Her er det sunneste stekefettet

Det har noe å si hvilket du velger.

HVA ER BEST? Oljer, margarin, smør eller en blanding? Ukebladet ShapeUp  har testet ulike former for stekefett. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
HVA ER BEST? Oljer, margarin, smør eller en blanding? Ukebladet ShapeUp har testet ulike former for stekefett. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM FotoVis mer

Olje og margarin inneholder mye umettet fett, og hva er det egentlig som skjer når fettet varmes opp under steking?

Noen tror at det dannes skadelig transfett, men det stemmer heldigvis ikke.

Likevel bør du ikke bruke for høy temperatur når du steker i olje, fordi det da vil skje en oksidering (harskning) av oljen og da vil det dannes ugunstige stoffer.

Særlig gjelder dette for olje og margarin med mye flerumettet fett, og hvis temperaturen kommer over 180 grader.

Enumettet, flerumettet eller mettet Andelen mettet, enumettet og flerumettet fett varierer fra olje til olje og fra margarin til margarin.

Mettet fett øker kolesterolet, mens enumettet og flerumettet reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom.

Smaken er også forskjellig. Rapsolje har for eksempel en nokså nøytral lukt og smak, mens olivenolje kan smake nokså mye. Kaldpresset olivenolje er spesielt smakssterk og kan få en vond smak når den varmes opp. Dessuten tåler kaldpresset olje steketemperatur dårligere enn raffinerte oljer, og bør derfor kun brukes på kald mat eller helles over ferdigstekt mat.

Olje først, smør etterpå Et problem med olje er at det er vanskelig å se når den er varm nok, slik at den fort blir for varm.

Til steking kan det derfor være lurt å bruke flytende plantemargarin. Slik margarin inneholder melkepulver som blir brunt ved høy temperatur.

Dette gjør det enklere å se når fettet er varmt nok til at du kan steke maten.

Det samme gjelder smør. Smør gir dessuten en spesielt god smak, så når du steker mat som lett tar smak av det fettet du steker i, kan du godt bruke litt smør innimellom.

Et tips er å først steke i olje, for så å ha litt smør i pannen rett før servering.

Les også:

Stor test av ost - denne er sunnest

Du trenger bare to oljer på kjøkkenet

10 fakta om fett

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Vita hjertego' optimal Optimal til steking. Karakter: 6/6 Produsent: Mills Pris: 37 Odelia rapsolje En fordel at den smaker lite. Karakter: 6/6 Produsent: Norsk Matraps BA Pris: 55 Vita hjertego' flytende margarin Egner seg til steking og matlaging. Karakter: 5/6 Produsent: Mills Pris: 27 Ybarra Olivenolje Egner seg spesielt godt til steking. Karakter: 5/6 Produsent: Ybarra Pris: 64 Eldorado solsikkeolje Egner seg til mat som lett tar opp smak. Karakter: 5/6 Produsent: Eldorado Pris: 31 Vita hjertego' margarin Passer til det meste - men det finnes lettere alternativer. Karakter: 4/6 Produsent: Mills Pris: 20 Melange flytende margarin Egner seg til det meste - men er ikke det sunneste stekefettet. Karakter: 4/6 Produsent: Melange Pris: 23 Mills Soyaolje Fungerer til det meste, men du kan velge noe annet til steking. Karakter: 4/6 Produsent: Mills Pris: 20 Soft Flora margarin Egner seg til baking - men velg noe annet når du steker mat. Karakter: 3/6 Produsent: Mills Pris: 17 Bremykt Blanding av smør og rapsolje. Karakter: 3/6 Produsent: Fjordland Pris: 18 Tine ekte meierismør God smak, men mye fett. Karakter: 2/6 Produsent: Tine meierier Pris: 24 Melange steke- og bakemargarin Her er det mer fett enn i de andre alternativene. Karakter: 1/6 Produsent: Mills Pris: 19