Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er kakaoen kan du drikke med god samvittighet

Vi testet åtte typer. Taperne har mye sukker og lite kakao.

KAKAO-TID: Kulda kommer krypende. Lysten på kakao melder seg kanskje hos deg også. Er du opptatt av vekta, velg lett-variantene.  Foto: ERIK HELGENESET
KAKAO-TID: Kulda kommer krypende. Lysten på kakao melder seg kanskje hos deg også. Er du opptatt av vekta, velg lett-variantene. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
(Bramat.no): Før i tiden lagde man kakao ved å smelte en plate kokesjokolade og blande med melk.

Eller ved å blande skikkelig kakaopulver med melk og sukker.

Mange gjør nok det i dag også, men minst like mange velger hurtigvariantene; pulver som skal blandes ut med melk eller vann.

Kakao på tur I tillegg til rent kakaopulver, finnes to typer kakao i butikkene i dag: Lettvarianter som inneholder kunstig søtstoff, og lite kalorier, sukker og fett, og de «vanlige» typene som inneholder en del kalorier og sukker.

Hvilken du bør velge avhenger helt av hvor ofte du drikker kakao, hvor aktiv du er, og selvfølgelig hva du veier.

Er du typen som gjerne lager deg en kopp kakao når du har lyst på noe søtt, men egentlig forsøker å holde vekten eller gå ned noen kilo, bør du helt klart gå for lettvariantene.

Les også: Sjokolade, sunt eller bare godt

Er du en aktiv type som tar med deg en termos med kakao på tur, eller lager en rykende kopp kakao sammen med familien en gang i blant, kan du gjerne gå for de vanlige kakaoene.

Disse inneholder heller ikke kunstig søtstoff, noe som er en fordel hvis du har små barn.

Det anbefales nemlig at barn under 3 år holder seg unna kunstig søtstoff.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, mettet fett, sukker, protein og kakao det er i en kopp tilberedt kakao.

Siden det er stadig flere av oss som veier for mye, og ettersom de fleste får i seg mer enn nok sukker og kalorier, har vi latt sukker, kalorier og mettet fett trekke ned, mens protein og kakao har trukket opp.

Les også: Sugen på noe søtt

Smak er ikke en faktor i testen. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater
Rett i koppen lett sjokoladedrikk Lite kalorier og sukker. En del kakao. Karakter: Produsent: Toro Choco-melk Lite sukker og kalorier Karakter: Produsent: Confekta Regia lett kakao på 1-2-3 Lite sukker og kalorier Karakter: Produsent: Freia Rett i koppen sjokoladedrikk pose Mer sukker og kalorier, og mindre kakao enn vinnerne. Karakter: Produsent: Toro Rett i koppen sjokoladedrikk refill Mer sukker og kalorier, og mindre kakao enn vinnerne. Karakter: Produsent: Toro Sjokodrikk Mer sukker og kalorier, og mindre kakao enn vinnerne. Karakter: Produsent: Eldorado Regia kakao på 1-2-3 boks Mer sukker og kalorier, og mindre kakao enn vinnerne. Karakter: Produsent: Freia Regia kakao på 1-2-3 posjon Mer sukker og kalorier, og mindre kakao enn vinnerne. Karakter: Produsent: Freia Les mer på Bramat.no:
Styrketrening for større muskler
Hvor sunn er grønnsaken?
Innmat mot mangelsykdommer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling