Her er det bare 5 mm nedbør i året

Farligste du kan gjøre er å forsøke å krysse gata.

SHARM EL SHEIKH/KAIRO (Dagbladet): Hit trenger du ikke ta med paraply.

Årlig nedbør er bare fem millimeter.

Her kan du sole deg 3.804 timer i året.

Kommer tilbake Vinterens egyptiske revolusjon og haiangrepene mot badegjester er tilsynelatende glemt.

Nå strømmer turistene tilbake til de solfylte strendene.

Turismen er en av landets grunnpilarer.

Før revolusjonen dro nesten 13 millioner mennesker på Egypt-ferie hvert år.

Etter urolighetene, har omsetningen i år falt med så mye som seks milliarder kroner, ifølge en oversikt fra planleggingsministeriet.
  Livsfarlig trafikk Dagbladet har tatt pulsen på hverdagslivet både i ferieidyllen ved Rødehavet og i kjempebyen Kairo med cirka 25 millioner innbyggere.

Konklusjonen er entydig: Turister er både velkomne og lider ingen overlast - såframt du unngår de heftigste stedene i hovedstaden, som områdene ved den israelske ambassaden eller revolusjonens arnested ved Tahrir-plassen.

Det farligste du kan gjøre, er faktisk å bevege deg ut i den egyptiske trafikken.

Bilistene oppfører seg som de kjører radiobiler på tivoli.

Fotgjengere har null rettigheter.
 
Presidentens favoritt På få år har Sharm el-Sheikh opplevd en utrolig vekst.

Navnet betyr «Sjeikens bukt» og ble opprinnelig brukt om det vesle fiskeleiet der våre dagers «Old Market» ligger.

Lokalbefolkningen oppfatter at turistbyen er den styrtede presidenten Hosni Mubaraks baby.

Det var ikke tilfeldig at det var hit han reiste etter revolusjonen.

- Mubarak og hans nærmeste forretningsvenner lagde byen. Mubarak holdt flere toppolitiske konferanser her, og byen ble også kalt Fredsbyen, forteller taxisjåføren Mohammed.

Full trøkk På grunn av de politiske urolighetene har charterselskapene lenge nølt med å gjeninnføre Egypt på menyen.

I februar var Egypt et dødt reisemål.

Turistene skygget unna sollandet mens revolusjonen raste.

Men nå går salget strykende:

- Vi er snart på samme nivå som i fjor på reiser til Hurghada, opplyser .

- For to uker siden lå Hurghada-salget faktisk 23 prosent over tilsvarende periode i fjor, opplyser Star Tours informasjonsrådgiver Kirsti Irgens Ertsås

- Vi har stor tro på at nordmenn denne vinteren vil velge Egypt som reisemål. Landet ligger bare fem og en halv time unna- og du er nærmest garantert sol, sier Ertsås lokkende.
  Tar med ungene - Vi har overhodet ikke merket at Egypt har vært annerledes enn andre turiststeder. Her er helt trygt å være, sier Stig Edvin Aksnes (33) og får støtte av fruen, Elisabeth Fosse (29).

Dagbladet møter paret fra Norheimsund der de sammen med Jørgen Dahl Karlsen (27), Joar Vik (22) og Merethe Fosse Vik (26) nyter livet på solsiden i idylliske Naama Bay, som er en av flere bydeler i Sharm el-Sheikh.

TRYGT I EGYPT: Det er trygt for å turister å besøke Egypt, men hold deg unna demonstrasjoner på Tahrir-plassen. Arnestedet for vinterens revolusjon er fortsatt tungt besatt av militærstyret.
TV: Nesten halvparten av Kairos befolkning lever i slum og fattigdom - men TV'en er på plass!
PYRAMIDENE: Slik ser de enorme Giza-pyramidene ut fra lufta. I høyre forkant skimtes den karakteristiske Sfinxen.
SEMI-UBÅT: Å dykke ned i Rødehavet kan sammenliknes med et akvarium. Her er enorme mengder fisk, i alle regnbuens farger. Det mest behagelige er å bli med en semi-ubåt der du tørrskodd kan betrakte sjølivet.
MAGEDANS: Det går heftig for seg når magedanserinnen Hena slår seg løs på cruiseskipet på Nilen. Magedansen står høyt i kurs i Egypt og er alltid populære innslag.
MAGEDANS: Det går heftig for seg når magedanserinnen Hena slår seg løs på cruiseskipet på Nilen. Magedansen står høyt i kurs i Egypt og er alltid populære innslag.
LEK PÅ STRANDEN: Munter lek på stranden i Sharm el Sheikh.
TURISTENE ER TILBAKE: Turistene ønskes velkommen tilbake til Egypt. Om kvelden danses det rundt bålet i beduinleiren langt inne i ørkenen på Sinai-halvøya.
TURISTFLOKKENE ER TILBAKE: En beduinjente og hennes kamel er klar til å møte nye turistflokker. Etter revolusjonen holdt turistene seg borte, men er på full fart tilbake igjen.
KAIRO: Et kveldsstille Kairo er et vakkert syn når du cruiser nedover Nilen.
GODE SELGERE: Egypterne er (irriterende) gode selgere - og tilbyr blant annet produkter av egyptisk bomull, en kvalitet som regnes i verdenstoppen.
STRØMMER TIL: Turistene strømmer atter til det egyptiske museet, der landets tusenårige historie fortelles gjennom enorme samlinger. I bakgrunnen står et av regjeringskontorene som ble rammet under vinterens revolusjon.
FARLIG TRAFIKK: Den intense og uoversiktlige trafikken er den største faren du løper i Egypt. Her fra Tahrir-plassen med det egyptiske museet (rosa) og et utbrent regjeringskontor i bakgrunnen.
FØLER OSS TRYGGE: -Vi føler oss trygge i Egypt, mener denne gjengen som tilbrakte ei uke i Sharm el Sheikh.. Fra venstre Elisabeth Fosse (29), Stig Edvin Aksnes (33), Jørgen Dahl Karlsen (27), Joar Vik (22) og Merethe Fosse Vik (26).
TURISTANLEGG: Det gamle fiskeleiet i sjeikens bukt er i løpet av en mannsalder omgjort til dagens enorme turistanlegg i Sharm el Sheikh.
FESTPYNTET KAMEL: Ikke bli overrasket dersom du møter en festpyntet kamel på stranden i Egypt. Og husk: Det koster penger å ta bilder...
GRILLING: En stolt kokk griller fersk sjømat på utsiden av en av de beste fiskerestaurantene i Sharm el Sheikh.
OLD MARKED: Krydderhandler Souror Bortes er 81 år gammel, og synes det fortsatt er stor stas å møte turister på Old Marked.

Paret fra Norheimsund tilbrakte ei uke på det flotte Hilton-anlegget, rett ved den populære stranda.

- Vi reiste i den varmeste perioden. Når vi kommer hjem, skal vi sjekke priser for en ny reise hit i januar. Da tar vi også ungene med oss. Her er det helt problemfritt å være, forsikrer de.

Ikke spesielt farlig Nordmennenes erfaringer deles av stasjonssjefen ved den norske ambassaden i Kairo, charge d'affaires Erik Paulsen.

- Ja, hvis noe er farlig i Egypt, så må det være trafikken. Det er heller ikke smart å oppsøke Tahrir-plassen en fredag før valget, sier han.

- Det er veldig få steder i Egypt som jeg ville vært betenkt på å ta med meg både kona og vår to år gamle datter. Jeg ser ingen grunn til å holde meg borte fra landet, sier Paulsen.

- Typiske turiststeder som Hurghada og Sharm el-Sheikh var trygge områder, selv under vinterens revolusjon, sier diplomaten.

Diplomaten påpeker at i storbyen Kairo lever ca. 40 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen på to dollar pr. dag.

- I deler av Kairo er det stor fattigdom og det er ingen turistattraksjon. Likevel er det oppsiktsvekkende hvor trygt det er, sier han.

Utenriksdepartementets offisielle reiseråd oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet.

Ørkenopplevelse Personlig har Paulsen hatt store opplevelser ved å stikke hodet under vannet på snorkelturer i Rødehavet.

- Egypt er mye mer enn strandlivet. De historiske minnesmerkene er enestående.

Landet har flere unike ting å by på.

Det er for eksempel en fantastisk stor opplevelse å investere i en skikkelig tur inn i ørkenen.

Å overnatte i ørkenen er en stor opplevelse, sier Paulsen.