Her er du vaskekte viking for en dag

Rykk tilbake 1300 år hos danskene.

VÅPENTRENING: I Ribe Vikingecenter på vestkysten av Jylland får barna opplæring i  kampteknikk fra vikingtida. Høvdingen gir til dels barske kommandoer. De fleste barna takler sjargongen og går ivrig inn i opplæringen. Dagens slag ender ikke med tårer, men med brede seierssmil. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
VÅPENTRENING: I Ribe Vikingecenter på vestkysten av Jylland får barna opplæring i kampteknikk fra vikingtida. Høvdingen gir til dels barske kommandoer. De fleste barna takler sjargongen og går ivrig inn i opplæringen. Dagens slag ender ikke med tårer, men med brede seierssmil. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet):-Far reiste til England for tre år siden, men er ikke kommet tilbake. Hva har hendt?
Den unge vølven, eller spåkona, ser bekymret ut der hun står barbeint med stav og bustete hår tett inntil restene av et dyr.

Skinnet er spent utover. Vi ser rett inn i skrotten, innvollene er fjernet. Synet er akkurat så rått og brutalt at det er lett å gå inn i historien hennes.

Faren er jarlen, moren er den gamle vølven. Hva skal skje med henne, den unge vølven, nå som faren er borte? Ingen er der for å beskytte henne. Skal hun brennes?

Tidsreise Hadde det ikke vært for ungene som flyr rundt i joggesko og caps, kan du lett glemme at du befinner deg i det 21 århundre. Vikingsenteret utenfor Ribe er utformet i nært samarbeid med fagfolk, alt er laget så ekte som mulig. I husene sitter skjeggete karer mens flammene slikker opp mot taket fra et ildsted.

REALISTISK:Et dyr er ofret. Volven Gudrun Gotved lurer på om hun selv skal brennes. På vikingsenteret i Ribe kan du høre, lukte, se og smake på vikingtida. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
REALISTISK:Et dyr er ofret. Volven Gudrun Gotved lurer på om hun selv skal brennes. På vikingsenteret i Ribe kan du høre, lukte, se og smake på vikingtida. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Tre vikingmiljøer er gjenskapt: Markedsplassen anno 710, Ribe by anno 825 og en storgård med langhus, stall og smie anno 980. Miljøene viser utviklingen gjennom vikingtida.

Tunge hammerslag, småkranglende kvinner og lukta av flatbrød som stekes på en takke bidrar til tidsreisen.

50 000 besøkende er innom hvert år. Et mer relevant sted å legge et vikingsenter finner du antagelig ikke. Her, på vestkysten av Jylland, anla vikingene en markedsplass allerede i år 700. Herfra drev de handel med hele Europa og bygde store vollanlegg. I år 825 sto byen ferdig. Det gjør Ribe til Nordens eldste by.

Viking på heltid Gudrun Gotved (49) har jobbet som vølve på senteret i seks år. Hun er så oppslukt av tidsepoken at hun også privat lever som viking, så langt det lar seg gjøre. Hun bekjenner seg til åsatroen, har lært seg islandsk og beskriver seg som «frivillig viking» i 17 år.

LANGBUER: Bueskyting er en av de mange aktivitetene du kan få opplæring i .Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
LANGBUER: Bueskyting er en av de mange aktivitetene du kan få opplæring i .Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Kostymene vever de ansatte sjøl, lekeplassen er en vikinglekeplass, maten er den vikingene spiste. Moderne sko under kjortlene er ikke lov for de ansatte. På føttene er det håndsydd skinn.

-Men vi gjør et unntak, sier Gotved.
-Dyrepasserne får lov til å gå med tresko. De må beskytte tærne.

Hammerslag og krydder På en høyde ligger markedsplassen. Her finner du håndverkere og kjøpmenn fra Norden, England og Gotland, noen er kommet helt fra Spania og Bysants. De handlende leier en liten tomt av en av kongelig embedsmann, hvor de kan produsere og selge produkter. Til gjengjeld er de garantert kongens beskyttelse.

Ved hjelp av et aktivitetskort kan du lukte, smake, se og høre historien.

TIDLIG KRØKES: Aemilia Marie (4) og Annica Madelaine Ganser (6) trives med å gå  rundt i vikingbyen kledd som vikinger. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
TIDLIG KRØKES: Aemilia Marie (4) og Annica Madelaine Ganser (6) trives med å gå rundt i vikingbyen kledd som vikinger. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Ungdommer, utplassert for et år av gangen, smir, spinner garn, lager smykker, dyrker og selger. På sletta sitter en praktikant slår mynter. De ansatte forteller historier, informasjonsark bak glassmontre finnes nesten ikke.

Jakt med falker Det er nok å ta seg til. Gå på jakt med falker, lage tromme, øve med pil og bue. Regnværsdager er brettspillet Hnefatafl populært. For den som bare lyst til å se, finnes daglige falke-og bueskytingsshow.

Noe av det mest populære er krigertreningen midt på dagen. Et tjuetalls barn stiller opp på sletta, nær teltet der våpnene lages.

Ungene lytter spent og griper våpenet, klar til holmgang.

-Ta nå ditt sverd, brøler høvdingen. Tonen er skarp. Barna skvetter til. Det hender noen slipper våpenet og løper til mamma.

Et par minutter etter er de i full gang. Dagens slag ender ikke med tårer, men med brede seierssmil.

Runestein: Alt er gjort så ekte som mulig. Runesteinen er malt med egg og olje. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
Runestein: Alt er gjort så ekte som mulig. Runesteinen er malt med egg og olje. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer