Her er flyselskapenes nye storbyreisemål

Stadig flere billigfly tar deg direkte på storbyferie.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute):

Nå kan vi reise direkte til enda flere storbyer, og den utskjelte charterbyen Alicante er et av reisemålene det satses hardt på.

Men det er ganske tilfeldig at venninnene Anne Kathrine Fallmyr (30) og Maren Jørgensen Dahll (28) endte opp på hver sin barkrakk på tapasbaren El Foc i nettopp Alicante.

STORBYDRØMMER: Stadig flere billigfly tar deg direkte fra Norge på storbyferie. Vi dro til Alicante. Foto: NADIA FRANTSEN
UNDERHOLDNING: Den gamle sigarfabrikken i Alicante er gjort om til kulturhus og kalles «Las Cigarreras». Foto: NADIA FRANTSEN
HAVUTSIKT: Restaurante La Ereta øverst i parken med samme navn byr på lokale ingredienser tilberedt med en tvist. Foto: NADIA FRANTSEN
STREETART: I gamlebyen er det helt stille på dagtid og sydende natteliv på kvelden. Foto: NADIA FRANTSEN
MICHELIN-ANBEFALT: Kokken Maria Jose San Roman driver La Taberna de Gourmet. Foto: NADIA FRANTSEN
GATELANGS: Stadig flere oppdager at Alicante er mer enn inngangsporten til solkysten. Foto: NADIA FRANTSEN
FANCY: Noray byr på panoramautsikt i et arkitekttegnet bygg, men innehaverne merker eurokrisa. Foto: NADIA FRANTSEN
CARRER DE CASTAÑOS: Her starter Alicantes innbyggere den lokale festinga i helgene. Deretter fortsetter de opp i gamlebyens trange smug. Foto: NADIA FRANTSEN
KIEV: Ukrainas hovedstad er et av de nye reisemålene du kan prøve i vår. Foto: HENNING LILLEGÅRD
NEW YORK: River Café ved Brooklyn Bridge er et av de utallige stedene du kan slå deg ned i The Big Apple. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
BANGKOK: Mellomlanding og knutepunkt, men også en spennende storby. Foto: HANS A. VEDLOG
LISBOA: Trikken er både turistattraksjon og framkomstmiddel for de lokale. Foto: GEIR BØLSTAD
BARCELONA: Strand og storby i skjønn forening. Foto: EIVIND PEDERSEN
WIEN: Café Frauenhuber serverer Wiener melange. Foto: LINDA NÆSFELDT

- Det er en hoppe-på-ferie. Vi sjekket rundt på nettet og fant ut at dette var et av de billigste stedene. Det viktigste for oss var å dra et sted hvor vi slapp å gå rundt som pingviner på isen, men i utgangspunktet tilhører vi nok den gjengen som tenker at Alicante er bare charter. Det jeg forbinder med byen, er at en venninne av meg dro hit på ferie på 90-tallet en gang, sier Anne Kathrine.

- Vi trodde i hvert fall ikke det skulle være en fresh storby, legger Maren til.

Ekte spansk De ble tipset om El Foc da de spiste lunsj på Cerveceria Sento noen hundre meter lenger ned mot bystranda.

- Det var et ekte, spansk sted. Hun som drev det, ga oss masse smaksprøver. Stedet var stappfullt. I tillegg sto det 20 mennesker utenfor og fikk mat gjennom en luke, forteller Anne Katrine.

El Foc er også populært. De norske jentene ventet 20 minutter på bord.

NY ARKITEKTUR: Strandpromenaden i  Alicante er fin, selv om det ikke er bikinisesong helt ennå. Foto: NADIA FRANTSEN
NY ARKITEKTUR: Strandpromenaden i Alicante er fin, selv om det ikke er bikinisesong helt ennå. Foto: NADIA FRANTSEN Vis mer

- Men det var verdt det. Vanvittig bra mat, sier Maren.

- Vi satt i baren og tok bilder av de rettene vi ville ha mens vi ventet. Det er ikke alle som er like flinke i engelsk. Se på den her. Mangosalat med ost, sier Anne Kathrine og viser fram et av iphone-bildene. På bordet står restene etter en lakse-bruschetta.

Gamlebyen Neste stopp blir muligens gamlebyen med sine trange gater og nærmest døgnåpne barer.

Hvis du går en tur i dette strøket på dagtid, ville du aldri gjette at dette er et mekka for de festglade.

Barene som åpenbarer seg på kveldstid, er gjemt bak anonyme dører og ligger i første etasje i lave murhus i glade farger. En og annen lokal traver på vei til butikken får du kanskje øye på, men på denne tida av året er det nesten tomt for turister.

MER ENN CHARTER: Anne Kathrine Fallmyr (t.h.), programleder i NRK Super, og Maren Jørgensen Dahll har funnet ut at Alicante er en fresh storby.  Foto: NADIA FRANTSEN
MER ENN CHARTER: Anne Kathrine Fallmyr (t.h.), programleder i NRK Super, og Maren Jørgensen Dahll har funnet ut at Alicante er en fresh storby. Foto: NADIA FRANTSEN Vis mer

Og det er ganske deilig, synes Maren og Anne Kathrine, selv om temperaturen ikke er helt bikinivennlig foreløpig.

Tror på Alicante Redaktøren i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, har i likhet med de to venninnene tro på Alicante som storbyreisemål.

- Før var det en sliten by preget av høyhus. Nå er Alicante en av de spanske byene som virkelig har oppdatert seg. Tendensen er at kvalitetslista legges høyere. Det satses på færre turister, som man tar seg bedre betalt av. Vi må se en del av disse gamle, utslitte, spanske byene på nytt. Det er lenge siden vi har vært der, og nå er det på tide å gi dem en ny sjanse, sier Baardseth.

De andre byene han nevner, er Málaga, Valencia, Las Palmas (Gran Canaria) og Palma (Mallorca). Dette er også byer som flyselskapene satser på framover.

- Du vet hva du får hvis du drar til Puerto Rico på Gran Canaria: et greit hotell, sol og strand. Det pirrer ikke meg, men jeg slår et slag for Las Palmas. Det er en stor by med nesten 400 000 innbyggere og masse spennende arkitektur, blant annet det gamle hospitalet, som er gjort om til moderne kunstmuseum.

Nye direkteruter Det er ingen nyhet at du kommer deg direkte til Alicante fra Østlandet. Både Ryanair og SAS flyr dit fra før. Men at Norwegian setter opp direkteruter fra Narvik, Molde og Tromsø, er nytt. I tillegg kommer en ny sommerrute fra Rygge.

Samtidig satser stadig flere utenlandske lavprisselskaper på direkteruter fra Norge. Førsteamanuensis i reiseliv ved Høgskolen i Lillehammer, Thor Flognfeldt, tror mange av de nye rutene som lanseres i vår, kommer til å forsvinne.

- En del av destinasjonene er testballonger for flyselskapene. Satsingen på Polen og Pristina (hovedstaden i Kosovo) kommer av Norges gjestearbeidere framfor turisme. Men for dem som har vært noen ganger i byer som Gdansk og Warszawa, gir dette helt klart et spennende mangfold.

Flognfeldt har spesielt stor tro på Bratislava og Wien.

- Det er byer med mange kvaliteter. Men de fleste vil nok fortsatt velge «tryggere» byer som Paris, Roma og Barcelona, før de etter hvert velger mer ukjente reisemål.

Ovale helger øker mest Grunnen til at nordmenn drar så ofte på storbyferie, er ifølge Flognfeldt blant annet høyere utdanningsnivå og at språkbarrierene er borte.

- Ovale helger er den ferieformen som øker mest i Norge. Da har vi to valg: fjellet eller storbyen. Vi sitter på kontoret på tirsdag og vurderer værmeldingen. Hvordan blir helga? Hvis det er bra skiføre, drar vi på fjellet. Hvis været blir dårlig, drar vi sørover.

Pris er også en viktig faktor.

- Det kommer til å bli dyrere å fly, men ikke eksepsjonelt mye dyrere. Hvis det blir dobbelt så dyrt, har nordmenn fortsatt råd til å fly. Lønnsnivået i mange av de europeiske landene minker, her øker det. I tillegg er fleksibiliteten en helt annen. Før måtte man mellomlande to ganger hvis man skulle til Praha fra Trondheim. Nå går det direktefly, sier Flognfeldt.

- Vi reiser dit det går direktefly, men det er ikke nødvendig å kjøpe tur/retur. Sjekk på nettet. Kanskje det er billigere fra en nærliggende by. Da kan du spe på reisebudsjettet med det du sparer på flyreisen. Det blir en bedre ferie på alle måter. I Spania er det flotte, raske tog. En tur til Alicante kan kombineres med Madrid eller Barcelona, oppfordrer Baardseth.

Sightseeing med trikken Det ble ikke tog på de norske jentene i Alicante. De ville ha en ferie helt uten planer. Men trikken har de kjørt.

- Vi tok den gule linja til El Campello. Det var ca. en halvtime å kjøre hver vei. Bra sightseeingtur, sier Maren.

- Det var autentisk. Vi så mange gamle menn som drakk kaffe og så ut av vinduet. Ellers var det vel ikke så mye å se, men det var veldig hyggelig, legger Anne Kathrine lattermildt til.

Det første de gjorde da de ankom byen, var å gå mot havet. De fant en pir badet i sol og la seg ned.

- Og så bare lå vi der. Sikkert en time, sier Maren.

Alicantes landemerke Den eneste obligatoriske turisttingen jentene skal få med seg, er Castillo de Santa Bárbara, festningen som er Alicantes landemerke.

De har ikke bestemt om det blir heis eller trapp opp til toppen, men er enige om at det er en selvsagt utflukt.

- Det som er fint med byen, er at størrelsen er overkommelig. Det er lett å få oversikt, og det er ikke så mange steder å se at du blir stresset over alt du ikke får gjort, sier Anne Kathrine.

- Det beste er miksen av å tusle rundt og slå seg ned på fortauskafeer med en god kaffe i hånda og sola i fjeset, konkluderer Maren.

Billigere etter eurokrisa Prisene i byen har sunket drastisk etter eurokrisa. I 2009 var det umulig å få et måltid til under 12 euro. Nå ligger prisene på mellom 8 og 9. En kaffe som før kostet 2,50, er det nesten umulig å finne til over 1,20.

I den arkitekttegnede funkisbaren Noray merkes det at den spanske befolkningen ikke har like mye penger lenger. Klassisk musikk og eksklusive drinker appellerer ikke i krisetider.

- De som kommer hit nå, er utelukkende politikere og folk i viktige, administrative stillinger. I tillegg til turister selvfølgelig. Du ser jo det. Det er nesten ingen her nå, selv om været er perfekt, sier kelneren Kevin Rossenbaut og peker ut på terrassen med utsikt mot horisonten og havna.

Restaurantgründer Kokk og gründer Maria Jose San Roman (38) er blant de suksessrike i Alicantes forretningsliv. På hennes fire restauranter er det nesten alltid fullt.

Spesielt mange gjester er det på La Taberna de Gourmet, hvor kombinasjonen nyervervet pris i en prestisjetung gastronomisk konkurranse og folkelige retter treffer både turister og Alicantes innbyggere. En av stamkundene er svenske Sallonel «Salle» Jehuda, som er i Alicante for å feire bursdagen til en spansk kamerat.

- Dette er laidback. Typisk Alicante. Jeg bor jo egentlig i Torrevieja, men jeg kommer hit når jeg trenger følelsen av en ordentlig by. I Torrevieja bor det 15 000 skandinaver. Det er dit dere burde dra for å lage en reportasje for nordmenn. Jeg kan anbefale kafeen Henrik Ibsen. Og MC-treffene på onsdager. Da er det alltid livemusikk.

«Salle» blir alvorlig.

- Nei da, jeg bare tuller. Alicante er veldig fint. Torrevieja har andre ting. For eksempel snus og knekkebrød.

• Her finner du flere saker fra Dagbladet Inne og ute.