Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er flyselskapene som øker mest fra Norge

Stadig flere ut i verden via Doha, Berlin og Istanbul.

EUROPAS BESTE: Turkish Airlines er en av de store vinnerne i lufta. Selskapet har på få år bygd seg opp også i Skandinavia. Turkish Airlines fraktet i fjor rundt 200 000 passasjerer ut fra Norge. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
EUROPAS BESTE: Turkish Airlines er en av de store vinnerne i lufta. Selskapet har på få år bygd seg opp også i Skandinavia. Turkish Airlines fraktet i fjor rundt 200 000 passasjerer ut fra Norge. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Mens Norwegian får store overskrifter med sine Dreamlinere, slår andre flyselskaper seg opp i Norge.

Her er flyselskaper du bør merke deg: Turkish Airlines, Qatar Airways og Air Baltic. I lavprismarkedet i Europa kan du også legge til spanske Vueling og Air Berlin.

De mottar priser, flyr billig, tillater ofte mer bagasje, får ros for service og komfort.

Europas beste Hvis du trodde at Turkish Airlines var et lite og anonymt flyselskap, les dette:

Kåret til Europas beste flyselskap tre år på rad, hedret for «Best Premium Economy Seats», vekst på 40 prosent i Norge (nå det niende største utenlandske ruteselskapet på Oslo Lufthavn) og sulten på flere passasjerer.

Det siste innebærer stadig nye destinasjoner og hyppige kampanjer med gode priser. Selskapet flyr til over 200 steder.

PÅ KARTET: Det er ikke mange år siden Doha var et ukjent sted for de fleste. Med Qatar Airways er landets hovedstad satt solid på kartet.Foto: HANSEN NINA
PÅ KARTET: Det er ikke mange år siden Doha var et ukjent sted for de fleste. Med Qatar Airways er landets hovedstad satt solid på kartet.Foto: HANSEN NINA Vis mer

I fjor reiste 200 000 passasjerer med Turkish fra Gardermoen viser ferske tall fra Oslo Lufthavn.

-Turkish gjør det svært godt, bekrefter medierådgiver Lasse André Vangstein ved Oslo lufthavn.

Er du villig til å mellomlande i Istanbul, kan du velge å vrake mellom reisemål i Afrika, Asia og Midt-Østen hos Turkish
Airlines.

Etter planen starter selskapet direkterute mellom Stavanger og Istanbul i vår.

Den nyeste målgruppa til selskapet er pakistanere bosatt i Europa. Mens det pakistanske flyselskapet PIA tar opp til 9000 kroner for turen fra Oslo, flyr Turkish i perioder Oslo-Lahore tur retur for under 4000 kroner. 42 kilo fri bagasje hjelper det også.

Enten du vil billig til Korea eller er på jakt etter billige turer litt utenfor allfarvei er dette selskapet. Akkurat nå flyr du for eksempel tur-retur Oslo-Kermanshah i Iran for 3000 kroner.

Riga Siden 1995 har Air Baltic sakte, men sikkert bygd seg opp. Det Riga-baserte selskapet med ekstra base i Litauens hovedstad Vilnius er stor på Øst-Europa, men også konkurransedyktig til andre destinasjoner. Selskapet flyr til 60 byer fra Riga.

VINNEREN: Qatar Airways økte med 41 prosent fra Gardermoen i fjor. Det topper statistikken. Foto: OSL
VINNEREN: Qatar Airways økte med 41 prosent fra Gardermoen i fjor. Det topper statistikken. Foto: OSL Vis mer

I Norge har Air Baltic ruter til Oslo, Stavanger, Bergen og Ålesund.

Air Baltic har få avganger og flyr ofte med små fly. Likevel er det et selskap å regne med, ikke minst på grunn av gunstige priser. Selskapet har nylig inngått samarbeid med prisbelønte Etihad på ruta Riga-Abu Dhabi. Derfra kan du fortsette med Etihad til en rekke andre steder, ikke minst i Midt-Østen.

Fra Midt-Østen En enda større vinner er Qatar Airways.

Selskapet økte med 41 prosent på Oslo Lufthavn i fjor.

- Qatar har hatt en god økning her på Oslo Lufthavn siden de startet med sine direkteruter til Doha. Det er tydelig at det er et populært tilbud til våre passasjerer, sier Vangstein.

Siden første direkteflyvning sommeren 2012 har selskapet fløyet over 200 000 passasjer mellom Oslo og Qatars hovedstad. De færreste har nøyd seg med Qatar.

Forretningsfolk på reise i Midt-Østen, backpackere på vei sørover i Afrika, pensjonister på langtur til Thailand. Stadig flere grupper oppdager Qatar Airways, kåret til verdens beste flyselskap 2012 .

I fjor måtte selskapet se seg slått av naboen Emirates, men vant priser blant annet for beste lounge og beste service i Midt-Østen.

Spansk utfordrer Spanske Vueling fyller ti år i år og er på den tida blitt Spanias nest største selskap. Det er særlig til Barcelona Vueling er en utfordrer i det norske markedet. Selskapethar base Barcelona.

BALTISK: Air Baltic har erobret en plass i hjertet til nordmenn. Foto: AIR BALTIC
BALTISK: Air Baltic har erobret en plass i hjertet til nordmenn. Foto: AIR BALTIC Vis mer

Det flyr deg til Barcelona fra Oslo og Bergen for ned i 250 kroner en vei.

Du kan også gjøre kupp ved å fly Vueling til Barcelona dersom du vil videre innenriks i Spania eller videre i verden. Vueling flyr til over 100 destinasjoner i Afrika, Asia og Europa.

I 2012 fløy selskapet rundt 15 millioner passasjerer og antallet er sterkt økende.

Tysk vinner En av de store vinnere på Oslo Lufthavn er tyske Air Berlin. Selskapet ligger på tredjeplass blant selskapene som øker mest på OSL, etter Turkish og Qatar.

Ifjor fløy 160 000 passasjerer med selskapet fra Oslo, en økning på 16 prosent. Air Berlin har ofte svært gode priser og gode forbindelser fra Berlin og ut i verden.

Selskapet er nå det nest største flyselskapet i Tyskland og det sjette største flyselskapet i Europa.

Hovedkontoret ligger, ikke overraskende, i Berlin, mens selskapet har også base i Düsseldorf, Nürnberg og på Mallorca.

Prispressere I tillegg til selskapene nevn ovenfor, kan du ha disse selskapene på radaren:
 
Wizz Air (Øst-Europas største lavprisselskap), Swizz (prisbelønt, mange destinasjoner, storsatsing på skiturisme til Geneve i vinter), Easyjet (tredje størst i Europa, Ryanairs argeste konkurrent, startet opp fra Bergen i fjor).

FLYR LANGT : Takket være selskaper som Qatar er det like mye i Doha som i europeiske byer vi mellomlander på vei ut i verden. Foto: OSL
FLYR LANGT : Takket være selskaper som Qatar er det like mye i Doha som i europeiske byer vi mellomlander på vei ut i verden. Foto: OSL Vis mer

Til Thailand kan det være lønnsomt og behagelig å fly Thai (157 000 passasjerer fløy direkte Oslo-Bangkok i fjor, en økning på 8 prosent) eller prispresseren Finnair.

Stemmer ryktene, starter Emirates (årets flyselskap 2013) direkteflyvninger mellom Oslo og Dubai 1. august i år. Oslo Lufthavn kan ikke bekrefte ruta, men Emirates er, i likhet med Etihad og Qatar, sulten på nye ruter. Emirates er forlengst på plass i Stockholm og København.

Solide travere Ser vi på volum, er det selvfølgelig SAS og Norwegian som topper passasjerstatistikken.

SAS fløy ifjor 9,1 millioner passasjerer ut fra Gardermoen, en økning på 2 prosent. Norwegian ligger hakk i hæl med 8,8 millioner, en økning på 10 prosent.

KLM og Lufthansa kan også vise til solide tall for Norge, ikke bare fra Gardermoen.

I VINDEN: Turkish Airlines satser voldsomt på å kapre nye passasjergrupper. Mange velger Istanbul, enda flere reiser videre med det tyrkiske selskapet. Foto: EIVIND PEDERSEN
I VINDEN: Turkish Airlines satser voldsomt på å kapre nye passasjergrupper. Mange velger Istanbul, enda flere reiser videre med det tyrkiske selskapet. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
Hele Norges coronakart