Her er middagen din

Italiensk mat på sitt beste.

OPPSKRIFT PÅ SALTIMBOCCA: Du lager enkelt en saltimbocca selv om du ikke vet hvordan det uttales. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ SALTIMBOCCA: Du lager enkelt en saltimbocca selv om du ikke vet hvordan det uttales. Foto: Christopher SjuveVis mer

Vi fortsetter offensiven på italiensk mat. Og i dag handler det om en klassiker som hopper i munnen, nemlig saltimbocca.

Først: Hva er saltimbocca?

Du lager saltimbocca ved å legge salvieblad på et stykke kjøtt og rulle det inn i en skive med spekeskinke (oftest parmaskinke) før det stekes og kokes. Det er klassisk, enkel italiensk mat på sitt beste.

Og saltimbocca betyr omtrent «hopper i munnen».

Henger du fortsatt med?

Varianter av saltimbocca Selv om vi tenker at saltimbocca er italiensk er den samme teknikken populær i Sveits, Hellas og Spania. Og ulike kjøkken har ulike varianter.

Det er hovedsakelig tre temaer variasjonene spilles over:
Marinering Kokevæske Topping Kjøttet, i utgangspunktet er det kalvekjøtt (mer om alternativet nedenfor) kan marineres. Noen marinerer i saltvann, andre i vin og atter andre i olje. Men, det går fint å lage saltimbocca som ikke er marinert.

Hva man koker saltimboccaen i er selvsagt avgjørende. Har du virkelig lyst til å gjøre noen italiensk, så koker du det i marsala (kanskje du har noe igjen etter tiramisuen?). Ellers er vanlig hvitvin det vanligste.

Noen ganger serveres saltimbocca uten noe som helst «topping». Noen mener det ikke kan serveres uten kapers. I oppskriften på den saltimboccaen du finner nedenfor, er det tomater, timian, løk og kapers, men det er lov å improvisere.

Saltimbocca à la romagna Flat eller opprullet? Opp til deg. Men, saltimbocca à la romagna er en variant med en temmelig standardisert framgangsmåte: Bank kalvekjøttet flatt, legg på en skive med parmaskinke og et salvieblad og fest med en tannpirker (den er altså helt flat).

Vend det eventuelt i mel og stek det gyllent på begge sider i smør før du har i vin som du lar koke med til det er nesten borte. Servér!

Saltimbocca med kylling Saltimbocca er opprinnelig laget med kalvekjøtt. Kalvekjøtt er det ikke flust av her landet. Og dersom du finner det, er det dyrt.

Men saltimbocca-ideen er så god at vi ikke kan la oss stoppe av det sviktende kalvetilbudet.

Kylling har vi nok av. Og kylling tar sjelden skade av å påføre den litt smak. Ja, det kan være kylling tikka masala, kylling på grillen med ølboks eller kyllinglår med honning.

Så, nå har du enda en rett på repertoaret! Oppskriften finner du nedenfor!

Les også:
Matquiz: Klarer du alle ti?
De raskeste middagene
10 retter med kjøttdeig
Gryterettene som redder hverdagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.