HOLY MACARON: Disse deilige makronene er med sjokoladeganache og juleakevitt. Foto: SIMEN BERG
HOLY MACARON: Disse deilige makronene er med sjokoladeganache og juleakevitt. Foto: SIMEN BERGVis mer

Her er julas sju «sterke» slag

Skikkelig godis som de voksne kan kose seg med.

(Dagbladet): For mange er det tradisjon å bake i jula, og da gjerne «de sju slagene».

Om hva som er de sju slagene strides de lærde, et forslag er sandkaker, bordstabel, goro, sirupsnipper, rosetter, hjortetakk og fattigmann. Ikke et vondt ord om disse, men i år kan du bytte disse ut med noe helt annet.

JULEBAKST FOR VOKSNE: Kristine Ilstad har laget julekaker med Baileys. Foto: LISA BJØRSHEIM
JULEBAKST FOR VOKSNE: Kristine Ilstad har laget julekaker med Baileys. Foto: LISA BJØRSHEIM Vis mer

Vi har funnet frem til sju julekaker for voksne, som for eksempel sjokoladekake med rom og chili og langpanne med Baileys.

En av kokkene som har bidratt til årets julegodis for de voksne, er Kristine Ilstad. Hun driver den svært populære bloggen Det søte liv, og har over 220 000 følgere på Facebook.

Vi har testet gourmetjulekalenderne som er så gode at du ikke vil gi dem til barna.

Ikke vær bekymret for promille Ilstad er svært glad i å bake, og liker godt de «sterke» julekakene.

- I Sara Bernhard-kaken blir sjokoladekremen helt nydelig med Baileys. Det smaker helt annerledes, og er veldig godt sammen. Konfektkulene er nok enda mer for voksne enn kaken, sier Ilstad til Dagbladet.

Til tross for at det er alkohol i kakene hennes, mener hun at verken voksne eller barn trenger å bekymre seg for alkoholen i disse.

- Mange voksne liker nok smaken av likør, da er det godt å ha i kake. Man passer jo egentlig litt på promillen ved å spise disse også, for det er veldig lite alkohol i dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagblad-kokk Karla Siverts må lage kokosmakroner til jul.

Server noe annet til barn Selv om man ikke trenger å bekymre seg for promille av kakene, anbefaler Ilstad noe annet til barn.

- Primært er det på grunn av smaken, forteller hun.

Og kakene, de passer til mer enn bare hjemme på stuebordet.

- De egner seg jo veldig godt som spiselige julegaver. Alle tre holder seg godt, og man kan lage de dagen før og gi i gave. De trenger ikke stå i kjøleskapet hele tiden, selv om jeg anbefaler det så sjokoladen ikke smelter.

I tillegg til at de er gode, synes Ilstad de er veldig dekorative.

- Spesielt brownieshjertene, men også konfektkulene som er rullet i gullfarget kakestøv. Det ser «classy» ut, sier bloggeren.

Se også Arne Brimis saftige brownie med toffeesaus.

Ingen favoritt Der mange baker de kjente, vanlige sju slagene før jul, baker Ilstad mye, mye mer.

- Jeg baker nok nærmere 70 slag enn sju til jul, og begynner å bake mye tidligere enn folk flest. Jeg baker jo for å putte inn på bloggen også.

Til tross for alle kakene, har hun ingen spesiell favoritt siden hun baker så mye.

- Jeg er veldig glad i kaker og desserter generelt, og liker gleden av å prøve litt nye ting.