Her er folkets sommerøl-favoritter

Og tre du bør styre unna.

FALT I SMAK: Disse ølene likte vår folkejury best. Foto: DAGBLADET
FALT I SMAK: Disse ølene likte vår folkejury best. Foto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du kan lese hele sommerøltesten på DB + (betalingstjeneste).

Dinside: Sommerølet er for lengst å finne i butikkhyllene, og de fleste bryggeriene byr på sin variant av det lyse, friske ølet. Det betyr ikke at alle sommerøl smaker like godt.

Tidligere i sommer testet Dinside og Dagbladet sommerøl, der en fagjury kåret vinnerne, mens en egen folkejury uttalte seg fritt om hva de likte best, og hvilke øl som ikke falt i smak.

Her kan du se hvilke av årets sommerøl som er folkets favoritter - og kanskje også de du vil like best.

Folkefavoritt fra Mack Det var et sommerøl fra et mindre bryggeri som ble kåret som testvinner av fagjuryen, nærmere bestemt Sundbytunet Solskinnspils. Derimot var det et av de større bryggeriene som hadde folkets desiderte favoritt, nærmere bestemt Mack bryggeri.

Ølet som falt aller best i smak hos folkejuryen, var Mack Isbjørn.

Dette ølet fikk også gode skussmål fra fagjuryen, selv om det ikke nådde helt opp i toppsjiktet, men måtte nøye seg med en firer på terningen.

- Denne var det fres i! lød første reaksjon fra folkepanelet, som raskt ble enige om at dette er årets sommerøl.

- Denne har både smak og omph, konkluderte de, på ... fagspråket.

At «folk flest» liker et annet øl enn ekspertene, kan ha flere forklaringer, blant annet knyttet til kunnskapen man har og forventninger til ølen. Dette vil igjen påvirke smaksopplevelsen, har matforsker Margrethe Hersleth ved Nofima uttalt tidligere i forbindelse med en juleøltest.

Gode konkurrenter fra Aas og Frydenlund I tillegg til Mack Isbjørn, var det to andre sommerøl som skapte begeistring hos folkejuryen: Aass sommerøl og Frydenlund Bayer.

FOLKEJURYEN: Da Dinside og Dagbladet testet sommerøl tidligere i sommer, fant folkejuryen tre klare favoritter. Fra venstre: Knut Moberg, Camilla Berg Hansen, Annikken Johansen, Grete Johannesen, Torbjørg Løndal. Anne Moe og Ole S. Vikenes var ikke tilstede da bildet ble tatt.  Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET
FOLKEJURYEN: Da Dinside og Dagbladet testet sommerøl tidligere i sommer, fant folkejuryen tre klare favoritter. Fra venstre: Knut Moberg, Camilla Berg Hansen, Annikken Johansen, Grete Johannesen, Torbjørg Løndal. Anne Moe og Ole S. Vikenes var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET Vis mer

Sommerølet fra Aass fikk skryt for sine friske, fruktige smak, som både passer til mat eller som klassisk utepils i sola.

- Et perfekt sommerøl, slår selveste folket fast.

Frydenlund Bayer ga folkejuryen en skikkelig overraskelse, for selv om det minner om juleøl på fargen, var smaken absolutt godkjent.

- Både smaken og duften er rund og god og langt fra så tung som forventet, mener folkepanelet, som tror ølet passert godt til grillmat.

- Kanskje dette er årets pølse-øl?

Styr unna Dessverre var det ikke alle sommerølene som skapte like mye begeistring blant folket. Følgende tre sommerøl gir den dårligste øl-opplevelsen, mener de:

Hansa Her kommer solen, Ringnes Lite og Grans Evig sommer.

Disse tre sommerølene ga verken følelsen av solskinn eller evig sommer, men minnet mer om trøtte nachspiel.

Første reaksjon til Hansa-ølet, var at bryggeriet har bommet.

- Dette minner om en gammel, sliten nachspielsofa, full av gamle ølrester, sigarettsneiper, og inntørkete Grandiosa-paprikaer, lød den nådeløse dommen fra folket.

IKKE GODT: Og her ølene som var minst populære. Foto: DAGBLADET
IKKE GODT: Og her ølene som var minst populære. Foto: DAGBLADET Vis mer

Ved smaking på Ringnes Lite, som var meldt på av bryggeriet i den åpne klassen, stusset folkepanelet om ølet var blandet ut med vann.

- Dette er en super øl, for dem som ikke liker øl, kunne de konkludere med.

Helt i bunn havnet Grans Evig sommer, som viste seg å minne mer om en eviglang, dårlig sommer, og ingen i folkepanelet ønsker å drikke den igjen.

Stram lukt og spesiell smak, og testtaper for folkepanelet.

Du kan lese hele sommerøltesten på DB + (betalingstjeneste).

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

OM SOMMERØLTESTEN:

• Fag- og folkejuryen har smakt på typisk sommerøl som er lyst, fruktig, lettdrikkelig og passer godt til sommerens mange matretter.

• Dessuten er det testet øl i en åpen klasse, hvor bryggeriene har blitt invitert til å sende inn øl de mener passer inn som sommerøl.

• Folkets vinnere og tapere er kåret etter å ha smakt seg gjennom samtlige 46 sommerøl.

• Testen er gjennomført som en blindtest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer