Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er intervalltreningen alle klarer

Programmet kan tilpasses ditt nivå.

TRENINGSEKSPERT: Jill Jahrmann gir treningstips til intervall trening.  Foto: Monica Larsen
TRENINGSEKSPERT: Jill Jahrmann gir treningstips til intervall trening. Foto: Monica Larsen Vis mer

Du trodde kanskje intervalltrening var forbeholdt kondisdyr og toppidrettsutøvere? Nei da! Treningsformen kan tilpasses alle nivåer og er like effektiv om du er i god eller dårlig form.

Forbrenningen øker med intervalltrening. Det er dobbelt så effektivt og like enkelt som rolig trening. Intervalltrening betyr rett og slett at du skal veksle mellom høy og lav intensitet under treningsøkten.

For å forbedre kondisjonen din, må du utsette kroppen for mer enn det du vanligvis gjør. Da reagerer den nemlig med å bygge seg opp for å tåle dette.

Trener du i samme tempo hver gang, skjer det lite med kondisjonen din. Men trener du litt utenfor komfortsonen, så får du effekt og kroppen yter mer, lover treningsekspert Jill Jahrmann.

Fordi det er så lett å måle fremgangen, er også intervalltrening veldig motiverende.

- Det er utrolig tidseffektivt, og du lærer å presse deg selv mer, sier Christian Roness, personlig trener på Oxigeno, et treningssenter i Oslo.

Totalen teller Intervalltrening gir deg ikke bare bedre kondisjon. Det setter også fart på forbrenningen. Forbrenning og kondisjon går hånd i hånd.

Jo bedre kondisjon du har, jo mer forbrenner du når du trener.

Det er antall kilometer du har lagt bak deg, som bestemmer kaloriforbruket når du trener.

- Er du i god form, vil du komme flere kilometer av gårde, sammenlignet med en som er i dårlig form. Dere forbrenner like mange kalorier på tre kilometer, men hvis du klarer det på 15 minutter kontra 29 minutter, så er jo treningen mer effektiv. Hvis du ikke har tenkt å bruke timevis på å trene, så skaff deg en god kondisjon. Da får du mye mer igjen per minutt, råder Jill Jahrmann.

Kroppen vet hva som kommer At du forbrenner mer fett med rolig trening, er en myte.

- Kroppen har sitt eget kaloriregnskap. Når du trener på høy intensitet, bruker du mange karbohydrater i løpet av økten. Lageret tømmes og må fylles opp neste gang du spiser. Det som skulle gått til lagringsenergi, går til å fylle opp lagrene. Derfor brenner du utrolig mye fett i timene etter økten. Kroppen fikser det selv, forklarer Jahrmann.

Når du trener i rolig tempo, vet kroppen hva som kommer, og den vil automatisk prøve å bruke så lite energi som mulig.

- Intervaller «sjokkerer» kroppen, og dermed skrur den opp forbrenningen for å klare å holde på. Jo mer du har presset deg i økten, jo mer energi må kroppen bruke på å restituere seg. Derfor vil også etterforbrenningen være høy, lover Christian Roness.

Lurer kroppen Siden vi ikke klarer å holde høy intensitet lenge av gangen, må vi lure kroppen litt.

- Jo høyere intensitet over jo lengre tid, desto mer treningseffekt. Tren på høy intensitet i ett-to minutter og la deretter kroppen ta seg inn igjen, før du gyver løs på ny. Summen av dette blir veldig bra, forklarer Jahrmann.

Begynn forsiktig Gi kroppen litt tid til å venne seg til intervalltrening.

- Begynn litt forsiktig og øk på. Det er godt både for musklene og motivasjonen. Det kan virke veldig tungt i starten, men når du har gjort det flere ganger, så vet du hva du går til og blir mer vant til følelsen, råder Roness.

Er du helt utrent, skal det ikke mange og lange intervaller til før du kjenner enorm forskjell.

- Samme hva slags form du er i, så kan du trene intervall. Du tilpasser treningen til ditt nivå. På bare én uke kan du ha stor fremgang. Derfor er dette en veldig motiverende form for trening, sier Jahrmann.


Les også: Slik får du superkondis
Boost formen på fire uker
Disse idrettsutøverne har høyest oksygenopptak
Slik lykkes du med styrketreningen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media