaker. Foto: DREYER HENSLEY STUDIOS
VEGISTERKAKER: Jane H. Johansen bak «Veganmisjonen» har laget superpopulære vegisterkaker. Foto: DREYER HENSLEY STUDIOS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Julemat er for mange ribbe, medisterkaker, pinnekjøtt og lutefisk. Men hva serverer du om det kommer en veganer (eller vegeterianer) til deg på julaften?

Fortvil nå ikke, Veganmisjonen-bloggeren, Jane H. Johansen, har nemlig oppskriften på gode, alternative julemiddager som kan serveres til de som spiser verken kjøtt eller fisk.

- På min juletallerken finner du mine etter hvert svært så berømte Vegisterkaker - en kjøttfri versjon av medisterkaker, forteller Johansen til Dagbladet.

I tillegg spiser hun linsestek og soyaribbe, sammen med det ellers vanlige tilbehøret som for eksempel surkål, kålrotstappe og rosenkål.

Se oppskrifter på julemat for veganere lenger ned i artikkelen. Andre veganretter kan du søke etter her.

- Enklere med bloggen eller kokeboka Allerede da Johansen var syv år, kuttet hun gradvis ut kjøtt. Da hun var 15 erklærte hun seg som vegeterianer, mens hun for seks år siden gikk over til et helvegansk kosthold.

- Jeg er veganer for dyra, miljøet og for helsa. Men jeg er også veganer for smakens skyld, det er så enormt mye god mat man kan lage og kose seg med - med god samvittighet, forteller hun.

Hun synes ikke det er vanskelig å finne alternativ julemat når man ikke spiser kjøtt eller fisk. Men Johansen husker at hun synes det var vanskelig å vite hva hun skulle bruke som pålegg da hun ble veganer.

- Det var ikke lett å få tak i oppskrifter på norsk, tilpasset norske forhold, og det fantes ingen norske nettsteder, bøker eller blogger med veganske oppskrifter.

Derfor startet hun matbloggen sin, Veganmisjonen.com, har gitt ut kokeboka «Veganmat på sitt beste» og holder kokkekurs.

- Jeg tenker at det hadde vært mye enklere om jeg hadde hatt bloggen eller kokeboka mi da jeg selv ble veggis.

Redd for å ikke bli mett på kjøttfrie retter? Disse gir deg garantert følelsen av å bli mett.

Få negative kommenterer Bloggeren har vokst opp i en kjøttspisende familie, der julematen var svineribbe og svinestek. Da hun valgte å bli vegeterianer fikk hun full forståelse og støtte fra familien, noe hun er veldig takknemlig for.

- Jeg tror det er mye enklere nå enn for bare få år siden. Veganbegrepet er mer kjent nå, og man blir ikke sett på som en raring eller radikal hippie, når du sier du er veggis.

VEGANMAT PÅ SITT BESTE: Jane Johansen skulle ønske hun selv hadde en blogg og bok å finne oppskrifter i, da hun ble veganer. Foto: INE-ELISE HØIBY/Dagbladet
VEGANMAT PÅ SITT BESTE: Jane Johansen skulle ønske hun selv hadde en blogg og bok å finne oppskrifter i, da hun ble veganer. Foto: INE-ELISE HØIBY/Dagbladet Vis mer

Heldigvis har hun fått lite negative tilbakemeldinger på valget om å være veganer, og tror hun kan telle antall negative kommentarer på bloggen på én hånd.

- Folk stiller gjerne de vanlige spørsmålene som «hvordan får du i deg nok protein, er det ikke kjedelig/tungvint og mye jobb å lage mat, hva spiser du på restaurant og på julaften», og slike ting. Jeg synes det bare er positivt at folk er nysgjerrige, og jeg svarer mer enn gjerne på alt folk måtte lure på.

- Er det noe du savner å spise innimellom?

- Jeg savner i grunn ingenting. Jeg har aldri spist så mye god mat som etter jeg ble veganer, forteller hun.

Det er ikke bare Johansen som har valgt en kjøttfri hverdag. Flere og flere tar valget om å bli vegeterianer eller veganer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer