Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er det kjempeforskjell

Vi tester løpebrodder og piggede sko.

PIGG ELLER BRODDER? Vi har testet ulike brodder og oppiggede løpesko. Hva funker best? Foto: KRISTIN SØRDAL
PIGG ELLER BRODDER? Vi har testet ulike brodder og oppiggede løpesko. Hva funker best? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Det er ingenting i veien for å løpe ute selv om Kong Vinter har bredt seg utover landet. Det holder å ta på seg vanlige løpetights og en løpejakke, med superundertøy under. Lue er selvsagt et must, samt votter eller hansker.

Du må heller ikke ha spesielle vinterjoggesko, det funker greit med vanlige løpesko, i hvert fall hvis du skal løpe der det er måket og ikke mye is. Men hva hvis føret er hakket mer utfordrende?

Da trenger du løpebrodder eller løpesko med pigger. Vi har testet!

Det blir ikke lett! Bare for å ha sagt det først som sist:

Nei, det blir ikke lett å løpe i snøen selv om du har på brodder eller piggsko.

Det vil ikke alltid være slik at du kan spenne på deg broddene og så flyr du avgårde som en fjær, nesten uten å berøre det snødekte underlaget.

For selv om brodder eller pigger gir bedre kontakt med underlaget under visse forhold, er det en grense for hva de kan gjøre. Blir snølaget for dypt, begynner beina uansett å svømme.

Løper du imidlertid på is eller hardpakket snø, kan det være snakk om til dels dramatiske forskjeller.

Testproduktene Vi har testet tre ulike løpebrodder, samt oppiggede løpesko. Piggskoene er våre gamle løpesko som vi har pigget opp på Löplabbet. Det koster 300 kroner å pigge ett par sko.

Det er mulig å ta piggene ut etter vintersesongen, men da blir det jo små hull i sålen, så det er greit å la de nyeste løpeskoene være, og heller pigge et gammelt par - i alle fall om dette er noe du i første omgang vil teste ut for en sesong.

Løpebroddene vi har testet er: Yaktrax Run: 400 kroner hos Löplabbet (testet av Kristin) Nordic Grip Running: 249 kroner hos Enklere Liv (testet av Thomas og Kristin) Yaktrax Pro: 300 kroner hos Löplabbet (testet av Thomas) Og altså oppigging av løpesko: 300 kroner per par hos Löplabbet (testet av begge)

Det finnes også løpesko med pigg å få kjøpt, disse koster rundt 1500 kroner.

SUVERENE: På isete underlag er piggede sko suverene. Bare å husk å pigge noen sko som ikke er for tynne i overdelen.  Foto: THOMAS STRZELECKI
SUVERENE: På isete underlag er piggede sko suverene. Bare å husk å pigge noen sko som ikke er for tynne i overdelen. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer

Du kan også pigge skoene dine selv, med pigger fra eksempelvis Felleskjøpet, Clas Ohlson eller Best Grip.

Alt du trenger er en drill, pigger og bits som passer. Investerer du i bits og pigger, har du plutselig muligheten til å pigge opp sko for hele familien for en rimelig pris. Skrupigger koster rundt sju kroner per pigg. Du kan google «skrupigger sko» eller «boot studs» for mer informasjon.

Om du går for selvpigging eller lar en butikk ta seg av jobben, bør du uansett pigge en sko som har godt og kraftig mønster i sålen for best mulig veigrep.

Nordic Grip Running KRISTIN: Denne brodden har i alt sju pigger: Fem foran og to bak. Brodden tres på over tåen på skoen, og så er det reimer med borrelås som strekkes fra hælen og gjennom en løkke i front. Her er det første ankepuktet: Denne brodden er ganske så plundrete å få på seg.

Piggene foran gir godt grep, spesielt på hardpakket snø og is. Men der stopper også fordelene.

Brodden er rett og slett vond og ukomfortabel å ha på seg. Denne kjenner du at du har på deg, hele veien, og vi får rett og slett smerter i hælen etter kort tid.

Det er mulig vi er eksepsjonelt trange i skjæret når vi løper, men denne brodden stikker såpass utenfor skoen at den faktisk sliter på løpetightsen (se bilde). Etter første tur med denne, var tightsen vår helt opprevet på innsiden. Dette har vi ikke opplevd som noe problem med øvrige løpebrodder.

Uten å gjøre noe stort nummer ut av tights-slitasjen: Dette er testens desiderte taper. Hovedårsaken er at den er plundrete å få på, samt at den rett og slett er vond å løpe med.

THOMAS: Her er jeg enig med Kristin. På to turer i marka havnet broddene på siden av skoen og skrapet opp ankelen. Det var vondt og irriterende. Én annen gang dro vi av løkka som skal holde reimene med borrelåsene på plass, og ved et par anledninger løsnet også borrelåsene.

Disse fungerte greit å løpe med på et isete underlag, selv om det opplevdes som veldig tungt når du sklir litt for hvert steg du tar. På snø var det også veldig tungt å løpe med disse.

GODE PÅ SNØ: Yatrak Pro er yppperlige på hardpakket snø, men sklir litt  på isete underlag. Foto: THOMAS STRZELECKI
GODE PÅ SNØ: Yatrak Pro er yppperlige på hardpakket snø, men sklir litt på isete underlag. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer

Nei, ikke bruk disse til å løpe. Til å gå med på glatta fungerer de imidlertid godt. Her handler det om hvilke brodder som er best til å løpe med.

Yaktrak Run Denne brodden er en kombinasjon av pigger og spiraler: Det er tre pigger foran, og så er det spiraler bak. Og med fare for å foregripe begivenheten fullstendig: Dette er rett og slett den perfekte løpekameraten til vinterbruk.

Piggene på denne er høyere enn piggene på brodden på Nordic Grip. Selv om det bare er tre pigger foran, gir det et veldig godt fraspark. Og sammen med spiralene bak, blir dette rett og slett den beste løpebrodden i testen.

Den er også lett å ta på, den sitter godt på skoen, og refleksen på festeremmene foran gjør at du synes litt ekstra. Den er også veldig komfortabel å løpe med: Vi kjenner nesten ikke at vi har brodder på, og i den grad det merkes er det mest fordi det blir ekstra mykt å lande.

Dette er vårt desiderte førstevalg: Den sitter best på alle føreforhold, og den sitter også bedre enn våre oppiggede sko. I forhold til piggsko synes vi også det er en fordel at vi kan ta den av og på ettersom det passer oss. Vi trenger for eksempel ikke et ekstra par sko om vi skal kjøre til løpebanen. Disse kan du også bruke på alle slags sko, og du kan bruke favorittløpeskoene hele vinteren gjennom - uten å måtte lage hull i dem.

Yatrak Pro THOMAS: Denne rene spiralbrodden går på kryss og tvers under skoen, men er ikke for deg som vil ha nærkontakt med bakken. Broddene er merkbart til stede når du går på bart underlag.

De er ganske lette å tre på seg, såfremt du ikke vrenger dem og setter dem på skoene «opp-ned». Vel, den tabben gjør du bare én gang.

Dette er ikke broddene du bruker på isete underlag. Du sklir litt for hvert steg du tar, og dermed blir det veldig tungt å løpe. Men både på nysnø, og ikke minst på hardpakket snø, er disse gode å bruke.

Dette er broddene jeg uten tvil ville valgt hvis jeg bare skulle ha løpt på hardpakket snø.

Oppiggede løpesko KRISTIN: En av fordelene med oppiggede løpesko er at du til en viss grad kan få spesialtilpasset piggene. Går du til en profesjonell aktør for å sette skrupigger i skoene, vil de sette piggene litt etter løpesettet ditt: Er skoen din bare slitt foran, vet de at du trenger mest pigger foran. Er skoen mest slitt bak, trenger du kanskje noen ekstra pigger bak.

Dette fungerer selvsagtbare dersom du har et par velbrukte løpesko å vise til. Du kan også ta hensyn til dette hvis du selv vil pigge skoene.

Piggene vi fikk satt i våre sko, er litt mindre og kortere enn piggene som sitter på broddene fra Yaktrax. Vi har imidlertid ganske mange flere pigger enn på noen av broddene i testen. I alt 13 pigger ble satt i skoene: Åtte foran og fem bak.

FINALEHEATET: Brodd fra Yaktrax eller oppiggede sko? Forskjellene blir tydelige når vi tar én av hver ...   Foto: KRISTIN SØRDAL
FINALEHEATET: Brodd fra Yaktrax eller oppiggede sko? Forskjellene blir tydelige når vi tar én av hver ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Løpsfølelsen er det selvsagt ingenting å si på: Hadde det ikke vært for at vi hører piggene krafse mot underlaget, og at vi kjenner at de griper tak i bakken når vi løper, kan vi ikke engang kjenne at vi løper med pigger.

Disse er perfekte når det bare er litt glatt og småisete asfalt, men de sliter når isen blir tykk og speilblank - og gjerne med litt snø oppå. Da greier de ikke stå imot. De sitter heller ikke like godt som løpebrodden fra Yaktrax når det blir snødekke på veien. Her tar vi høyde for ulikheter i sålen: En sko med kraftig såle og spor vil også kunne bidra med ytterligere grep sammen med piggene.

Å løpe med piggede sko er rett og slett veldig komfortabelt, og gir den lille ekstra tryggheten for deg som løper ute i vinter. Men de sitter litt dårligere enn broddene fra Yaktrax. En fordel med Yaktrax-broddene sammenliknet med piggskoene er at du har ekstra refleks, og at denne kan tas av og på når du vil. Dermed kan du bytte løpesko så ofte du vil.

THOMAS: Jeg pigget et par gamle Nike-sko som egentlig var altfor tynne i overdelen, med det resultat at jeg ofte frøs på beina - selv med bambussokker innerst og ull ytterst.

Når det er sagt, var det en drøm å bruke disse på et tynt, superglatt islag i skogen, hvor man bare fløt av gårde. Du merker nesten ikke at piggene er der, og selv om hjernen skriker at dette er et livsfarlig, såpeglatt underlag, så klarer du å frigjøre deg fra den tanken og bare løpe helt vanlig.

Dét var en rar følelse. Her var det nemlig ikke snakk om å skli.

På hardpakket snø fungerte det også godt, men ikke så godt på nysnø og på asfalt med snø og slaps. Det var bare blytungt.

Piggede sko er mitt førstevalg på glatt og isete underlag. Bare å husk å pigge noen gamle joggesko som er litt varme fra før. Da slipper du så mange sokker.

Takk til Löplabbet og Enklere Liv for lån av utstyr.

TRANG I SKJÆRET? Broddene fra Nordic Grip satte spor etter seg på tightsen ... Foto: KRISTIN SØRDAL
TRANG I SKJÆRET? Broddene fra Nordic Grip satte spor etter seg på tightsen ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Hele Norges coronakart