Her er kokkenes favorittrestauranter

- Jeg savner flere gourmetrestauranter.

(Dagbladet): Vi alle har noe vi spiser mer av, og kanskje en restaurant vi besøker oftere enn andre.

Selv om vi liker mye forskjellig, vil nok de fleste være ekstra glade når det er noe spesielt til middag i ny og ne.

For disse superkokkene er det definitivt steder de liker å dra - men det er også steder de ønsker å besøke i løpet av året som kommer.

- Spiser det sjeldent I Bergen ligger Alléhjørnet Thai. Dit tar Christopher Haatuft gjerne turen.

- Jeg tror det er favorittrestauranten min. De lager alltid veldig god mat, og er koselige folk.

Når det gjelder favorittmaten til Lysverkene-kokken, er det noe han sjeldent spiser.

- Grillet sjøkreps er det beste jeg vet. Vi har alltid det på menyen, fordi jeg synes det er så godt, forteller han.

CHRISTOPHER HAATUFT Foto: LARS PETTER PETTERSEN
KARLA SIVERTS Foto: METTE MØLLER
ANDREAS VIESTAD Foto: JØRN H. MOEN
BENT STIANSENFoto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
SVEN ERIK RENAA Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET

I løpet av 2016 ønsker Haatuft å besøke Thailand.

- Eller Vietnam, jeg har aldri vært i de landene før, så det er et godt mål.

- Pizza er undervurdert Sven Erik Renaa har spist mange gode måltider i Belgia, Sveits og Frankrike det siste året. Det beste måltidet var hos Benoit Violer i Crissier i Sveits.

- De har tre Michelin-stjerner og vanvittig god mat, service og energi. Et godt sted med ekstrem teknisk presisjon, både i kjøkken og sal, forteller Renaa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for å elske maten hos Benoit Violer, er det noe de fleste av oss regner som «enkelt» som Renaa gjerne spiser til middag.

- Akkurat nå er favorittmaten kanskje vår egen surdeigspizza. Jeg synes pizza er undervurdert som kvalitetsmat, sier restaurant Renaa-kokken.

Neste år planlegges en tur «over dammen».

- Da vil jeg besøke Saison, Coi eller Benu San Francisco, og French Laundry i Napa Valley.

Nyforelska i egen restaurant Andreas Viestad synes han selv har spist mye fancy mat i det siste.

GERANIUM: En av Bent Stiansens favorittrestauranter. Her er Rasmus Kofoed på sitt restaurantkjøkken i København. Foto: NTB SCANPIX
GERANIUM: En av Bent Stiansens favorittrestauranter. Her er Rasmus Kofoed på sitt restaurantkjøkken i København. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Men så unnet jeg meg en helaften på mitt eget sted, St Lars. Og jeg forelska meg igjen. Det er moro, for det må jo både være kjærlighet og jobb hvis det skal funke i lengden.

Og favorittmaten til Dagbladet-kokken?

- Ærlig mat. Hvor du skjønner hva du spiser, og det du spiser er skikkelig, skikkelig godt, forteller han, og røper at han i 2016 ønsker å ta turen til Iran for å spise.

- Men jeg vet ikke om det blir noe av.

- Ja, takk, begge deler Bocouse d'Or-vinneren fra 1993, Bent Stiansen, foretrekker Geranium i København.

- Den har to stjerner, men «alle» håper den får tre. I Oslo foretrekker jeg Le Benjamin, en praktfull og deilig restaurant. Dette er også blant Dagbladets restaurantanmeldere Robinson og Fredags favorittrestauranter.

Stjernekokken er veldig glad i biff. Og fisk. Og med mye grønnsaker.

- Jeg er litt som Ole Brum. Jeg tar alt, eller, «ja, takk, begge deler», sier han og ler.

Stiansen savner flere gourmetrestauranter i Oslo, og kommer til å savne Ylajali.

- Jeg er i dyp sorg over det. Kontrast i Oslo ønsker jeg å besøke neste år, for der har jeg ikke vært ennå.

Ingen favoritt For Karla Siverts varierer det fra dag til dag, og det er ingen favorittmat for hennes del.

Etter at hun fikk barn, er hun dessverre ikke like mye ute og spiser som hun var før hun fikk barn.

- Men et sted jeg alltid vender tilbake til, er Trattoria Popolare på Grünerløkka, forteller Smalhans-kjøkkensjefen.

Selv om hun er lite ute og spiser, er det flere steder hun har lyst til å sjekke ut i løpet av 2016. I likhet med Stiansen vil hun blant annet på Kontrast.

- Og Vaaghals og BA53 har jeg veldig lyst til å besøke. Og det er helt sikkert andre steder som jeg ikke har fått med meg også.

ØNSKES Å BESØKES: Restaurant Kontrast i Oslo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
ØNSKES Å BESØKES: Restaurant Kontrast i Oslo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer