Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er det lite kjøtt og mye fett

10 av 18 fikk terningkast én.

GODT OG FETT: Salami inneholder forholdsvis mye fett og kalorier, relativt lite protein, og en del salt. Testen viser hvilke som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESET
GODT OG FETT: Salami inneholder forholdsvis mye fett og kalorier, relativt lite protein, og en del salt. Testen viser hvilke som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Salami er et pålegg som inneholder forholdsvis mye fett og kalorier, relativt lite protein, og en del salt.

På en skive grovt brød eller knekkebrød er det helt greit å velge salami innimellom, i hvert fall hvis du velger de magreste typene.

Det er nemlig stor forskjell på hvor mye fett og kalorier de ulike salamitypene inneholder.

Bruk flere typer pålegg Spiser du mange brødskiver om dagen, bør du ikke bare gå for den magreste typen salami, du bør også variere mellom hva slags pålegg du bruker.

Salami smaker godt, men gir deg ikke så mye av de næringsstoffene du trenger. Derfor er det lurt å også bruke andre pålegg slik som ost, leverpostei, egg og fiskepålegg.

Ost er en fin kilde til kalsium, leverpostei gir deg jern, mens egg, makrell, sardiner og laks gir deg proteiner som metter godt.

Fiskepålegg er dessuten en viktig kilde til de gunstige omega-3 fettsyrene.

Topper du det hele med litt tomat, agurk eller paprika, og spiser en gulrot eller eple ved siden av, får du et godt og næringsrikt måltid.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, fett, protein og andel kjøtt de ulike typene salami inneholder. Mye fett og kalorier har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.

Ideelt sett skulle vi også ha sett på saltinnholdet, men disse tallene var ikke mulig å oppdrive.

Vi har valgt å gi salamipølsene terningkast 1 til 5, der 1 er det dårligste og 5 er det beste. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Fra vanlige norske butikker Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Go og Mager Salami Testens vinner. Mye mindre fett og kalorier enn de andre. Kunne ideelt sett inneholdt enda mer kjøtt. Karakter: Produsent: Nortura SA Spesial Salami En god nummer to. Bra med protein og kjøtt, ikke så mye fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Salami Napoli San Gennaro Bra andel med kjøtt og protein. Karakter: Produsent: Jacobs (NorgesGruppen) Ekte Salami Milano Mye kjøtt og protein, men kunne ideelt sett inneholdt litt mindre fett. Karakter: Produsent: Jacobs (NorgesGruppen) Siliana Bra med kjøtt og protein, men en del mer fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Nortura SA Salami med parmesan Grei andel protein, men for mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: for Coop Norge Handel av Bjerke Spekemap AS Helgeroasalami Ok med kjøtt, men for mye fett. Karakter: Produsent: Bjerke Salami For mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: Nortura SA Gullsalami Altfor mye fett og kalorier, for lite kjøtt. Karakter: Produsent: Grilstad AS Høykvalitets salami Relativt mye fett og kalorier, for lite kjøtt. Karakter: Produsent: Unil AS Salami Mye fett og kalorier sammenliknet med vinnerne Karakter: Produsent: First Price Salami Mye fett og kalorier i forhold til vinnerne Karakter: Produsent: Spis - Grilstad AS Kryddersalami Mye kalorier og fett sammenliknet med vinnerne. Karakter: Produsent: Spis - Grilstad AS Salami Lite kjøtt, mye fett Karakter: Produsent: Matmesteren Salami For lite kjøtt, mye fett og kalorier Karakter: Produsent: for Coop Norge Handel av Grilstad AS Rødvinsalami Veldig høyt innhold av fett Karakter: Produsent: Bjerke Krydret Jubelsalami Lite kjøtt og mye fett Karakter: Produsent: Grilstad AS Jubelsalami Mye fett og lite kjøtt Karakter: Produsent: Grilstad AS Les mer på Bramat.no:
Stive og vonde skuldre
Olivenolje mot flass?
Grovkarbo er et næringsrikt valg for barn