SELVBYGD: - Da vi selv ønsket hytte, ble det naturlig å bygge her ute. Det heter jo Ørndalen her, sier hytteeier Unn-Kristin Ørndal Nilsen. Foto: Per Erik Jæger
SELVBYGD: - Da vi selv ønsket hytte, ble det naturlig å bygge her ute. Det heter jo Ørndalen her, sier hytteeier Unn-Kristin Ørndal Nilsen. Foto: Per Erik JægerVis mer

- Her er det ikke mulig å bygge hytte

Fjellet er i veien, mente forrige tomteeier.

Ytterst i havgapet i den midtnorske skjærgården har familien Ørndal bygget en moderne og funksjonell hytte. Den er spesialtilpasset terrenget, og formet etter bergformasjonene og naturen rundt. Interiøret er minimalistisk og stilrent, med gjennomtenkte løsninger og farger.

Hytta har familien bygget selv, med faren til Unn-Kristin som prosjektleder og byggmester.

Trosset terrenget - Jeg har selv vokst opp med hytte her ute på Frøya, og jeg tilbrakte somrene her fra jeg var fire-fem år. Da vi selv ønsket hytte, ble det naturlig å bygge her ute. Det heter jo Ørndalen her, sier hytteeier Unn-Kristin Ørndal Nilsen.

Sammen med mannen Stein Gunnar kjøpte hun tomten av en fisker, som mente bestemt at det ikke kunne bygges noe der på grunn av terrenget og fjellformasjonene. Dette trosset familien, og med en nevenyttig og praktisk far og svigerfar i spissen bygget de hytta rundt det kuperte terrenget.

Den er bygget mellom to berg, uten at det var nødvendig å sprenge noe. Terrassene ble satt opp først, deretter selve hytta nedi gropen.

Faren til Unn-Kristin har hatt sitt virke i glass- og bygningsbransjen. Han har ledet flere store byggeprosjekter, blant annet sin egen hytte, og hytta til Unn-Kristins søster, rett i nærheten.

- Vi hadde ikke klart dette uten pappa. Han har ordnet med alt, fra tegninger og modeller til materialer og praktiske løsninger, sier Unn-Kristin.

- Vi har bidratt med mange tanker og ideer, mens han har satt ideene ut i praksis og tilpasset alle løsningene. Vi fikk god hjelp med skallet fra arkitekt Oddmund Engh, mens det innvendige har vi selv stått for.

Godt samarbeid I dag, fem år etter starten, står hytta klar. Familien har gjort absolutt alt selv, og har derfor hatt muligheten til å finjustere og tilpasse akkurat slik de selv ønsket det.

Hver planke og hver stein er blitt båret ned, og de fleste feriene og helgene har gått med til bygging. Selv når regnværet har røsket som verst, har de gledet seg over hvert gjennomførte steg i prosessen.

- På denne måten har hytta gått seg til, og vi har hatt muligheten til å gjøre endringer underveis. Det er nok derfor vi har fått det akkurat slik vi vil. Det har gitt oss en enorm glede å bygge hytta selv, og selvfølgelig en sterk tilknytning til stedet.

Gjennomført interiør De ønsket en hytte som var tilpasset terrenget, med god utsikt og lite innsyn. De ville ha naturen tett på seg, og interiøret skulle fange opp fargene fra landskapet rundt.

SKIP: Fra sjøen ligner hytta et skip som kommer ut av berget FOTO: Per Erik Jæger
KRAFTIG VÆR: De kunne ikke la veggene være ubehandlet, for da ville de bli slitt bare på den ene siden og ikke den andre, på grunn av det kraftige været. FOTO: Per Erik Jæger
TILPASSET TERRENGET: Hytta er omringet av vill natur og en fantastisk skjærgård. Det var viktig for familien at den ble tilpasset terrenget. FOTO: Per Erik Jæger
BADESTAMP: På kvelden kan familien nyte utsikten fra et varmt bad i stampen. FOTO: Per Erik Jæger
LAVE MØBLER: Eierne valgte bevisst lave møbler for å få utnyttet utsikten mest mulig. FOTO: Per Erik Jæger
PLANTEGNING FOTO: Trygve Svindland

Alle møblene er lave, slik at ingenting skjermer for utsikten. Fargene går i grått og brunt, med friske innslag av blått og aqua. Stilen er stram og moderne. Unn-Kristin ønsket et gjennomført interiør og en gjennomgående og harmonisk stil.

- Det er så godt å komme hit, jeg får energi og overskudd av å være her, og det er jo nettopp det man skal på en hytte.

Interiøret harmonerer med eksteriøret, som er nøye valgt på bakgrunn av beliggenhet og værforhold. Ørndalen på Frøya er et værhardt sted, sterke naturkrefter er i sving når det stormer som verst.

-Vi ønsket i utgangspunktet ubehandlede vegger som kunne gråne naturlig, men siden den ene veggen var blitt mer utsatt for vær og vind, valgte vi å beise i en gråtone.

På hovedhytta er det tretak, mens annekset har torv på taket, tatt fra egen tomt. Takrenner og nedløp er i grå aluminium og innfelt i veggen, ventiler er gjemt bak ytterkledningen. Pipen er også kledd med aluminium, og vinduene er i vedlikeholdsfritt aluminium, noe som også er praktisk med tanke på været.

-Vi syntes det var veldig fint med de grå vinduene, og valgte å ha aluminiumslister innendørs også, slik at det ble et gjennomført miljø ute og inne.

Voldsom natur Når naturkreftene slår til på Frøya, rister hele hytta, og vinduene står som spente seil innover. Det uler i veggene og det hender familien lurer på om hytta vil tåle det.

- Men det er nøye beregnet og kalkulert for å tåle hardt vær. Hele hytta beveger seg, så det er ganske fascinerende å være her når det stormer, sier Stein Gunnar.

- Vi må ta inn alt som står utendørs når vi reiser. Ingen av de gamle husene her ute har vinduer mot vest, nettopp fordi folk ikke trodde det ville holde. Så vi bryter med de tradisjonelle, lokale byggeskikkene, og det er nok noen som tenker at vi er smågale.

Hytta er bygget i en spiss ut fra berget, og de store panoramavinduene i stuen åpner opp for en imponerende utsikt mot Sula og Hitra. Her har familien sett både ørn, spekkhogger og nise. Om sommeren kan de nyte synet av båttrafikken, og om kvelden stjernehimmelen.

LAVE MØBLER: Eierne valgte bevisst lave møbler for å få utnyttet utsikten mest mulig.  Foto: Per Erik Jæger
LAVE MØBLER: Eierne valgte bevisst lave møbler for å få utnyttet utsikten mest mulig. Foto: Per Erik Jæger Vis mer

- Underveis i byggingen var det flere som kommenterte at hytta lignet et skip som kom ut fra fjellet, når de kom med båt. Det la grunnlaget for valget av gulv, det måtte jo bli et skipsgulv, smiler Unn-Kristin.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Moderne hytter med sans for naturen

Slik lurer du søtsuget

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

SKJERMET INNGANG: Fargene går i grått og brunt, med friske innslag av blått og aqua.  Foto: Per Erik Jæger
SKJERMET INNGANG: Fargene går i grått og brunt, med friske innslag av blått og aqua. Foto: Per Erik Jæger Vis mer