VANEDANNENDE: En rekke vanedannende medisiner bør du være forsiktig med. - Det tar kortere tid å skrive ut en resept enn å hjelpe folk med vonde liv, mener Karin Andersen i SV. Foto: COLOURBOX
VANEDANNENDE: En rekke vanedannende medisiner bør du være forsiktig med. - Det tar kortere tid å skrive ut en resept enn å hjelpe folk med vonde liv, mener Karin Andersen i SV. Foto: COLOURBOXVis mer

Her er legemidlene du bør se opp for

Flere vanlige medisiner kan gjøre deg avhengig om du bruker dem feil.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Vi vet at mange får medisiner mye lenger enn de skulle hatt, særlig smertestillende og sovemedisiner som du får når du har vondt et sted eller er i ei krise i livet, sier parlamentarisk nestleder Karin Andersen i SV.

- KNAPPHET PÅ TID - Det er noen leger i ytterkanten som skriver ut for mye til for mange pasienter, mens de fleste forholder seg til god praksis, sier leder Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin (NFA).Hun tror problemet stort sett ligger i yrkesutøvelsen.- Det er her vi trenger verktøy, for eksempel statistikk og gruppediskusjoner om hva slags forskriving vi har og at vi kan søke hjelp i vanskelige tilfeller. Jeg tror det er bedre enn store nasjonale kompetansenettverk, sier Hermansen.- En snittkonsultasjon er omtrent 15 minutter. Vi opplever stadig økende knapphet på tid. En av tilbakemeldingene fra befolkningen er at de ønsker seg mer tid med legen, sier leder Kari Sollien i Allmennlegeforeningen.

- De er fine når du trenger dem, men veldig mange kan gi alvorlige bivirkninger hvis du bruker dem for lenge. Mange vil gjerne fortsette, men det er legens plikt å trappe ned behandlingen, sier hun.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn