VEDLIKEHOLDSFRITT: Ser du forskjellen på gjerdet i front og det bak? Det i front er produsert i PVC og er vedlikeholdsfritt. Foto: Vindex
VEDLIKEHOLDSFRITT: Ser du forskjellen på gjerdet i front og det bak? Det i front er produsert i PVC og er vedlikeholdsfritt. Foto: VindexVis mer

Her er gjerdene du aldri behøver å male

PVC- eller aluminiumsgjerde er løsningen for deg som vil ha et pent gjerde uten å måtte vedlikeholde det.

Maling av stakittgjerde er en evighetsøvelse. Hvert eneste bord har seks sider som skal males (endeveden på topp og bunn, om du lurer hvor de to siste sidene er). Avhengig av hva du har behandlet gjerdet med, risikerer du å måtte male eller beise det så ofte som hvert fjerde eller femte år.

Løsningen på det hele kan være å sette opp et vedlikeholdsfritt gjerde. Det ser ut som et tradisjonelt gjerde i tre, men er hovedsakelig laget av PVC eller aluminium og trenger ikke annet vedlikehold en jevnlig rengjøring med høytrykksspyler.

PVC-gjerder

- PVC-gjerder er enklere å sette opp enn tradisjonelle stakittgjerder, forklarer produksjonsleder hos Vindex AS, Ståle Hagen, til Klikk.no. - Og de trenger ikke annet vedlikehold enn at de må høytrykksspyles med jevne mellomrom.

- Vi gir en begrenset livstidsgaranti på gjerdene, i den forstand at vi gir en 30-årsgaranti mot at gjerdet falmes, gulner eller at plasten blir sprø, forteller daglig leder i Norgesgjerde, Alf S. Andersen, til Klikk.no.

I utgangspunktet leveres gjerdene i standardstørrelser, men de kan fås spesialtilpassede, og uten at det nødvendigvis blir dyrere.

Meterprisen for et stakittgjerde i PVC ligger på knappe 400 kroner og oppover.

PVC-gjerder er et forholdsvis nytt konsept i Norge; Vindex har holdt på i fire år mens Norgesgjerde er nyoppstartet. Ideen kommer fra USA, hvor det har vært på markedet i over 30 år.

Aluminiumsgjerder

- Å male gjerdet er gudsjammerlig kjedelig, utbryter Petter Wendelborg i firmaet Alu-Valla. - Man ødelegger jo både nakke, knær og rygg på det.

Han tilbyr gjerder i pulverlakkert aluminium. Dette har han holdt på med i 34 år, og hevder at de første gjerdene han satte opp da han startet, fortsatt står like pene.

- Det eneste man trenger å gjøre er å høytrykksspyle når det er nødvendig, og så følger det med en liten flaske for påføring der hvor det oppstår hakk.

Meterprisen for et aluminiumsgjerde ligger på rundt 1700 kroner.

Kompositt

Vedlikeholdsfrie gjerder finnes også i andre materialer, blant annet tilbyr Vimax AS rekkverk i komposittmateriale, som er blandingsmaterialer hvor man utnytter de gode egenskapene til hver av bestanddelene.

Holdbarhet og miljø

Det er naturligvis helt avgjørende at produkter som skal stå ute i det norske klimaet år etter år, har god nok holdbarhet.

- Dersom aluminiumsprofilene har vært gjennom en profesjonell forbehandling, vil pulverlakkert aluminium kunne stå i årevis i all slags vær, forteller Merete Hallenstvet i Hydro Aluminium i Holmestrand til Klikk.no.

Hun understreker at det er helt avgjørende for resultatet at pulverlakken inneholder polyester eller tilsvarende kvaliteter, og at du derfor bør spørre forhandleren om hva slags pulverlakk som er brukt.

- PVC-gjerde er et forholdsvis nytt produkt i Norge, men tar vi utgangspunktet i vinduer som er produsert i PVC og brukt i Norge, så skal værbestandigheten for denne typen produkter være god, sier Jørn Sundbø i teknisk kundeservice i INEOS til Klikk.no. - Det som er avgjørende er at PVC-en er tilsatt råstoffer som gir godt nok slagfasthet i blant annet lave temperaturer.

Miljørådgiver Brita Haneberg i Grønn Hverdag sier at PVC er laget av ikke-fornybart råstoff og dermed er tungt nedbrytbart.

- Dette er en miljøproblematisk plasttype som vi mener man bør begrense bruken av, sier hun til klikk.no.

Les også:

Skikkelig skigard

Tusenvis å spare på villaforsikring

Skjerme for innsyn

Knepene som får barna til å spise

VARIASJONER: PVC- og aluminiumsgjerder leveres i mange ulike varianter. Foto: Norgesgjerde
VARIASJONER: PVC- og aluminiumsgjerder leveres i mange ulike varianter. Foto: Norgesgjerde Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Foto: Alu-Valla
Foto: Alu-Valla Vis mer
ALUMINIUM: Vedlikeholdsfrie gjerder leveres også i pulverlakkert aluminium, som dette stakittgjerdet. Foto: Alu-Valla
ALUMINIUM: Vedlikeholdsfrie gjerder leveres også i pulverlakkert aluminium, som dette stakittgjerdet. Foto: Alu-Valla Vis mer
PVC-gjerde: Disse gjerdene er enklere å sette opp enn mange andre gjerder. Foto: Vindex
PVC-gjerde: Disse gjerdene er enklere å sette opp enn mange andre gjerder. Foto: Vindex Vis mer
HOLDBARHET: Det er naturligvis helt avgjørende at produkter som skal stå ute i det norske klimaet år etter år, har god nok holdbarhet. Foto:  Vindex
HOLDBARHET: Det er naturligvis helt avgjørende at produkter som skal stå ute i det norske klimaet år etter år, har god nok holdbarhet. Foto: Vindex Vis mer