FORSKJELLEN PÅ EN GOD OG DÅRLIG REFLEKS: Her er det TO reflekser, hvorav skilpadde-refleksen til høyre ikke virker i det hele tatt. Foto: STIG A. SCHIBBYE / REFLEXCONSULT
FORSKJELLEN PÅ EN GOD OG DÅRLIG REFLEKS: Her er det TO reflekser, hvorav skilpadde-refleksen til høyre ikke virker i det hele tatt. Foto: STIG A. SCHIBBYE / REFLEXCONSULTVis mer

Her er det TO reflekser

- Reflekser uten CE-merke kan være farlige.

I Norge og EU er det krav til at reflekser skal være CE-merket. Dette skal sikre forbrukeren at produktet har en såkalt minimumsrefleksjon.

Ifølge Stig A. Schibbye hos Reflexconsult AS, som har vært Norges representant i standardiseringsorganisasjonen CEN for å utarbeide refleksstandardene, kan produkter uten merking være vanlig plast som ser ut som refleks.

- Reflekser uten CE-merke kan være farlige, sier han.

Sjekk derfor at refleksen er CE-merket før du kjøper.

I DAGSLYS: Her ser du de samme refleksene som ovenfor, i dagslys. Foto: STIG A. SCHIBBYE / REFLEXCONSULT
I DAGSLYS: Her ser du de samme refleksene som ovenfor, i dagslys. Foto: STIG A. SCHIBBYE / REFLEXCONSULT Vis mer

Det kan også være farligere å gå med en refleks som ikke virker, enn å gå helt uten refleks, fordi du føler deg tryggere og har en annen adferd dersom du tror at du blir sett, enn du er dersom du vet at du ikke blir sett.

Eneste kontrollpunkt Selv om du ikke kan være garantert at CE-merkingen faktisk er ekte, bør du likevel se etter dette merket når du kjøper ny refleks.

- Selvfølgelig jukses det også i denne bransjen, men å se etter CE-merket er forbrukerens eneste måte å sjekke om produsenten har godkjent refleks. CE-merket skal stå i plagget eller på produktet, eller på salgsforpakningen, sier Schibbye.

Dersom du har reflekser hjemme, eller du er i tvil om refleksene dine virker etter intensjonen, kan du enkelt sjekke dette selv ved hjelp av lommelykttesten:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik kan du sjekke om refleksen fungerer:
• Heng opp den gamle refleksen og en ny refleks i et mørkt rom. • Hold en lommelykt opp i øyehøyde og lys på refleksene fra minst fire meters avstand. • Dersom den gamle refleksen vises mye dårligere enn den nye, bør du kaste den.
Sjekk at det er riktig CE-merke Med utgangspunkt i at det faktisk er et CE-merke på produktet du kjøper, bør du også være oppmerksom på at et CE-merke ikke bare er et CE-merke:

CE kan også være forkortelse for China Export, som betyr noe helt annet enn forbrukertrygghet etter den europeiske godkjenningsnormen.

SER DU FORSKJELLEN? CE-merket til venstre, merket for «China Export» til høyre.
SER DU FORSKJELLEN? CE-merket til venstre, merket for «China Export» til høyre. Vis mer

I tillegg skal du være oppmerksom på at det også er ulike CE-merker:

Pass på at du ikke kjøper et produkt som er CE-merket på grunn av produktets øvrige egenskaper - som at det er en leke som oppfyller standardene for leke, men som ikke har noe med refleksegenskapene å gjøre.

CE-merket på reflekser skal ha riktig kode som viser at de oppfyller standardene for refleksprodukter: EN13356 eller EN1150.

- I løpet av de seinere årene har det kommet mange nye refleksprodukter i butikkene. Flere av disse er svært gode, men mange produkter er under enhver kritikk og skulle aldri ha vært solgt. Se etter CE-merket, men pass på at du ikke kjøper et produkt som er CE-merket bare fordi det er et leketøy som ikke er farlig for barn. Refleksbrikker, armbind og lignende skal ha CE-merket og «EN13356» påtrykt produktet eller forpakningen, mens refleksvester og lignende til forbrukere skal være merket med CE og «EN1150», sier Schibbye til DinSide.

To standarder for forbrukere Det er utarbeidet to standarder for refleks til personlig bruk for forbrukere.

STIG A. SCHIBBYE: Daglig leder i Reflexconsult AS, advarer mot reflekser uten CE-merke. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
STIG A. SCHIBBYE: Daglig leder i Reflexconsult AS, advarer mot reflekser uten CE-merke. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

• CE «EN13356»: Dekker produkter som refleksbrikker, refleksklistremerker, refleksarmbind og lignende. Dette er produkter som skal gjøre brukeren bedre synlig i mørket.

• CE «EN1150»: Bekledning som joggevester/refleksvester, sykkelbekledning og lignende, som skal gjøre brukeren mer synlig både i dagslys og i mørket.

- Det er av den grunn disse plaggene har neonfarger, sier Schibbye. Mens refleksen bare har en effekt når den blir riktig belyst i mørket, er det neonfargene som skal gjøre brukeren bedre synlig i dagslys, skumring og tåke. Kombinasjonen av refleks og neonfarger gjør at man får et produkt som er synbart i 24 timer, forteller Schibbye.

Les mer:
Det er ikke mulig å få dårligere refleks enn dette
Tøyet som lar deg droppe refleksvesten
Slik løper du trygt om vinteren
Kjøper biler med ulovlige lys