Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er det viktigst å ha røykvarsler

Fagfolk mener at soverommet er ett av de viktigste stedene å ha røykvarsler.

RIKTIG MONTERING: Soverommet er ett av de viktigste rommene hvor du må ha røykalarm installert. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
RIKTIG MONTERING: Soverommet er ett av de viktigste rommene hvor du må ha røykalarm installert. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

1. desember er det røykvarslerens dag.

Men ifølge en undersøkelse gjennomført av forsikringsselskapet Storebrand, og referert i Bergensavisen, plasserer mange av oss røykvarsleren feil.

Den lille hvite boksen er en av de viktigste sikkerhetsanordningene i boligen, derfor er det helt nødvendig at den plasseres riktig og vedlikeholdes regelmessig for at den skal redde liv.

- Det er helt avgjørende at man får en så tidlig varsling som mulig, og da er soverommet, i tillegg til arealet utenfor, ett av de viktigste stedene å ha en varsler, understreker branninspektør i Asker og Bærum Brannvesen, Terje Anzjøn, til klikk.no.

Han forteller videre at mange er veldig sløve med å bytte batteriene i varsleren, og at mange røykvarslere står uten batteri, fordi folk har tatt dem ut av ulike årsaker.

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fungerte røykvarsleren i under halvparten av boligene hvor det var dødsbrann.

Soverommet Hovedregelen er at det bør være én røykvarsler i hvert rom.

Ifølge Anzjøn oppstår de fleste dødsbrannene om natten, derfor er soverommene ett av de viktigste stedene å ha en røykvarsler, i tillegg til den pålagte røykvarsleren som skal plasseres slik at den høres på alle soverom.

- Har man ikke røykvarsler på soverommene bør man i det minste sove med åpen soveromsdør, slik at man hører dersom alarmen går et annet sted i huset.

Jarle Madsen, brann og feieinnspektør i Karmøy brann- og redningsvesen er ikke helt enig i dette.

- Jeg føler at dette blir misvisende. Det er sjelden at en brann oppstår inne på et soverom. Når røykvarsleren ringer her, vil det ofre være for seint, påpeker han.

- Det viktigste er at du har en røykvarsler i gangen utenfor soverommet. Denne skal ha et lydnivå som er så høyt at du hører det inne på soverommet, kravet er på minst 60 desibel. Hvis du har en røykvarsler som er koblet i serie, slik at den reagerer på røyk i andre rom, så er det det optimale, men de aller fleste har enkeltstående varslere. Da er gangen utenfor soverommet viktigere enn inne på soverommet, sier Madsen.

Trappeløpet Ett annet viktig sted Anzjøn mener at det minimum bør finnes en røykvarsler, er i toppen av trappeløpet (om boligen har flere etasjer).

- Dersom brannen for eksempel starter i bunnen av huset, vil trappeløpet fungere som en pipe og røyken vil derfor raskt ende i toppen. Derfor er det viktig å ha en røykvarsler der.

Riktig montering Anzjøn har sett mange rare monteringer av røykvarslere på sine inspeksjonsrunder. Midt oppe på veggen er blant annet ett av stedene han har sett dem.

- En røykvarsler bør monteres i taket og minimum en halv meter ut fra veggen.

"Ha minst én røykvarsler i hver etasje. Røykvarslernes overvåkningsområde bør ikke overstige 60 kvm. Dessuten bør avstanden mellom to røykvarslere ikke være større enn 12 meter", fremhever DSB på sine sider.

Anbefaler seriekobling Dersom det monteres røykvarslere i flere rom og/eller etasjer, anbefaler DSB at disse seriekobles.

"Når alarmen utløses, vil den automatisk utløse alle røykvarslerne", skriver de på sine nettsider.

Vedlikehold og montering viktigst Optiske røykvarslere er spesielt gode på ulmebranner, og er den varsleren som oppdager røykutvikling tidligst.

- De få sekundene som skiller mellom disse to typene av varslere er ikke avgjørende, det viktigste er at røykvarsleren fungerer og er montert riktig, understreker Anzjøn.

Les også:

Brannvarsler redder liv

Slik sikrer du mot brann

Brannimpregnering av julepynt

Sjekk om du drikker for mye

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling