Du leser nå Dagbladet Pluss

Her er dietten som beskytter mot diabetes

For å forebygge type 2 diabetes effektivt bør du spise middelhavskost og få raske karbohydrater, viser ny studie

BRA FOR HELSA: Bra for helsa: Et middelhavskosthold med få raske karbohydrater er gunstig for å unngå type 2 diabetes, viser ny studie. Grønnsaker, frukt, nøtter, grove kornprodukter, fisk og sjømat er typisk middelhavskost. Foto: COLOURBOX
BRA FOR HELSA: Bra for helsa: Et middelhavskosthold med få raske karbohydrater er gunstig for å unngå type 2 diabetes, viser ny studie. Grønnsaker, frukt, nøtter, grove kornprodukter, fisk og sjømat er typisk middelhavskost. Foto: COLOURBOXVis mer

(Dagbladet): Middelhavskost kombinert med et lavt inntak av raske karbohydrater, altså lav glykemisk belastning, kan redusere risikoen for type 2 diabetes med 20 prosent, ifølge en studie som publiseres i tidsskriftet Diabetologia i dag. Forskerne har fulgt opp over 22 000 deltakere i over 11 år.

- Det er kjent at risikoen for å type 2 diabetes øker med mengden raske karbohydrater i form av sukker og stivelse i kostholdet, sier professor i ernæring Birger Svihus.

- Det såkalte middelhavskostholdet og dietter med lav glykemisk belastning kan dermed være med på å redusere risikoen vår fordi de reduserer vårt inntak av raske karbohydrater, fortsetter han.

Styrker hypotesen

I tillegg til å måle deltakernes inntak av matvarer med høy glykemisk belastning, fikk hver av deltakerne en middelhavsdiett-skåre på mellom 0 og 9. Denne skåren er en indikasjon på hvor tett deltakernes kosthold ligger opp mot middelhavsdietten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.