Her er navnene du må kunne på menyen, så du slipper få servert marsvin og egg med foster

Ti av klodens mer spesielle måltider.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Turister i Norge synes det er rart å bli servert brunost, rakfisk og smalahove.

Her har du noen spesielle godbiter fra andre hjørner av verden som du risikerer å møte neste gang du er ute på tur.

Dødelig burger Hvor: Las Vegas, USA
Se opp for: Triple Bypass burger

En amerikansk hamburger virker kanskje malplassert på denne siden, men på menyen til The Heart Attack Grill i Las Vegas finner du retter som får selv den mest hardføre mage til å gå i sjokk:

«Triple Bypass Burger» sine ikke helt beskjedne 6000 kalorier er neppe som forrett å regne.

Spisestedet har fått masse oppmerksomhet på grunn av sine ekstremt store hamburgeren og havnet på statlige nyhetskanaler da en gjest faktisk fikk hjerteinfarkt mens han spiste.

Marsvin Hvor: Peru
Se opp for: Cuy

Marsvin - cuy i Peru - er en helt vanlig middagsrett i Ecuador og Peru. Marsvinkjøtt inneholder masse proteiner, samtidig som det har lav fettprosent.

KALORIBOMBE: «Triple Bypass Burger» sine ikke helt beskjedne 6000 kalorier er neppe som forrett å regne. Foto: THE HEART ATTACK GRILL
CUY: Marsvinkjøtt inneholder masse proteiner, samtidig som det har lav fettprosent. Fpto: RUNAR LARSEN
BALUT: Et andeegg ruget i to uker, der kyllingen bare er nesten utviklet. Foto: RUNAR LARSEN
BALUT: Et andeegg ruget i to uker, der kyllingen bare er nesten utviklet. Foto: RUNAR LARSEN
KROKODILLE: Litt som kylling, men med en villere smak. Kanskje ikke så rart? Foto: RUNAR LARSEN
HAGGIS: De tradisjonelle ingrediensene i den skotske livretten er finhakket hjerte og lunger av sau, ispedd havre, løk, fett og krydder. Foto: RUNAR LARSEN
FUGU: Det heter seg at giften fra én eneste fugu - eller kulefisk - er nok til å ta livet av 30 personer. Foto: JAPAN TOURISM
FRITYRSTEKT OSTEBURGER: Ikke spesielt sunt, men helsekost er neppe hovedfokus når du vurderer denne retten klokka to om natta. Foto: CZECH TOURISM
SAUEHALER: Du trodde de var hvite, søte, lodne og myke, men de kan også være sorte, salte og sprø. Foto: MARTE VEIMO
STEKTE INSEKTER: Gresshopper, vannbiller og sirisser - stekt i soya - er rike på protein, og en vanlig snacks i mange asiatiske land. Foto: RUNAR LARSEN
RÅTTEN HAI: Hakarl kæstur er pill råtten hai - og festmat. Haien fanges og begraves, ikke helt ulikt vår egen rakfisk altså. Foto: GJERMUND GLESNES

Lite overlates til fantasien når det serveres på tradisjonelt vis, helstekt med hode og labber.

På finere spisesteder er den lille gnageren gjerne litt mer delikat oppskåret, om det hjelper deg. Men det er kjempegodt, og smaker en mellomting av svin og and.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egg med foster Hvor: Filippinene
Se opp for: Balut

Kokt egg. Med et embryo inni.

Til tross for å være fullstendig harmløst, ser dette akkurat så merkverdig og uappetittlig ut som beskrivelsen tilsier: Et andeegg ruget i to uker, bare nesten utviklet.

En delikatesse på Filippinene, men serveres også andre steder i Asia - som Vietnam. Ikke engang om du lukker øynene og glemmer hva du er i ferd med å putte i munnen, er dette et godt middagsvalg.

Krokodille Hvor: Australia
Se opp for: Crocodile

Det digre beistet er skummelt i levende live, men det er bare halen av krokodillen som kan brukes til mat.

Dessuten er det ikke spesielt store utgaver som blir avlet opp i krokodillefarmer, ble vi forklart da vi en gang bestilte «croc» i Sydney.

CUY: Marsvinkjøtt inneholder masse proteiner, samtidig som det har lav fettprosent. Foto: RUNAR LARSEN
CUY: Marsvinkjøtt inneholder masse proteiner, samtidig som det har lav fettprosent. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

De blir aldri mer enn tre-fire meter før de slaktes. Småtteri, altså. Litt som kylling, men med en villere smak. Kanskje ikke så rart?

Sauemage Hvor: Skottland
Se opp for: Haggis

Magefyll, bokstavelig talt. De tradisjonelle ingrediensene i denne skotske livretten er nemlig finhakket hjerte og lunger av sau, ispedd havre, løk, fett og krydder.

Miksen stappes i magesekk av sau, og kokes. Ferdig kokt kuttes magesekken opp, og den lapskausliknende blandingen serveres sammen med kålstuing og potetmos - pluss et par havrekjeks.

Akkompagnert av et par øl og en whisky, er det helt greit. Men ikke en rett for deg med høyt kolesterol.

Kulefisk Hvor: Japan
Se opp for: Fugu

Det heter seg at giften fra én eneste fugu - eller kulefisk - er nok til å ta livet av 30 personer.

For dette kan bli ditt siste måltid om kokken har slurvet i prepareringen: Giften er 13 ganger mer giftig enn arsenikk. Minimale mengder gift fører til kvalme og svimmelhet før du blir fullstendig paralysert.

Det japanske ordtaket «Jeg har lyst til å spise fugu, men jeg har ikke lyst til å dø» illustrerer fiskens potensielt dødelige status. Gastronomiens variant av russisk rulett.

Frityrstekt osteburger Hvor: Tsjekkia
Se opp for: SmaZený sýr

BALUT: Et andeegg ruget i to uker, der kyllingen bare er nesten utviklet. Foto: RUNAR LARSEN
BALUT: Et andeegg ruget i to uker, der kyllingen bare er nesten utviklet. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Etter noen runder i Prahas lysløype og dypdykk i pilskultur er det lite som smaker bedre enn frityrstekt ost, pakket inn som hamburger og servert med sennep og ketsjup.

Ikke spesielt sunt, men helsekost er neppe hovedfokus når du vurderer denne retten klokka to om natta.

Feit mat smaker ekstra godt dersom magen er full av øl. Dagen derpå føles det imidlertid som om du har spist en klump med lim.

Sauehaler Hvor: New Zealand
Se opp for: Lamb tails

Du trodde de var hvite, søte, lodne og myke. Men de kan også være svarte, salte og sprø.

Sauehaler er ypperlig som et mellommåltid, og det er når de er grillet med hud og hår at sauehalene smaker best.

Spiselig? Tja, jo, ja... Så lenge du ikke går for «en liten en», da blir det mest sot. Det er de største det er kjøtt på. Men smaken er som baken.

Stekte insekter Hvor: Sørøst-Asia
Se opp for: Malaeng da na

Gresshopper, vannbiller og sirisser - stekt i soya - er rike på protein, og en vanlig snacks i mange asiatiske land.

FUGU: Det heter seg at giften fra én eneste fugu - eller kulefisk - er nok til å ta livet av 30 personer. Foto: JAPAN TOURISM
FUGU: Det heter seg at giften fra én eneste fugu - eller kulefisk - er nok til å ta livet av 30 personer. Foto: JAPAN TOURISM Vis mer

Du får for eksempel kjøpt en pose stekte insekter på gata i Bangkok. I høst åpnet dessuten «Bugs Cafe» i Siem Reap, Kambodsja. Her får du «bugs tapas and cocktails». Snadder.

Helsprøtt, men faktisk ikke så ille som det høres ut; lukk øynene og tenk på potetgull, så går det fint.

Råtten hai Hvor: Island
Se opp for: Hakarl kæstur

Av og til kan man undre seg over om lokale spesialiteter i utgangspunktet oppsto som en spøk eller i beste fall en tabbe.

Hakarl kæstur er pill råtten hai - og festmat. Haien fanges og begraves, ikke helt ulikt vår egen rakfisk altså.

Det er delte meninger om råtten hai er himmelsk godt eller rett og slett smaken av død. Men stort sett alle velger å skylle det ned med spriten «Svartadaudir». Det sier litt.

SAUEHALER: Du trodde de var hvite, søte, lodne og myke, men de kan også være sorte, salte og sprø. Foto: MARTE VEIMO
SAUEHALER: Du trodde de var hvite, søte, lodne og myke, men de kan også være sorte, salte og sprø. Foto: MARTE VEIMO Vis mer
STEKTE INSEKTER: 
Gresshopper, vannbiller og sirisser - stekt i soya - er rike på protein, og en vanlig snacks i mange asiatiske land. Foto: RUNAR LARSEN
STEKTE INSEKTER: Gresshopper, vannbiller og sirisser - stekt i soya - er rike på protein, og en vanlig snacks i mange asiatiske land. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer