Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er malingstabbene du må unngå

Nei, det handler ikke om å male seg inn i et hjørne.

VELG RIKTIG UTSTYR: Kvaliteten på utstyret er avgjørende for et godt resultat, og pris og kvalitet henger sammen, ifølge ekspertene. Foto: Ifi
VELG RIKTIG UTSTYR: Kvaliteten på utstyret er avgjørende for et godt resultat, og pris og kvalitet henger sammen, ifølge ekspertene. Foto: Ifi Vis mer

Nordmenn bruker mye penger på å pusse opp hjemmet sitt. Det betyr imidlertid ikke at vi er ufeilbarlige i selve oppussingsprosessen.
Særlig ikke når vi tar malerutstyret i egne hender.

Bonytt.no har vært i kontakt med Bjørg Øwren, direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) og malermester Bjørn Knutsen for å høre hva som synes å være de mest utbredte fellene nordmenn går i når de maler hjemmene sine.

Her er tabbelisten du bør unngå dersom du har tenkt å gjøre jobben selv.

Tabbe 1: Billige pensler Det er store prisforskjeller på malerpensler, men man bør ikke fristes til å spare på utstyret.

- Penslene er viktigere enn malingen. Billige pensler slipper bust som blir liggende i filmen. Da blir ikke resultatet pent, sier Knutsen.

- De dyre penslene tar opp mer maling enn de billige, så du trenger ikke dyppe så ofte. Dessuten legger de fra seg malingen penere, supplerer Bjørg Owren fra Ifi.

VENT MED Å FYRE: Nymalt stue og fyr i peisovnen hører ikke sammen.  Foto: Thinkstockphoto/Lars Sohl
VENT MED Å FYRE: Nymalt stue og fyr i peisovnen hører ikke sammen. Foto: Thinkstockphoto/Lars Sohl Vis mer

Gjør du deg flid med å rense penslene når du er ferdig, kan du bruke dem også neste gang du skal male.

Tabbe 2: Slurv med tildekkingen Mange er uvørne med tildekking av gulvet, trolig drevet av forestillingen om at man bare kan tørke opp igjen dersom man skulle søle. Og søle gjør man. Spørsmålet er da om du oppdager det når malingen sniker seg mellom avisene eller gjennom papiret.

- Jeg anbefaler å kjøpe malefilt. Det dreier seg om filtmatte med et plastlag under som forhindrer at malingen trenger gjennom når du søler. Den ligger stødig og godt og du kan rulle den sammen når du er ferdig og bruke den igjen neste gang, opplyser Owren.

Tabbe 3: Billig maskeringstape Kjøper du den rimeligste, gulbeige tapen til å maskere med når du maler, er du i godt selskap. Men visste du at også her finnes det store kvalitetsforskjeller?

- Den billigste varianten er vanskelig å rive av pent, og malingen henger ofte med når du forsøker å fjerne tapen. Det finnes flere typer spesialtape til ulike typer underlag. Fortell selgeren hva slags underlag du har, og velg den riktige tapen. Også her er det sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Owren.

I tillegg gjelder det selvfølgelig å bruke maskeringstapen riktig.

Tabbe 4: Maler over møkka Hjemmets overflater blir med tida skitne. Synet av møkkete, skjoldete vegger kan vekke oppussingsiveren, men man bør vente med å svinge malekosten.

- Det er viktig å vaske først. Hvis ikke blir det lurv og lo i malingen. Det tar litt tid, men den tida vinner du igjen ved at resultatet holder seg pent lenger, mener Owren.

Tabbe 5: For tynne lag - Den største tabben folk gjør er å male for tynt. Det betyr bare at man må male flere strøk for at det skal bli pent, sier malermester Bjørn Knutsen.

GULVET BØR TILDEKKES: Slurv med å beskytte gulvet fører til merarbeid og stygg finish.  Foto: Thinkstockphoto/Adrian Brockwell
GULVET BØR TILDEKKES: Slurv med å beskytte gulvet fører til merarbeid og stygg finish. Foto: Thinkstockphoto/Adrian Brockwell Vis mer

Det ligger altså ingen besparelse i å knipe inn på malingsmengden dersom man ønsker at finishen skal være i orden.

Tabbe 6: Maler over humper og hakk - Om du har plukket av tråder eller humper i filmen, må du slipe før du flekkmaler. Hvis du slurver med grunnarbeidet, blir det ikke fint når du er ferdig. Når du flekkmaler, bør det være så tynt som mulig slik at det ikke synes. Det beste er å være observant på sig, altså at malingen renner nedover, og å fjerne hår og lo umiddelbart, sier Bjørg Owren.

Tabbe 7: For lite sparkel - En typisk feil jeg legger merke til er innsøkk der hvor spikeren har vært. Da har man bare sparklet én gang. Man må sparkle to ganger for at det skal bli pent. Skal man unngå kanter og kuler i sparkelen, gjelder det dessuten å slipe skikkelig mellom hver gang, mener malermester Knutsen.

Selve påføringen av sparkel går gjerne kjapt. Men tørkeprosessen skal vare flere timer. Malermesteren anbefaler at man ikke lar seg friste til å droppe dette leddet - om man ønsker et perfekt resultat.

Tabbe 8: Skrur opp varmen slik at malingen tørker raskere - Du bør la det gå god tid mellom hvert strøk. Maling bør tørke sakte. Høy luftfuktighet er best. Påstrykningen trenger tid til å flyte ut og herde, sier Knutsen.

Rådet gjelder enten du velger oljebasert eller vannbasert maling: Skal du oppnå den vaskbarheten og slitbarheten som produsenten lover, gjelder det å la det tørke like lenge som angitt på boksen.

- Og du skal i hvert fall ikke fyre i peisen for å få fart på tørkingen. Da risikerer du i tillegg at det dannes heksesot.

Les også:
Slik bruker du white spiriten om igjen
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i vår inspirasjonsguide
Gulvet bestemmer hvordan veggfargen blir
Slik unngår du skjolder når du maler med rulle

VASK FØRST: Skitne vegger bør vaskes før man maler.  Foto: Ifi
VASK FØRST: Skitne vegger bør vaskes før man maler. Foto: Ifi Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ULIKE TYPER MASKERINGSTAPE: Sørg for å velge riktig tape til riktig underlag. Foto: Ifi
ULIKE TYPER MASKERINGSTAPE: Sørg for å velge riktig tape til riktig underlag. Foto: Ifi Vis mer
KRONTABBEN: Å male seg selv inn i et hjørne er så opplagt at det ikke engang nevnes på ekspertenes tabbeliste. Foto: Comstock
KRONTABBEN: Å male seg selv inn i et hjørne er så opplagt at det ikke engang nevnes på ekspertenes tabbeliste. Foto: Comstock Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media