JULEPØLSETEST: Halvparten av julepølsene fikk en ener i testen. Godt det er jul bare en gang i året!  Foto: ERIK HELGENESET
JULEPØLSETEST: Halvparten av julepølsene fikk en ener i testen. Godt det er jul bare en gang i året! Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Her er det mye fett og lite kjøtt

Det ble mange enere da Bramat testet julepølser.

(Bramat.no): Tradisjonell julemat er ofte fet.

Det gjelder også julepølse.

I butikkene finnes massevis av forskjellige julepølser, men ser du nærmere på ingredienslisten, ser du at mange av pølsene inneholder nøyaktig det samme til tross for ulikt navn.

Forskjellen er egentlig bare om de er kokt, røkt, med eller uten skinn.

Når det gjelder innhold av fett, protein og andel kjøtt er de prikk like.

Noen er fetere enn andre Det er bare jul en gang i året, og med mindre du spiser julepølse i hele desember, kan du selvfølgelig godt gå for de feteste hvis det er de du liker best.

Er du derimot en av dem som ikke er så glad i fet mat, og forsøker å holde litt igjen på inntaket av fett og kalorier, finnes det et par alternativer som er sunnere enn andre.

Disse inneholder mindre fett, og mer kjøtt og protein enn de andre typene.

Kort holdbarhet Hvis du er en av dem som allerede har begynt å handle inn mat til jul, kan det være greit å vite at de fleste julepølsene har relativt kort holdbarhet.

Pølsene vi har kjøpt inn til denne testen, har for eksempel holdbarhet fram til 6. desember, altså lenge før jul.

Skal du begynne å hamstre inn mat til jul, bør du altså vente med julepølsene.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på julepølsenes innhold av kalorier, protein, fett og prosentandel kjøtt.

Vi har ikke vurdert saltinnholdet, ettersom disse verdiene manglet på mange av produktene, og dessuten er nokså likt.

Mye kalorier og fett har trukket ned, mens mye protein og andel kjøtt har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Innmatpølse Testens vinner! Bra med protein, lite fett sammenliknet med de andre pølsene, og bra med kjøtt. Karakter: Produsent: Gilde Julepølse av kylling og kalkun En god nummer to. Lite fett, en bra andel kjøtt, og greit med protein. Karakter: Produsent: Prior Grov julepølse Testens høyeste andel av kjøtt, men også nokså mye fett. Karakter: Produsent: Gilde Coop røkt julepølse Terningkast tre. En pølse som ligger midt på treet både når det gjelder fett, kalorier, protein og andel kjøtt. Karakter: Produsent: Coop Julepølse Terningkast to. Lite protein, litt for mye fett, og en kjøttandel som gjerne kunne vært litt høyere. Karakter: Produsent: Leiv Vidar Julepølse Terningkast to. Minst andel kjøtt av alle pølsene i denne testen, men fettinnholdet er ikke blant de verste. Karakter: Produsent: X-tra Julepølse Midt på treet mht kalorier og fett, men andelen kjøtt og protein er for lav. Karakter: Produsent: First Price Røkt julepølse Nøyaktig samme innhold som julepølse uten skinn, juleknakk, og kokt julepølse. Alle har relativt mye fett og kalorier, og mindre kjøtt enn optimalt. Karakter: Produsent: Gilde Julepølse uten skinn Mer kalorier og fett, og mindre protein og kjøtt enn ønskelig. Samme innhold som mange av de andre Gilde-pølsene. Karakter: Produsent: Gilde Juleknakk En av testens tapere fordi også denne inneholder relativt mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: Gilde Kokt julepølse Terningkast en. Mye fett og kalorier, og for lite protein og andel kjøtt. Karakter: Produsent: Gilde Kokt julepølse En av testens tapere, blant annet fordi denne pølsa inneholder mest fett av alle. Karakter: Produsent: Finsbråten Les mer på Bramat.no:
Pølser uten kjøtt?
Slik får du en sunn jul
Plager med magen?