DYR, MEN GOD: Accordini Amarone della Valpolicella Classico Acinatico har høy alkoholprosent, høy pris - og høy kvalitet.
DYR, MEN GOD: Accordini Amarone della Valpolicella Classico Acinatico har høy alkoholprosent, høy pris - og høy kvalitet.Vis mer

Her er en italiener som passer nordmenn godt

Søt, bitter og fruktig - men billig er den ikke.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Amarone er en vinstil vi nordmenn virkelig har fått smaken på. Kombinasjonen av søtlig, rik frukt og bløte tanniner, gjør vinstilen lett å like for mange.

I tillegg passer vinene ypperlig med mye norsk mat, spesielt høst og vinterstid hvor det er mye vilt på menyen. Magert viltkjøtt med søt garnityr er ofte en meget god kombinasjon med denne typen viner.

En variant som har blitt minst like populær, er ripasso, som er en mellomvariant av amarone.

Her har amaronefans en mer lettdrikkelig hverdagsvin i samme stil, som kan konsumeres i litt større mengder og ikke nødvendigvis i følge med mat.

Fra Valpolicella Amarone kommer fra Veneto i nordøst-Italia, fra vinområdet Valpolicella som ligger ved den vakre Gardasjøen.

LETT Å LIKE: Tommasi Il Sestante Ripasso Valpolicella Superiore I Pianeti 2010.
LETT Å LIKE: Tommasi Il Sestante Ripasso Valpolicella Superiore I Pianeti 2010. Vis mer

Selve ordet amarone kommer fra det italienske ordet amaro, som betyr bitter. Dette gjenspeiler seg også i vinene, som ofte får en viss bitterhet i smaken.

Vinen lages på de tre lokale druene corvina, rondinella og molinara i varierende blandingsforhold.

ANVENDELIG TIL VARIERT MAT:  Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso, Accordini 2010.
ANVENDELIG TIL VARIERT MAT: Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso, Accordini 2010. Vis mer

Det som gjør amarone unikt i forhold til andre viner, ligger i produksjonsprosessen.

Druene tørkes Druene blir tørket enten på stråmatter hos tradisjonalistene eller i kontrollerte tørkerom hos de mer moderne produsentene.

Tørkingen bidrar til at druene får et høyt innhold av sukker, som igjen fører til høy alkohol når vinene gjæres tørre.

MINI-AMARONE:  Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2009.
MINI-AMARONE: Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2009. Vis mer

Vinene kommer ofte opp i en alkoholprosent på 15-16 prosent, og får en umiskjennelig søtlig, rik frukttone som følge av tørkingen med det karakteristiske bitre preget i ettersmaken.

«Juksevariant» Ripasso er en «juksevariant», hvor man tilsetter vanlig Valpolicella til restene etter amaroneproduksjonen. Dette fører til en ny gjæring hvor du får en rikere stil, og bidrar til et visst amaronepreg i smaken.

Dette er en langt billigere metode, noe som gjenspeiles i prisen på denne typen vin sammenliknet med amarone.

MEGET BITTER OG LITT UBALANSERT: Amarone Classico Riserva Masi Costasera 2006.
MEGET BITTER OG LITT UBALANSERT: Amarone Classico Riserva Masi Costasera 2006. Vis mer

Avbryter man gjæringen før alt sukkeret er gjæret til alkohol, får man i stedet en recioto della Valpolicella, som er en flott rød dessertvin som sikkert mange kjenner til.

Ukas test • RIPASSO
Tommasi Il Sestante Ripasso Valpolicella Superiore I Pianeti 2010
Pris: 155,- Varenr: 5949401 Poeng: 82
Lukt av sviske, krydder og røde bær. Markerte tanniner, god fylde, grei syre og en lett bitter avslutning. En allrounder som er lett å like.

Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso, Accordini 2010
Pris: 196,70 Varenr: 3314001 Poeng: 84
Duft av plomme, røde bær, krydder og lær. Markerte tanniner, stram saftig frukt og god struktur. Relativt slank i stilen og dermed anvendelig til variert mat.

HØY PRIS; HØY KVALITET: Accordini Amarone della Valpolicella Classico Acinatico 2008.
HØY PRIS; HØY KVALITET: Accordini Amarone della Valpolicella Classico Acinatico 2008. Vis mer

Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2009
Pris: 189,90 Varenr: 3468701 Poeng: 83
Duft av røde bær, plomme og fat. Bløte tanniner, rik fruktighet og et bittert preg i avslutningen. En mini-amarone.

• AMARONE
Amarone Classico Riserva Masi Costasera 2006
Pris: 400,- Varenr: 5753201 Poeng: 84
Aroma av tørket frukt, plommer, mørke bær og fat. Harde tanniner, middels fylde og tørr fatpreget frukt. Meget bitter avslutning og litt ubalansert helhetsintrykk.

MEGET GOD: Amarone della Valpolicella, Viviani 2006.
MEGET GOD: Amarone della Valpolicella, Viviani 2006. Vis mer

Accordini Amarone della Valpolicella Classico Acinatico 2008
Pris: 399,90 Varenr: 4141201 Poeng: 89
Aromatisk duft av sviske, mørke bær, vanilje, krydder og fat. Bløte tanniner, rik krydret fruktdreven stil med tydelig fatpreg i avslutningen. Høy alkohol og høy pris, men også høy kvalitet.

Amarone della Valpolicella, Viviani 2006
Pris: 339,90 Varenr: 3149001 Poeng: 89
Utviklet duft av tørket frukt, sjokolade, sviske, lær, krydder og kaffe. Markerte tanniner, middels fylde og god syrestruktur. Utviklet moden fruktighet med god lengde. Meget god amarone.

VIN FOR NORSKE GANER: Amaronevinene passer ypperlig med mye norsk mat. Foto: METTE MØLLER
VIN FOR NORSKE GANER: Amaronevinene passer ypperlig med mye norsk mat. Foto: METTE MØLLER Vis mer