STREIK: 35 000 reisende er rammet av Norwegian-streiken onsdag. Tusenvis av dem skulle reist fra Gardermoen. Foto: JON OLAV NESVOLD / NTB SCANPIX
STREIK: 35 000 reisende er rammet av Norwegian-streiken onsdag. Tusenvis av dem skulle reist fra Gardermoen. Foto: JON OLAV NESVOLD / NTB SCANPIXVis mer

Her er dine rettigheter om du rammes av flystreiken

- Møt opp om du ikke får beskjed om noe annet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Så langt er 35 000 reisende daglig rammet av Norwegian-streiken.

Nesten alle innenriksflyginger i Norge, Sverige og Danmark, og neste alle avganger mellom Oslo, Stockholm og København er kansellert, ifølge Norwegian.

Da storstreiken var et faktum onsdag morgen, ba Norwegian reisende som etter planen skulle ut å fly med selskapet, om ikke å møte opp.

- Ikke møt opp her i dag. Det er ingen flyginger som går, sa informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen da Dagbladet møtte ham på Gardermoen onsdag.

Samtidig ba han passasjerene følge med Norwegians hjemmesider eller Facebook-side.

• Her får du dagens trafikkinformasjon fra Norwegian: http://norwegian-no.custhelp.com

PENGENE TILBAKE: - Blir flyet kansellert kan du enten kreve alternativ reise så snart som mulig, eller få pengene tilbake, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: KJELL HÅKON LARSSEN / FORBRUKERRAADET
PENGENE TILBAKE: - Blir flyet kansellert kan du enten kreve alternativ reise så snart som mulig, eller få pengene tilbake, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: KJELL HÅKON LARSSEN / FORBRUKERRAADET Vis mer

• Her ser du om flyet er i rute: www.norwegian.no/kundeservice/er-fly-i-rute

Dine rettigheter Har du som passasjer fått beskjed om ikke å møte i dag, må du møte opp på flyplassen i morgen om ikke annen beskjed blir gitt, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet til Dagbladet.

- Møt opp om du ikke får beskjed om noe annet. Det er også viktig at du følger med på nettsidene, sier Flønes.

Avblåses streiken settes flyene raskt i gang. Går flyet og du ikke er der, mister du retten til erstatning for flybilletten, forteller hun.

Er du rammet av streiken, eller skal du ut å fly med Norwegian i nærmeste framtid?

- Blir flyet kansellert kan du enten kreve alternativ reise så snart som mulig, eller få pengene tilbake, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Ønsker du booke om flybilletten, kan du kreve billett på en annen flyging så snart som mulig, eller ved et seinere tidspunkt. Reisen skal være av samme kvalitet.

Pengene tilbake Det er viktig å merke seg at du ikke kan kreve å få reise med et annet flyselskap om du står på Gardermoen og er klar for storbyferie.

- Det er opp til flyselskapet. Du kan kreve at de finner et alternativ til deg, sier Flønes.

MØT OPP: Har du som passasjer fått beskjed om ikke å møte i dag, må du møte opp på flyplassen i morgen om ikke annen beskjed blir gitt, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet til Dagbladet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
MØT OPP: Har du som passasjer fått beskjed om ikke å møte i dag, må du møte opp på flyplassen i morgen om ikke annen beskjed blir gitt, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet til Dagbladet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Velger du å få pengene tilbake, skal de være overført innen sju dager.

Da har du muligheten til å hive deg med et annet flyselskap om det fortsatt er ledige billetter. Mellomlegget her må du betale selv. Du får bare erstattet beløpet du la ut for den kansellerte billetten.

Erstatning bare for fly Norwegian har blant annet satt opp busser fra Oslo til Kristiansand, og flere buss-for-fly-avganger kan bli satt opp. 

Om formålet med reisen ikke lenger er der, trenger du ikke takke ja dette eller annen alternativ transport, forklarer Flønes.

- Rekker du ikke det du skal, kan du be om å få pengene tilbake, sier direktøren i Forbrukerrådet.

Streik utløser  ikke erstatning for hotell, eller for eksempel billetter til konserter og fotballkamper hvis det er målet for reisen.

I slike tilfeller bør du derfor vurdere å ta en seinere avgang dersom det er mulig.

Merk at Pakkereiseloven gjelder om du har booket og betalt fly og hotell på samme bestilling hos et reisebyrå.

- Pakkereiseloven er sånn, at blir flyreisen kansellert får du tilbake penger for hele turen, sier Flønes.

Flyrettighetskalkulator Hvis flyet kanselleres som følge av streik slik at du ikke kommer deg hjem, har du rettigheter etter EU-forordning 261/2004.

- Er du på reise og skal hjem, plikter flyselskapet å ta vare på deg, sier direktøren til Dagbladet.

Du har krav på mat og drikke, eller overnattingsmuligheter med transport, dersom forsinkelsen er på mer enn to timer, eller om reisen er kansellert.

Lurer du på hva du har krav på, kan du også sjekke ut Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator.

Flyrettighetskalkulatoren kan også lastes ned på din smarttelefon. Tast inn årsaken til hvorfor flyet er forsinket, eller innstilt, og flyplassen du drar fra og kommer til, og så får du vite hva du kan kreve.