Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er lesernes drømmereiser

Vegard (24) til topps i Dagbladets fotokonkurranse.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): -Er det virkelig sant? Så sinnsykt morsomt!

Vegard S. Kristiansen sitter begravd i masteroppgaven i spesialpedagogikk, og skulle gjerne vært et annet sted. Utenfor vinduene i Trondheim er det 15 minus.

VINNERBILDET: Vegard ønsket å ta et skikkelig splashbilde idet sola gikk opp. Kompisen Birger Topphol stilte villig opp, selv bassenget hadde lite vann og han fikk noen merker her og der.?For meg finnes det mange typer drømmereise. Å være på Roskildefestivalen er en variant, sier Vegard som får skryt av Dagbladets fotosjef for motivvalg og den tekniske kvaliteten. Foto: VEGARD S. KRISTIANSEN
DRØMMEREISE PÅ NORSK: Like ved Arendal ligger Raet Nasjonalpark, et fantastisk område å feriere i, mener Alf Joachim Altenborg. Her har han fotografert kona og sønnen mens sola går ned.
GALAPAGOS: Galapagos er stedet for drømmereisen, mener Cecilie Mortensen.
FILMDRØM: Å dra dit kjente filmer er spilt inn er en sterkt økende trend - og en form for drømmereise. Dette bildet er fra Castle Hill, New Zealand, landskap brukt i Ringenes Herre filmene og i Narnia. Foto: MAREN TANGSTAD
FISKENES VERDEN: En rekke undervannsbilder ble sendt inn. Her er det beste, tatt av Marianne Wilhelmsen på en dykketur til Jordan i desember.
DET GODE LIV: Passe varmt i lufta, passe varmt i vannet og tid til å gjøre akkurat det man vil. San Blas i Panama byr på drømmeferien, mener Luis Bamond.
PÅ HENDA: Drømmen er å stå på henda i vannet i det Indiske Hav på Mauritius, mener Karoline Sollie fra Rasta.
RETRODRØM: For Brit Solli er gode gammeldags telttur på Moldeholman drømmeferien. Her morgenstund på Gåsøya juli i fjor.
DRØMMEFERIE: Blid jente under vann fotografert av Siri Krosby på Gran Canaria i fjor vinter.
STEMNING: San Blas i Panama, bedre ferie får du ikke, mener Luis Bamond som var på seiltur i dette området i fjor sommer.
I FARTA: Dette bildet tok Vegard S. Kristiansen sekunder før han tok vinnerbildet av kompisen sin Birger Topphol.

Beskjeden om at han har vunnet Dagbladets fotokonkurranse kunne ikke vært mer kjærkommen. premien er et reisegavekort fra ViaTours.

-10 000 kroner! Det blir nok syden, sier studenten, som elsker å reise og fotografere, har gått på fotolinje på folkehøyskole og prøvd seg som frilansfotograf.

Festivaldrøm Vegards vinnerbilde er tatt utenfor teltet på Roskilde-festivalen en tidlig morgen i fjor sommer. Bildet er ikke tatt spontant

-Neida, det er godt planlagt. Jeg ønsket meg et bilde med masse vann idet sola sto opp. Jeg liker bilder med action. Kompisen min, Birger Topphol, stilte opp. Vi hadde litt lite vann, så bassenget var bare halvfullt. Han fikk merker på magen, men synes det var morsomt.

STERK UTFORDRER. Dette bildet tatt av Bjarne Nygård i Vinales på Cuba har en helt egen stemning og nådde nesten opp til vinnerplassen i konkurransen.
STERK UTFORDRER. Dette bildet tatt av Bjarne Nygård i Vinales på Cuba har en helt egen stemning og nådde nesten opp til vinnerplassen i konkurransen. Vis mer

-Er festival din drømmeferie?

-Det kan være det. Jeg har vært i Roskilde tre ganger og hatt flaks med været hver gang. Musikk, skating, fotball og gode venner er topp ferie, sier han.

Vegard har vært på mange reiser. Flere av bildene hans finner du her.

1000 bilder Rundt tusen bilder kom inn til konkurransen. Dagbladets fotosjef Hans Arne Vedlog berømmer bidragene.

OPPLEVELSER: Når man reiser skjerpes sansene, man opplever mer, får med seg mer. Dette bildet er tatt i Goa, India. Foto: LINA IVERSEN
OPPLEVELSER: Når man reiser skjerpes sansene, man opplever mer, får med seg mer. Dette bildet er tatt i Goa, India. Foto: LINA IVERSEN Vis mer

-Mange av bildene holder høy kvalitet. Noen kunne helt klart vært brukt i reisebrosjyrer. Naturbildene og de mange stemningsbildene i solnedgang er vakre, men gikk likevel ikke til topps i konkurransen.

Vegards bilde vant fordi det har et godt samspill mellom sted og menneske. Det formidler den gode feriefølelsen.

Bildet er dessuten teknisk godt, sier Vedlog.

Thailand og Tsjernobyl Vi fikk inn drømmebilder fra tropiske paradiser - og fra steder de færreste forbinder med drømmeferie, for eksempel Tjsernobyl.

De aller fleste bidragene handler om strand og vann og fjell. Aktivitetsferie i form av strikkhopp, dykking og fallskjermhopping er også godt representert.

BADEDRØMMEN: Mange av de innsendte bildene handler om vann. Dette bildet er tatt av Roger Kristiansen på Tenerife. Fotosjef Hans Arne Vedlog liker at det skjer noe i bildet. Uten personen som svømmer ville bildet vært kjedeligere. Foto: ROGER KRISTIANSEN
BADEDRØMMEN: Mange av de innsendte bildene handler om vann. Dette bildet er tatt av Roger Kristiansen på Tenerife. Fotosjef Hans Arne Vedlog liker at det skjer noe i bildet. Uten personen som svømmer ville bildet vært kjedeligere. Foto: ROGER KRISTIANSEN Vis mer

Geografisk er Island godt representert. Mange har også vært på drømmereiser i Karibia og Latin-Amerika.

At vi fikk inn flere hundre USA-bilder overrasker ikke. Å reise over Atlanteren er en stor trend.  Mange har også sendt dyrebilder fra Afrika

Nyte øyeblikket Over hundre bilder viser solnedganger. Ikke overraskende, mener professor og reiselivsforsker Ragnhild Silkoset ved institutt for markedsføring, Handelshøyskolen BI.

- Solnedgangene viser at vi drømmer om uendeligheten. Drømmeferien er å senke skuldrene og nyte øyeblikket, sier hun.

STAYCATION: Drømmereisen må ikke gå ut av landet. Her er et av favorittbildene til Elin Granvold fra Titran på Frøya i Trøndelag.
STAYCATION: Drømmereisen må ikke gå ut av landet. Her er et av favorittbildene til Elin Granvold fra Titran på Frøya i Trøndelag. Vis mer

Det finnes lite tallmateriale på nordmenn og drømmereiser, men Silkoset mener de innsendte bildene stemmer godt med inntrykket hun har.

En drømmeferie er ferien hvor du forlater hverdagen og lever ut eget liv, alene eller sammen med noen.

- Kall det gjerne «egen kvalitetstid». For noen er det å gjøre noe helt annet enn ellers, for andre er det å ikke gjøre noe i det hele tatt, sier hun.

Drømmereisen Silkoset mener drømmereisen er erfaringsbasert. Den er en drøm man har levd ut.

ILLUSJON: Martin J Sætre skapte dette bildet på den enorme saltsletta Uyuni i Bolivia. Her har kjæresten bevis for at hun har ham i sin hule hånd.
ILLUSJON: Martin J Sætre skapte dette bildet på den enorme saltsletta Uyuni i Bolivia. Her har kjæresten bevis for at hun har ham i sin hule hånd. Vis mer

-Man kan ikke vite om det blir en drømmereise før man drar. Derfor er «drømmereisen» et vanskelig konsept å selge. Man selger forventninger og bør helst overgå forventningene. Ellers blir drømmereisen en skuffelse.

Kanskje framstår campingferien som drømmereisen i ettertid. Det tenkte man neppe før man dro.

Grunnen til at vi bruker mye tid på andres reiseerfaringer er at vi ønsker å sikre oss, mener Silkoset.

-Det andre har opplevd er pålitelig informasjon, en slags garanti mot å bli skuffet, sier hun.

Humor En drømmeferie inneholder overraskende og morsomme øyeblikk, skal vi dømme etter fotokonkurransen. Mange av bildene er fulle av humor. Elektrikeren som baler med et virvar av ledninger mange meter over gata i Saigon. Morsomme møter mellom mennesker og dyr. Unger som gjør rare ting.

VILLE DYR: Mange sendte inn bilder av ville dyr i Afrika. Her er er Mille Arvesens bidrag. Foto: MILLE ARVESEN
VILLE DYR: Mange sendte inn bilder av ville dyr i Afrika. Her er er Mille Arvesens bidrag. Foto: MILLE ARVESEN Vis mer

Skal vi dømme ut fra bidragene, blir det mer drømmereise når vi kommer oss til ei øy. Galapagos, Madagaskar, Fiji og thailandske øyperler er godt representert.

Det betyr ikke at Norge velges vekk. «Staycation» er en kraftig trend.

Å legge ferien til nærmiljøet kan være selve reisedrømmen. Dessuten er det miljøvennlig.

KALD FORNØYELSE: Drømmen er et bad på Øst-Grønland, mener Bente Nysveen fra Sætre.
KALD FORNØYELSE: Drømmen er et bad på Øst-Grønland, mener Bente Nysveen fra Sætre. Vis mer

Et av de fineste bildene vi fikk var fra Sørfugløy på Helgelandskysten.

PREMIEN: Vegard S. Kristiansen får et reisegavekort fra Via Tours  på 10 000 kroner og kan snart legge ut på ny reise. Ill: VIA TOURS
PREMIEN: Vegard S. Kristiansen får et reisegavekort fra Via Tours på 10 000 kroner og kan snart legge ut på ny reise. Ill: VIA TOURS Vis mer
KLATREFERIE: Drømmen er å klatre på Kalymnos, mener Trude Andersen Børtnes fra Gol.
KLATREFERIE: Drømmen er å klatre på Kalymnos, mener Trude Andersen Børtnes fra Gol. Vis mer