Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reise:

Her er hotellenes skitne hemmelighet

Enkelte tekstiler vaskes bare én gang i året.

IKKE SÅ RENT SOM DU TROR: Sengetepper er støv- og skittsamlere på hotellrommet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
IKKE SÅ RENT SOM DU TROR: Sengetepper er støv- og skittsamlere på hotellrommet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trodde du hotellrommet var rent fordi det er pent? Da kan dette være riktig dårlig nytt for deg.

For selv om hotellrommene rengjøres foran hvert nytt besøk så er det absolutt ikke alt på hotellrommet som er like rent.

Mange tv-seere og hotellgjester fikk sjokk da «TV 2 hjelper deg» sjekket ni hotellrom i Oslo. Ved hjelp av avansert måleteknologi og UV-lys fant teamet blant annet kjønnshår, buser, sæd, muggsopp og tånegler. Ingen av hotellene hadde godkjent renhold.

GLASSVEGGER: Hotell med dusjforheng bør bytte disse med glass så snart som mulig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
GLASSVEGGER: Hotell med dusjforheng bør bytte disse med glass så snart som mulig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dårlig tid - dårlig renhold

Hotelleierne krever stadig større fortjenester og effektivitet - og dette går blant annet ut over tida som renholderne - de usynlige sliterne - har på rommene. Noen ganger er det så ille at de gråter på jobb.

Og hvilke rutiner er det egentlig på hotellrommet? Visste du for eksempel at renholdet på flytoaletter er bedre enn på badekaret på hotellet?

Les mer: Nå er det klart for vegetar-cruise på norske fjorder

Skifter ikke alt

FJERN DENNE: Fjernkontrollen er ikke noe du skal bruke samtidig som du spiser. Den er nemlig ikke så ren som du ønsker. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
FJERN DENNE: Fjernkontrollen er ikke noe du skal bruke samtidig som du spiser. Den er nemlig ikke så ren som du ønsker. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Mange tror - eller i det minste håper - at alt sengetøyet i en dobbeltseng skiftes mellom hver hotellgjest som bruker sengen. Men slik er det ikke.
- Dersom det er en dobbeltseng med ett stort laken så skifter vi selvsagt lakenet. Men det er ikke sikkert at vi skifter på den ubrukte dyna eller puta, sier en hotelldirektør ved et av de største hotellene i Oslo.

- Renhold koster penger, og vi har små marginer, fortsetter han.

- Vi har også et lite sparetriks. For dersom det er to senger som er satt sammen så sørger vi for at det er noen cm mellomrom mellom sengene. Da bruker enkeltgjesten sannsynligvis bare den ene sengen og vi sparer sengetøybytte.

- Hva med naboputa, dersom jeg låner denne når jeg ser på tv fra senga?

- Vi kan se om den andre puta er brukt, selv om det bare er for en kort periode, mener direktøren.

Dette vaskes sjeldent

Har du besøkt et rom med sengeteppe på deler eller hele senga? Da kan du vite at dette sengeteppet ikke vaskes særlig ofte. Det samme gjelder pynteputene som havner i senga di.

Noen hotell vasker pynteputetrekkene og sengeteppet en gang hver tredje måned. Andre store norske hotell gjør det ved den periodiske vasken - én gang i året.

AU DA: Moderne og renslige hotell dropper dusjforheng som dette. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
AU DA: Moderne og renslige hotell dropper dusjforheng som dette. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Vi har sjekket vaskerutinene hos fire av de store hotellkjedene i Norge. De har svart på sine renholdsrutiner, men ingen av hotelldirektørene vi har vært i kontakt med ønsker å stå frem med navn på hotellet.

Dusjforheng er heldigvis på vei ut fra de fleste norske hotellene. Men du finner dem fortsatt noen steder - og det er helt vanlig på hotell i utlandet.

Disse forhengene vaskes heller ikke ofte, og er en ren bombe når det gjelder oppsamling av såperester andre rester fra gjestenes opphold i dusjen. At slike dusjforheng har en evne til å suge seg mot kroppen din under dusjingen gjør det bare enda verre. Det gjorde den nemlig også da forrige gjest dusjet her...

Gode rutiner

- Jeg kan bekrefte at senketepper og pynteputer vaskes langt sjeldnere enn vanlig sengetøy og håndklær. Men vi har ikke noen statistikk over hvor ofte det faktisk gjøres, sier Jan Christian Greter, som er daglig leder i Rent-gruppen som har vaskeoppdrag for hoteller over hele landet.
- Vi opplever et rush i stille perioder, som f.eks. i jula da hotell vil ha vasket dyner, puter og overmadrasser. Ellers er mitt inntrykk at hotellene i Norge stort sett har gode egenrutiner på renholdet.

- Hva tenker du om at pynteputer og sengetepper havner på gulvet før de ender i senga igjen?

- Det prøver jeg å ikke tenke så mye på.

SMÅTT, MEN IKKE GODT: Selv de små sengeteppene er skikkelige oppsamlere av støv og skitt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
SMÅTT, MEN IKKE GODT: Selv de små sengeteppene er skikkelige oppsamlere av støv og skitt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Hotellene lager sine egne rutiner og tar egne stikkprøver. Vi legger oss ikke bort i disse, og noen av hotellene vasker sengetepper selv, sier Ole-Martin Frimannslund som er markedssjef i Nortekstil, en annen av de store aktørene innen tøyvask for norske hotellkjeder.

Skitne sengetepper

Mens sengetepper i utlandet ofte dekker hele senga er det mer vanlig med korte sengetepper ved fotenden ved de norske hotellene.

- Vi har beholdt dem for at gjester som legger seg nedpå med skoene på ikke skal skitne til senga si, forteller en hotelldirektør ved et midt-norsk hotell.

Men skitten fra forrige gjest sine sko havner med andre ord i din seng når du får det samme sengeteppet.

Og når gjester bruker pynteputa som ekstrapute for eksempel ved tv-kikking så er dette en pute som i beste fall vaskes etter tre måneder - i verste fall en gang i året.

Les mer: Dette er de «verste» setene på flyet - og slik unngår du dem.

Les mer: Nå advarer forsikringsselskapene mot dette på storbyferien

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!