Her er Europas beste utvalg av taxfree-vin

Seks knallgode kjøp i ukas test.

POLSJEKK: Dagbladets vinekspert Ken C. Engebretsen sjekker polprisene sammen med Dag Einar Jaatun, en av vinkelnerne som gir deg gode råd på Gardermoen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
POLSJEKK: Dagbladets vinekspert Ken C. Engebretsen sjekker polprisene sammen med Dag Einar Jaatun, en av vinkelnerne som gir deg gode råd på Gardermoen. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet): Jeg må innrømme det: Jeg har vært på pakketur til syden.

FLOTT AMERIKANER: Marimar Estates Chardonnay Dobles Lias fra California, 100 kroner for dyr på Norge, men til taxfreepris er det en kanonvin.
FLOTT AMERIKANER: Marimar Estates Chardonnay Dobles Lias fra California, 100 kroner for dyr på Norge, men til taxfreepris er det en kanonvin. Vis mer

Scenarioet inntraff for noen år tilbake da min sønn var 12 år.

Den sinnssykt lange sommerferien han hadde, krevde handling og aktivitet. Hellas, here we come.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Opphold på resort var bestilt, og allerede på Gardermoen begynte det.

Alle mine fordommer ble innfridd. Nordmenn som skulle ut av landet handlet med seg vin, mat og solkrem.

Taxfree i ankomsthallen Siden har det kommet taxfree-butikk også i ankomsthallen. Og la oss si det med en gang: Norge har Europas beste taxfree-butikker når det kommer til alkohol.

Du finner langt større utvalg av luksusartikler på flyplasser hvor mellomlandinger er big business, men vinutvalget er det ingen som slår oss på.

Både avgang- og ankomstutsalget er i dag åpent fra tidlig til seint, og regnes som Norges største vinbutikk for salg. Utvalget er meget stort til taxfree å være, og prisene er gode sammenliknet med hovedflyplasser i for eksempel Roma, Paris og Madrid.

GODT FRA ITALIA: Planeta Chardonnay Sicilia 2009 er ikke verdt sine 275 kroner på Polet, men er et knallkjøp på taxfree.
GODT FRA ITALIA: Planeta Chardonnay Sicilia 2009 er ikke verdt sine 275 kroner på Polet, men er et knallkjøp på taxfree. Vis mer

De aller fleste velger seg viner de kjenner godt til, men taxfree-butikken har også en del vin som ikke fins på Vinmonopolet. Det er bare å spørre det meget kompetente personalet om råd.

De beste kjøpene Jeg har tatt for meg noen av de beste kjøpene du kan gjøre på Gardermoen. Flere av dem er også tilgjengelige ellers i landet.

Det er flott å se at vi finner Chablis fra Laroche og flere av vinene fra Masi blant bestselgerne. Norge vet å bruke penger på god vin.

LATTERLIG BILLIG: Tormaresca, Torcicoda Primitivo Salento 21010 koster 225 kroner på Polet. På Gardermoen får du den for 105.
LATTERLIG BILLIG: Tormaresca, Torcicoda Primitivo Salento 21010 koster 225 kroner på Polet. På Gardermoen får du den for 105. Vis mer

Ved å løfte nivået ytterligere noen kroner kan jeg love at du får en markant bedre kvalitet.

Og så er det kanskje ikke så rart at det havner mange Bag in Box (BIB) på flyene til Spania. En Torres Coronas Tempranillo tre liter BIB koster «bare» 179 kr på flyplassen.

BESTE KJØP: Protos Crianza 2008 fra Spania er antakelig Norges beste flyplasskjøp.
BESTE KJØP: Protos Crianza 2008 fra Spania er antakelig Norges beste flyplasskjøp. Vis mer

Bare vær obs på at flasken med samme vin er 20% bedre og koster 40 kr i Alicante. Verken regnestykket eller kvaliteten går opp, bare suget etter vin ved ankomst.

Ukas test • HVITVIN Marimar Estates Chardonnay Dobles Lias 2008. USA, California
Varenr: 5737701 (BU) Poeng: 87 Pris: VP 369,90/ G 229 Fet og forfriskende amerikansk chardonnay med smørtoner. Flott vin med god stil og lengde. Er 100 kroner for dyr i Norge, men er en kanonvin på flyplassen.

Planeta Chardonnay Sicilia 2009, Italia, Sicilia
Varenr: 4766701 Poeng: 84 Pris: VP 275/ G 149 En svær chardonnay med smør og hasselnøtter, samt toffee og vanilje. Ikke verdt 275 kroner, men knall på taxfree.

• RØDVIN
Tormaresca, Torcicoda Primitivo Salento 2010, Italia, Puglia, Salento
Varenr: 5695801 (BU) Poeng: 83 Pris: VP 224,90/ G 105 Markant fruktsødme med modne plommer og rike, søte bær. God struktur og lengde. 225 er for dyrt, 105 latterlig billig.

BESTE KJØP
Protos Crianza 2008, Spania, Castilla y León
Varenr: 5536001 (BU) Poeng: 83 Pris: VP 199,90/ G 109 Solid frukt og kirsebærkjerne med innslag av eik, god balanse. Protos lager nå meget rene og klokkeklare viner med stor stil. Er antagelig Norges beste flyplasskjøp.

Castello Banfi, Rosso di Montalcino 2010, Italia
Varenr: 1378501 (BU) Poeng: 80 Pris: VP 198/G 119 Stram og tett, men samtidig en anelse enkel kjerne. Rosso skal ha det, men skulle gjerne sett mer substans i denne. Meget god pris på flyplassen.

KENS UTVALGTE
Protos Reserva 2006, Spania, Castilla y León
Varenr: 5536201 (BU) Poeng: 86 Pris: VP 269,90/ G 165 Lagret godt med snev av lær og vanilje samt mørke bær og plomme. Flott vin med masse substans og karakter som skriker etter et lam på grillen. Fins også i Grand Reserva.

ITALIENSK FEMMER: Castello Banfi, Rosso di Montalcino 2010 får du til meget god pris på flyplassen.
ITALIENSK FEMMER: Castello Banfi, Rosso di Montalcino 2010 får du til meget god pris på flyplassen. Vis mer
KENS UTVALGTE: Flotte Protos Reserva 2006 fra Castilla y Léon.
KENS UTVALGTE: Flotte Protos Reserva 2006 fra Castilla y Léon. Vis mer