Her er kandidatene til Årets Bil 2013

31 biler kniver om den gjeve utmerkelsen.

STEM FRAM ÅRETS BIL: Nye Porsche 911 er en av de 31 kandidatene til Årets Bil 2013. Bruk stemmeboksen nederst og stem fram din favoritt. Alle foto: Petter Handeland, Vi Menn Bil, Egil Nordlien, HM Foto og produsenter
STEM FRAM ÅRETS BIL: Nye Porsche 911 er en av de 31 kandidatene til Årets Bil 2013. Bruk stemmeboksen nederst og stem fram din favoritt. Alle foto: Petter Handeland, Vi Menn Bil, Egil Nordlien, HM Foto og produsenter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• STEMMEBOKSEN LIGGER NEDERST I SAKEN.

Årets bil-kåringen viser bredden av det som tilbys på det norske markedet neste år.

Her finnes de fleste ytterpunktene: Høyreiste SUV-er med inntil sju sitteplasser og minibiler på tre og en halv meter. Sportsbiler som i pris varierer i pris fra bare 235 800 kroner til langt over én million kroner. Biler med vanlige motorer møter hybrider.

Alle stiller til start på like fot.

Følg med hver tirsdag De nominerte bilene er plukket ut blant alle biler som er blitt lansert i Norge i år, inkludert de som lanseres nå i høst.

Alle nominerte biler vil bli nærmere presentert i Dagbladet hver tirsdag i ukene framover.

ÅRETS BIL 2013? Kompaktbiler med noe ekstra ved seg, som Audi A3 (Bil 1), er en voksende nisje i Norge. Alle foto: Egil Nordlien, HM Foto, Vi Menn Bil-redaksjonen og produsenter
ÅRETS BIL 2013? Kompaktbiler med noe ekstra ved seg, som Audi A3 (Bil 1), er en voksende nisje i Norge. Alle foto: Egil Nordlien, HM Foto, Vi Menn Bil-redaksjonen og produsenter Vis mer

Og du kan selv være med på å påvirke hvilken av disse 31 bilene som får den prestisjetunge tittelen Årets Bil 2013.

Her er de 31 kandidatene Prisene er hentet fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). I de tilfellene OFV ikke har hatt pris for bilen i sine lister, er prisen hentet fra importørene.

AUDI A3 - Bil 1 Kompaktbiler med noe ekstra ved seg, som Audi A3, er en voksende nisje i Norge. A3 stiller med påkostet interiørfølelse, kjøreglede og en mengde valgmuligheter når det gjelder utstyr og motorer.

I år fås A3 bare i tredørsversjon, men Sportback-utgaven med fem dører er på plass til våren.

• Pris fra 292 600 kroner.

BMW 3-SERIE - Bil 2 BMW satser som alltid på kjøreglede. Den nye BMW 3-serie er i toppklasse når det gjelder presisjon og sportslig kjørefølelse. Samtidig stiller den med sterke, men i hovedsak gjerrige motorer - flere nye bensinturboer er på plass.

LES HER OM ÅRETS BIL-KÅRINGEN

Stem på Årets Bil - vinn full tank

• STEMMEBOKS NEDERST I SAKEN.

Her er juryen.

Stasjonsvognutgaven lanseres i disse dager.

• Pris fra 332 200 kroner.

  CITROËN DS5 - Bil 3 Nyeste tilskudd til Citroëns DS-biler, der det franske merket legger betydelig mer vekt på designløsninger enn i sine langt mer vanlige «folkebilserier». DS5 har utvilsomt evnen til å få folk til å se to ganger etter bilen.

Citroëns første modell med fullhybrid drivlinje med diesel på 163 hk pluss elmotor på 37 hk.

BIL 2: BMW 3-SERIE
BIL 2: BMW 3-SERIE Vis mer

• Pris fra 294 000 kroner.

  MERCEDES A-KLASSE - Bil 4 A-klasse har tatt helomvending. Borte er den korte, høye og praktiske bilen vi kjenner fra før. Nå er det sportslighet i linjer og kjøreegenskaper som gjelder, i et relativt trangt karosseri.

Dermed er konkurrentene klart definert: A-klasse skal slåss mot Audi A3 og BMW 1-serie.

• Pris fra 261 400 kroner.

  RENAULT CLIO - Bil 5 Et mye friskere utseende er det første som slår en ved den nye Renault Clio, som kommer til Norge i november.

BIL 3: CITROËN DS5
BIL 3: CITROËN DS5 Vis mer

Motorene er på mellom 75 og 90 hk, og her har Clio en spennende nyhet: En 0,9-liters bensinturbo (90 hk) som skal greie seg med 0,43 l/mil i gjennomsnitt.

• Pris fra 155 000 kroner.

SKODA CITIGO - Bil 6 Den nye småtassen fra Tsjekkia er med en lengde på 3,54 meter en bitteliten bil, men har likevel fått fem av fem stjerner for sikkerhet i EuroNCAPs kollisjonstest.

Blant annet tilbys den med City Safe Drive, som er en nødbremsfunksjon som virker automatisk under 30 km/t.

BIL 4: MERCEDES A-KLASSE
BIL 4: MERCEDES A-KLASSE Vis mer

• Pris fra 114 400 kroner.

TOYOTA PRIUS+ SEVEN - Bil 7 Toyota leverer hybridsystemer (der bensin- og elmotor samarbeider om framdriften) i stadig flere bilklasser. Prius+ Seven er en flerbruksbil med sju sitteplasser, praktisk setefleksibilitet og ekstra høyde under taket.

Motorene er de samme som i en vanlig Prius, og systemet gir lavt forbruk.

• Pris fra 311 900 kroner.

VOLVO V40 - Bil 8 Svenskene satser som alltid på sikkerhet. V40 har ikke bare automatisk nødbrems ved lav fart - skulle uhellet være ute, har den også fotgjenger-kollisjonspute i fronten.

BIL 5: RENAULT CLIO
BIL 5: RENAULT CLIO Vis mer

Volvo tror at V40 kan rappe kunder både fra statusmerkene og fra volummodeller som VW Golf og Ford Focus.

• Pris fra 249 900 kroner.

CHEVROLET CRUZE - Bil 9 Chevrolet har fått ny importør i Norge, og de satser på Cruze. Dette er en kompaktbil bygd på samme plattform som Opel Astra, som den også deler flere motoralternativer med.

Kombikupéutgaven var ny i Europa (men ikke Norge) i fjor, og i høst kommer en stasjonsvognversjon med tilnavnet SW.

BIL 6: SKODA CITIGO
BIL 6: SKODA CITIGO Vis mer

• Pris fra 229 990 kroner.

FORD B-MAX - Bil 10 Det mest spesielle med Ford B-Max er det som mangler: Stolpen mellom for- og bakdørene. Bakdøra skyves bakover, og det gir et svært stort inngangsparti på hver av bilens sider.

B-Max er så vidt over 4 meter lang og peker seg ut som et alternativ for små familier som bor i byen.

• Pris fra 221 700 kroner.

HYUNDAI i30 - Bil 11 Hyundai har tatt et langt sprang opp fra tidligere tiders Elantra og Sonata. Den nye i30 konkurrerer med biler som VW Golf og Ford Focus, og mye utstyr for pengene samt et flott interiør er to av dens sterkeste våpen.

BIL 7: TOYOTA PRIUS+ SEVEN
BIL 7: TOYOTA PRIUS+ SEVEN Vis mer

Fås med flere bensin- og dieselalternativer fra 90 til 120 hk.

• Pris fra 200 950 kroner.

KIA CEE'D - Bil 12 Cee' er søstermodellen til Hyundai i30. Det betyr at veldig mye av det tekniske er likt, men utseendet er ganske forskjellig. Typisk for Kia er mye utstyr - som skinninteriør og automatgir - til rimelig pris hvis du velger øverste utstyrsserie.

Seriøs utfordrer i kompaktklassen.

BIL 8: VOLVO V40
BIL 8: VOLVO V40 Vis mer

• Pris fra 192 400 kroner.

PEUGEOT 208 - Bil 13 Den nye franske småbilen har forbløffende god plass i baksetet. Plassen er så sjenerøs at den kan konkurrere med en rekke biler som er én klasse større (kompaktklassen).

Peugeot 208 skal konkurrere mot VW Polo og Toyota Yaris, som er bestselgere blant småbilene.

• Pris fra 161 900 kroner.

SUBARU XV - Bil 14 Subarus kompakte SUV har rullet på norske veier siden starten på 2012, og den er merkets klart mest populære bil. I motsetning til konkurrentene fås den bare med firehjulsdrift, og dette systemet er av det permanente slaget.

BIL 9: CHEVROLET CRUZE
BIL 9: CHEVROLET CRUZE Vis mer

XV er på sitt beste når forholdene er røffe - en ekte vinterbil.

• Pris fra 299 900 kroner.

  VW GOLF - Bil 15 Sjuende generasjon av storselgeren Golf ruller i høst inn i landets VW-butikker. Fås som vanlig i en mengde varianter, der blant annet en versjon med 1,6 liters dieselmotor og firehjulsdrift peker seg ut som en attraktiv norgesbil.

Seinere kommer også versjoner med hybrid- og el-motorer.

BIL 10: FORD B-MAX
BIL 10: FORD B-MAX Vis mer

• Pris fra 225 900 kroner.

VW UP - Bil 16 Up er Skoda Citigos søsterbil, og så vel ytre mål som bagasjeplass er lik. En åpenbar styrke er lettkjørthet og komfort ved bykjøring, og lukeparkering er en enkel operasjon.

Up leveres som Citigo med énliters bensinmotor med 60 eller 75 hk.

• Pris fra 123 400 kroner.

LEXUS GS 450h - Bil 17 Lexus er Toyotas premiummerke, og med den store sedanen GS 450h har merket en bil som kan konkurrere med påkostede utgaver av Audi A6 og BMW 5-serie.

BIL 11: HYUNDAI i30
BIL 11: HYUNDAI i30 Vis mer

Råsterk hybridmotor (345 hk) og trinnløst automatgir gir sugende akselerasjon, men likevel lavt forbruk om du kjører pent.

• Pris fra 848 500 kroner.

MERCEDES-BENZ CLS SHOOTING BRAKE - Bil 18 Med utgangspunkt i en av markedets stiligste firedørscoupeer har Mercedes skapt en stasjonsvogn som ser usedvanlig bra ut. Bilen har langt mer dynamiske linjer enn E-klasse, men fortsatt et ganske stort bagasjerom (590 liter).

Selv den minste motoren har over 200 hk.

BIL 12: KIA CEE'D
BIL 12: KIA CEE'D Vis mer

• Pris fra 785 900 kroner.

MINI COUPÈ/ROADSTER - Bil 19 Den største, lille rabagasten i Mini-familien heter Mini Coupé og er en toseters sportsbil. Dette er en ren morobil helt uten praktiske ambisjoner - bagasjerommet er på bare 280 liter.

De som ønsker muligheten til å fjerne taket, kan velge den ellers like Mini Roadster.

• Pris fra 235 800 kroner (Coupé) og 258 400 kroner (Roadster).

PORSCHE 911 - Bil 20 Den nye Porsche 911 er blitt mye lettere å kjøre. Hvem som helst kan kjøre denne bilen til butikken - men samtidig kan den gå fryktelig fort dersom du tester den ut på en lukket bane.

BIL 13: PEUGEOT 208
BIL 13: PEUGEOT 208 Vis mer

«En fantastisk bil», rapporterte Vi Menn Bil Top Gears mest erfarne Porsche-sjåfør etter å ha prøvekjørt den.

• Pris fra 1 245 000 kroner.

  PORSCHE BOXTER - Bil 21 Boxster kan gjerne kalles 911s lillebror, men Porsche har gjort jobben grundig her også. Du trenger neppe mer Porsche-følelse enn denne bilen gir deg. Med 211 hk er ikke prisen aldeles vill heller.

De som har det veldig travelt, må ut med nesten 300 000 kroner mer for 315-hesteren.

BIL 14: SUBARU XV
BIL 14: SUBARU XV Vis mer

• Pris fra 652 000 kroner.

SUBARU BRZ - Bil 22 Japanerne er endelig på banen med en «rimelig», liten sportsbil igjen. Det vil si, det er to av dem, for Subaru BRZ og Toyota GT 86 er et samarbeidsprosjekt mellom de to fabrikkene.

Mye er likt, men forskjeller blant annet i understellet skal skille dem noe i kjøreopplevelse.

• Pris fra 459 900 kroner.

TOYOTA GT86 - Bil 23 Toyota har varslet at de skal ta kjøreglede på alvor, og GT86 er en svært god start på denne ambisjonen. Som for tvillingen Subaru BRZ er det snakk om en rendyrket bakhjulsdrevet sportsbil med 200 hk og en dårlig vits av et baksete.

BIL 15: VW GOLF
BIL 15: VW GOLF Vis mer

0 til 100 km/t tar 7,6 sekunder.

• Pris fra 448 000 kroner.

CITROËN C4 AIRCROSS - Bil 24 Går rett inn i den populære klassen for kompakte SUV-er. Bilen er i underkant av 4,4 meter lang og har plassforhold innvendig omtrent som en kompaktbil.

C4 Aircross, som bygges på samme fabrikk som slektningene Mitsubishi ASX og Peugeot 4008, fås med for- eller firehjulsdrift.  

BIL 16: VW UP
BIL 16: VW UP Vis mer

• Pris fra 259 900 kroner.

HONDA CR-V - Bil 25 CR-V er Hondas viktigste bil i Norge. Den nye modellen har et litt mer sportslig utseende, blant annet fordi den er lavere. CR-V er komfortabel og praktisk og har større bagasjerom enn de fleste andre bilene i klassen.

Fås med 2,0 bensin med to- eller firehjulsdrift og 2,2 diesel bare med 4x4.

• Pris fra 339 000 kroner.

HONDA CIVIC - Bil 26 Liker du at bilen din ikke er lik alle andres, er Honda Civic en kompaktbil det er verdt å se nærmere på. Den er presis og underholdende å kjøre, og innvendig har den et stort bagasjerom.

BIL 17: LEXUS GS 450h
BIL 17: LEXUS GS 450h Vis mer

Med den største motoren er den en liten kraftbombe uten at prisen (fra 306 000 kroner) tar helt av.

• Pris fra 226 000 kroner.

HYUNDAI SANTA FE - Bil 27 Den nye Hyundai Santa Fe er med sine knappe 4,7 meter en ganske stor SUV, større enn for eksempel Audi Q5. Som for sine andre nye modeller har Hyundai lagt mye større vekt på design og kvalitetsfølelse enn før.

To- eller firehjulsdrift, dieselmotorer på 2,0 og 2,2 liter.

BIL 18: MERCEDES CLS SHOOTING BRAKE
BIL 18: MERCEDES CLS SHOOTING BRAKE Vis mer

 •Pris fra 490 950 kroner.

MAZDA CX-5 - Bil 28 «Om ikke Mazda lykkes med CX-5 i Norge, bør de åpne pølsebod i stedet», lød konklusjonen da Vi Menn Top Gear testet nyheten. Blant plusspunktene er mye utstyr for pengene, gode kjøreegenskaper og fin komfort.

Fås som konkurrentene med enten to- eller firehjulsdrift.

• Pris fra 284 100 kroner.

MITSUBISHI OUTLANDER - Bil 29 Den forrige utgaven av Outlander ble en suksess da den kom, kanskje særlig fordi den bød på mer plass enn de fleste konkurrentene. Den nye utgaven har enda mer bagasjeplass, selv om de ytre målene er de samme som før.

BIL 19: MINI COUPÉ/ROADSTER
BIL 19: MINI COUPÉ/ROADSTER Vis mer

Velg mellom 2,0 bensin og 2,2 diesel, for- eller firehjulsdrift.

• Pris fra 299 900 kroner.

OPEL MOKKA - Bil 30 Konkurransen blant kompakt-SUV-ene blir enda hardere: Opel Mokka er omtrent like stor som for eksempel Mitsubishi ASX, Subaru XV og Nissan Qashqai.

Motorene er de samme som i flere andre Opel-modeller, med to bensinmotorer på 115 og 140 hk og en dieselmotor med 130 hk.

BIL 20: PORSCHE 911
BIL 20: PORSCHE 911 Vis mer

• Pris fra 239 000 kroner.

PEUGEOT 4008 - Bil 31 Til forskjell fra sine slektninger Mitsubishi ASX og Citroën C4 Aircross selges Peugeot 4008 bare i firehjulsdrevne versjoner. Kunder kan velge mellom 1,6 diesel med 115 hk og en sterkere 1,8-litersdiesel med 150 hk.

Mellom dem skiller det 70 000 kroner i pris, så valget er gitt for de fleste.

• Pris fra 339 900 kroner.

BIL 21: PORSCHE BOXTER
BIL 21: PORSCHE BOXTER Vis mer

Foto: Egil Nordlien, HM Foto, Vi Menn Bil-redaksjonen og produsenter

Og her ser du den som ble valgt til Årets Bil 2012.

• Les flere bilsaker på db.no/bil.

BIL 22: SUBARU BRZ
BIL 22: SUBARU BRZ Vis mer
BIL 23: TOYOTA GT86
BIL 23: TOYOTA GT86 Vis mer
BIL 24: CITROËN C4 AIRCROSS
BIL 24: CITROËN C4 AIRCROSS Vis mer
BIL 25: HONDA CR-V
BIL 25: HONDA CR-V Vis mer
BIL 26: HONDA CIVIC
BIL 26: HONDA CIVIC Vis mer
BIL 27: HYUNDAI SANTA FE
BIL 27: HYUNDAI SANTA FE Vis mer
BIL 28: MAZDA CX-5
BIL 28: MAZDA CX-5 Vis mer
BIL 29: MITSUBISHI OUTLANDER
BIL 29: MITSUBISHI OUTLANDER Vis mer
BIL 30: OPEL MOKKA
BIL 30: OPEL MOKKA Vis mer
BIL 31: PEUGEOT 4008
BIL 31: PEUGEOT 4008 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer