<strong>SPESIELL:</strong> Setenil de las Bodegas regnes som en av verdens mest spesielle landsbyer. Du finner den en times kjøring fra Solkysten. Foto: WIKIMEDIA/COMMONS
SPESIELL: Setenil de las Bodegas regnes som en av verdens mest spesielle landsbyer. Du finner den en times kjøring fra Solkysten. Foto: WIKIMEDIA/COMMONS Vis mer

Her er det ikke rart om man føler seg litt nedtrykt

Opprinnelsen til dette stedet er en gåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): På Calle del Sol, solgata, i landsbyen Setenil de las Bodegas, kan du få en trykkende følelse. Ikke av sola, men av steinen du har rett over hodet.

<strong>SVALT:</strong> Den digre steinen har beskyttet landsbyen i uminnelige tider. Ikke bare mot ytre fiender, men også mot piskende regn og sterk hete. Noen parasoller i tillegg trengs her og der. Foto: WIKIMEDIA/COMMONS
SVALT: Den digre steinen har beskyttet landsbyen i uminnelige tider. Ikke bare mot ytre fiender, men også mot piskende regn og sterk hete. Noen parasoller i tillegg trengs her og der. Foto: WIKIMEDIA/COMMONS Vis mer

Mange av de tre tusen innbyggerne i  den spanske landsbyen bor bokstavelig talt i og under stein.

Noen har hele huset under steinen. Andre har bare en vegg eller tak. «La roca», steinen, bukter seg utover gata som en naturlig paraply, eller kanskje heller en parasoll. Om sommeren kan det være mer enn 40 varmegrader i området.

Gammel Akkurat når Setenil de las Bodegas så dagens lys er vanskelig å si. På byens hjemmeside står det at opprinnelsen er en gåte.

<strong>MODIG:</strong> Folk har gravd ut husene i fjellet.  Rasfare er det få som tenker på. Foto: WIKIMEDIA/COMMONS
MODIG: Folk har gravd ut husene i fjellet. Rasfare er det få som tenker på. Foto: WIKIMEDIA/COMMONS Vis mer

Helt sikkert er det at Setenil var en viktig bastion for maurerne, dengang de hadde herredømme over Syd-Spania.

Navnet Setenil skal den ha fått fordi den sju ganger (septem nihil) ikke lot seg erobre av det katolske korstoget til  kongeparet Ferdinand og Isabella.

<strong>UNDER STEIN:</strong> Trykket stemning? Langt i fra. Foto: EDUCACION SOCIAL/FLICKR
UNDER STEIN: Trykket stemning? Langt i fra. Foto: EDUCACION SOCIAL/FLICKR Vis mer

Steinen fungerte som et naturlig fort til byen endelig falt i 1484. En viktig seier for kongeparet, som til slutt samlet Spania i 1498.

Setenil kan faktisk ha hatt beboere i flere tusen år. I området rundt finnes flere hulebyer som skal være opp til 25 000 år gamle.

Populær Skal du til Solkysten, er det ikke langt til Setenil. Landsbyen er en del av «de hvite byene», «Los pueblos blancos», en stor attraksjon i Andalucia.

<strong>TRÆR:</strong>  Setenil har også frittliggende hus, grønne lunger og en elv som renner tvers gjennom. Landsbyen er en del av ruta "de hvite byene", kjent som noen av landets vakreste. Foto:WIKIMEDIA/COMMONS
TRÆR: Setenil har også frittliggende hus, grønne lunger og en elv som renner tvers gjennom. Landsbyen er en del av ruta "de hvite byene", kjent som noen av landets vakreste. Foto:WIKIMEDIA/COMMONS Vis mer

Byen ligger ikke langt fra Ronda. Fra Malaga  når du Setenil på litt over en time.

I Setenil er det først og fremst beliggenheten som er attraksjonen. Bilen kan du med fordel sette igjen før du kommer til de trange smugene med steinen hengende over. Det beste er å rusle rundt og ta den eiendommelige steinen i øyesyn.

Vin Det fulle navnet «Setenil de las Bodegas» har ganske riktig med bodegaer å gjøre. Bodegaene skal ha kommet med de nye kristne bosetterne, som begynte med vin, i tillegg til det araberne hadde startet med; oliven-og mandeltrær.

<strong>SOLID:</strong>  Husene er delvis bygd i fjellet. Mange leies ut til turister. Foto: WIKIMEDIA /COMMONS
SOLID: Husene er delvis bygd i fjellet. Mange leies ut til turister. Foto: WIKIMEDIA /COMMONS Vis mer

Vinproduksjonen blomstret i flere hundre år. På 1860-tallet inntraff katastrofen. Et insektangrep ødela alt. Siden har landsbybeboerne satset på andre produkter.
 
I dag er det chorizo og ferskt svinekjøtt som gjelder. Stedet har sin egen hamburgerversjon, laget med svinekjøtt. Spør etter «una de masita».

Vil du se hvordan steinen bukter seg utover gata, samtidig som du tester stedets spesialiteter, prøv et vindusbord på restaurant El Mirador.
Og ingen grunn til bekymring, vin har de fremdeles i byen under steinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer