STOR TEST: Vi har testet 14 håndsager. Foto: Øivind Lie
STOR TEST: Vi har testet 14 håndsager. Foto: Øivind LieVis mer

Her er håndsaga som gjør jobben

Vi har testet 14 sager fra en femtilapp opp til nesten fem hundre kroner.

Tidligere har vi testet kappsager, sirkelsager og motorsager, men selveste håndsaga har vi ikke prøvd før nå.

Vi har testet 14 sager, fra den billigste standardtypen til noen ganske avanserte varianter som har blitt lansert de siste årene.

Dette har vi lagt vekt på:

Tanning Du kan selvsagt kjøpe flere sager. En med fin og en med grov tanning, og en til kapping og en til kløyving, men de fleste av oss nøyer oss med en sag. Derfor har vi sett etter den saga som kan brukes til alle typer jobber. Gjerne med det vi kaller en universaltanning.

Det beste er en sag som gir et fint snitt, og samtidig er effektiv. Det er selvsagt umulig å få til begge deler, men noen av sagene er ganske nære. Det betyr at du kan skjære fine snitt, samtidig som du kapper en to-fire med noen raske drag.

Presisjon Det er vanskelig nok å skjære rett med en håndsag, så derfor er det om å gjøre at produsentene gjør alle de små grepene som skal til for at dette blir enkelt. Da snakker vi først og fremst om et stivt blad og dernest at grepet er utformet slik at det er lett å styre bladet. Likeledes er det bra med litt tyngde i håndtaket, slik at saga får god balanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grepet Grepet bør ikke være for glatt og det må være utformet slik at det ligger godt i hånda, med god støtte.

Kvalitet Her har vi vurdert den generelle byggekvaliteten på saga. Da snakker vi først og fremst om kvalitet på materialene som er valgt. Spesielt i grepet, men også stivheten på bladet. Vi har også sjekket om forkanten på grepet er nitti grader på bladet, uten at det har blitt tillagt så stor vekt.

Samme sag Saga fra Maxbo, Clas Ohlson, Kellen er produsert av Bacho og tilsvarer den modellen de kaller Prize Cut.

Testerne Testen er utført av Mats Eriksen og Johan W. Schioldborg, henholdsvis tømrermester/byggtekniker og lærling hos Tømrermester Kjetil Eriksen.

Poeng Poengskalaen går fra en til seks, der seks er best. Normalt fordeler poengene seg fra to til fem, bare i helt spesielle tilfeller deler vi ut en eller seks.

Les også:
Test av hammere
Test av kløyveøkser
Tips til deg som snekrer alene

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

Bacho med utskiftbare blader Suverent grep, og du kan skifte blader etter behov. Karakter: 5/6 Produsent: Bacho Pris: 429 Stanley FatMax Godt grep og fine snitt til tross for grov tanning. Karakter: 4/6 Produsent: Stanley Pris: 409 Bacho fast superior Bra til finsnekring, sitter bra i hånda. Karakter: 4/6 Produsent: Bacho Pris: 277 Stanley 7 TPI Grovtannet og effektiv, men litt mykt blad. Karakter: 4/6 Produsent: Stanley Pris: 259 Stanley 11 TPI Fintannet, men effektiv. Litt mykt blad. Karakter: 4/6 Produsent: Stanley Pris: 249 Kellen Effektiv sag med universaltanning. Grepet kunne vært bedre. Karakter: 3/6 Produsent: Bacho Pris: 69 Bacho Prizecut Effektiv sag med universaltanning. Grepet kunne vært bedre. Karakter: 3/6 Produsent: Bacho Pris: 98 Clas Ohlson Effektiv sag med universaltanning. Grepet kunne vært bedre. Karakter: 3/6 Produsent: Bacho Pris: 69 Maxbo Effektiv sag med universaltanning. Grepet kunne vært bedre. Karakter: 3/6 Produsent: Bacho Pris: 89 Biltema Pene snitt, men litt trekk for grepet. Karakter: 3/6 Produsent: Biltema Pris: 119 Cocraft 3 Edge Grei sag med universaltanning. Grepet er godt, men det gir litt dårlig balanse Karakter: 3/6 Produsent: Cocraft Pris: 159 ByggMax Her er grepet lite og kantete, men saga gir brukbart presise snitt. Karakter: 2/6 Produsent: Byggmax Pris: 49,95 Ironside Grov tanning som gir upresise snitt. Vondt grep. Karakter: 2/6 Produsent: Ironside Pris: 119 Fixit Grov tanning, men likevel dårlig effektivitet. Tennene virker sløve. Karakter: 2/6 Produsent: Fixit Pris: 69