MEST FOR PENGENE: I Warszawa  får du mest hotelluksus for pengene. Foto: FILIPW / NTB SCANPIX
MEST FOR PENGENE: I Warszawa får du mest hotelluksus for pengene. Foto: FILIPW / NTB SCANPIXVis mer

Her er landene og byene du må velge om du vil ha mest mat og hotell for feriepengene dine

Vær obs: Antall stjerner betyr ikke det samme overalt.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Det blir stadig billigere å fly til mange populære destinasjoner. Når vi bruker mindre penger på flybilletter, bruker vi samtidig mer penger på å bo på feriedestinasjonen - uten at det drar feriebudsjettet over styr.

Ønsker du deg en ferie med billigst mulig hotelluksus, er Warszawa beste valg, ifølge en fersk prisoversikt fra Hotels.com.

Der var gjennomsnittsprisen for et femstjerners hotell på 720 kroner i 2014.

Les også: Hit har det blitt mye billigere å fly

Bryr oss ikke om kronekurs Det er selvsagt ikke hotellprisene som bestemmer ferien for de fleste av oss, selv om utgifter til bosted oftest utgjør en stor del av feriebudsjettet.

Flyprisene har også mye å si - og nå er flyprisene til populære feriedestinasjoner som Miami og New York blitt mye lavere enn på lenge, til Miami er prisene hele 45 prosent lavere enn i fjor.

Det har vært mye snakk om valutakursene og noen medier har meldt at den kan påføre nordmenn «prissjokk» på ferie.

BILLIG Å SPISE: Bulgaria er stedet for billige restaurantbesøk. Her et bilde fra en strandrestaurant i Bugaria. Foto: LEMONADE / NTB SCANPIX
BILLIG Å SPISE: Bulgaria er stedet for billige restaurantbesøk. Her et bilde fra en strandrestaurant i Bugaria. Foto: LEMONADE / NTB SCANPIX Vis mer

Ifølge pakkereisebyrået Vings reisepanel, sier 79,4 prosent at valutaen ikke avgjør ferievalget, men at vi reiser akkurat dit vi vil, uavhengig av kronekurs.

Men det er fremdeles land som er billigere valg enn andre, når det kommer til levekostnader. Du kan se priser lenger ned i teksten.

Les også: Slik påvirker kronekursen feriebudsjettet ditt

Her bor du billigst Vil du gjerne bo med det lille ekstra - altså med mange hotellstjerner - er som nevnt Øst-Europa og Asia stedene å reise. Der kan du få femstjerners hotelluksus ned i 720 kroner natta, ifølge Hotels.com

Ikke overraskende er luksusen alt annet enn billig i populære London og New York. I gjennomsnitt betalte nordmenn på reise i London 2500 kroner pr. natt på et femstjerners hotell i London, og 3000 per natt i New York.

Av de populære europeiske storbyene er det Berlin som kan tilby mest verdi for pengene. Her betalte norske reisende 1130 kroner for en hotellnatt på femstjernershotell, og 827 kroner i gjennomsnitt for firestjernershotell i løpet av fjoråret.

Billigst å spise og drikke Britiske Post Office gjør jevnlig pristester av typiske feriekostnader, som middag, lunsj, drikke, solkrem, og annet.

Den ferskeste prisoversikten er fra 17. april. Her kan du se hvilke europeiske destinasjoner som er billigst å feriere på i sommer.

Prisen er opprinnelig i britiske pund - vi har regnet om til norske kroner etter kursen 8. mai 2015.

I totalprisene ligger: Kaffekopp, flaske lokalt øl, colaboks, vinglass, 1,5 liter vann, solkrem, insektmiddel, tabloidavis, toretters lunsj og treretters middag.

Du kan se hele pristabellen hos Post Office

Hva betyr stjernene? Vær oppmerksom på at antall stjerner ikke betyr det samme overalt. Selv om du kanskje har en forventning om hva et tre-, fire- eller femstjerners hotell skal gi deg av luksus, så er det i stor grad snakk om hva hotellet kan tilby av tjenester.

Tilbyr de for eksempel romservice, har de TV på rommet og er det svømmebasseng og restaurant?

Stjernenes betydning kan variere landene og stjernesystemene imellom, og i tillegg er det spørsmålet hva stjernene betyr; hva er egentlig forskjellen mellom et fire- og femstjerners hotell? 

I 2012 lanserte Nærings- og handelsdepartementet (NHD) en stjernemerkingsordning i Norge, men denne ble så dårlig mottatt i hotellnæringen at den ble droppet - eller «lagt på is» - i 2013.

Etter å ha brukt om lag 10 millioner kroner på utredninger, å lage kriterier og designe logoer, hadde bare fem av Norges vel 1100 hoteller tatt i bruk merkeordningen i 2013.

Gammeldags Mye av kritikken fra hotellbransjen gikk på at andre ratingsystemer, som Tripadvisor har tatt over for de tradisjonelle hotellstjernene, og at stjernesystemet er altfor gammeldags.

I Tyskland er for eksempel forskjellen mellom et fire- og femstjerners hotell 16 eller 24 timers betjent resepsjon, 16 eller 24-timers roomservice, skopusseservice - eller ikke, og engangsforpakninger av toalettsaker - eller ikke.

Du kan lese mer om hva stjernene gir deg i ulike land, hos HOTREC og Hotelstars union.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.