Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er neste års mest spennende biler

Det vrimler av nyheter i Paris.

1375000 KRONER: Prisen på den nye diesel-Cayennen.                                                Alle foto: Produsentene.
1375000 KRONER: Prisen på den nye diesel-Cayennen. Alle foto: Produsentene. Vis mer

Det ventes et hav av nyheter, og veldig mange av disse kommer på det norske markedet i 2013. Et segment som har vært i enorm utvikling de siste årene er SUV og crossoverne.

Mindre og mindre Trenden i markedet har uten tvil dreid fra stor til liten. Små crossovere med to- eller firehjulsdrift blir stadig mer populære. Det gjør også vanlige personbiler med høyere bakkeklaring og offroadstyling.

- De digre Suv-ene er en nedadgående trend. Det er ikke moderne i dag å sette et digert fossilt fotavtrykk, sier trendekspert Anders G. Hovde i TNS Gallup.

Hovde har mer tro på kompakt-SUV-klassen.

SPORTY MINI: Høyreiste Mini Packman er bare en av utrolig mange nyheter som vises på Paris Motor Show til helga. Prisen er foreløpig uviss.
SPORTY MINI: Høyreiste Mini Packman er bare en av utrolig mange nyheter som vises på Paris Motor Show til helga. Prisen er foreløpig uviss. Vis mer

Den kompakte SUV-klassen er nå mer komplett, i den forstand at det er mer i å velge i. De taper fortsatt litt på kjøreegenskaper, men selger som hakka møkk her i landet.

En nykommer her er Mini Paceman, en høyreist tredørs kupé som skal gi en mer sporty opplevelse enn Countryman. Volvo V40 Cross Country glir også inn i denne klassen.

- Et annet segment som også blir komplett er kompaktsegmentet, nå er alle premiummerkene representert med nye oppgraderte modeller. Se for eksempel på Mercedes A-klasse, Audi A3 og BMW 1-serie. I tillegg satser alle etablerte volummerker hardt her med f. eks ny Golf og ny Auris.

Crossovere i vinden Opels nye crossover Mokka er rett rundt hjørnet. Mokka får en innstegspris på 239 900, med bakkeklaring som en SUV.

Ny 2008 i 2013: Peugeot lanserer 2008 med 1,2 liters turbomotor. Prisen er ikke klar.
Ny 2008 i 2013: Peugeot lanserer 2008 med 1,2 liters turbomotor. Prisen er ikke klar. Vis mer

Vil du ha den som firehjulstrekker starter den på 304 000.

Konsernbror Chevrolet er på ballen med en egen versjon, «Trax».
Peugeot vil ikke være dårligere. De viser et konsept som er nær produksjonsstart. Peugeot 2008 er en 4,14 meter lang cross-over med 1,2-liters bensinturbomotor under panseret.

Den ferdige bilen vises på Geneve-messen neste år og kommer i salg her på berget til sommeren.

Nissan på hydrogen Nissan viser også fram en liten crossover. Terra har brenselcelleteknologi som Nissan hevder de er klare til å masseprodusere så snart folk flest har tilgang til hydrogen. Altså ikke med det første.

SPENNENDE: Mitsubishi Outlander Plug-in hybrid til ca 500 000 kroner.
SPENNENDE: Mitsubishi Outlander Plug-in hybrid til ca 500 000 kroner. Vis mer

Fiat kommer med Panda 4x4, med permanent firehjulsdrift og høyere bakkeklaring. Fiat i Norge sier at prisene %ikke er hogd i stein foreløpig, men at den skal koste rundt 200 000 kroner. Det gjør den til den billigste firehjulstrekkeren på markedet.

Det ryktes for øvrig at Audi vil vise et konsept med navnet Q2 — en mindre SUV/crossover enn dagens Q3.

Ny CR-V Honda lover bedre innvendig plass og komfort, mer praktiske løsninger og moderne utstyr i sin nye CR-V.

Og, den vil bli levert med Hondas nye 1,6-liters diesel i løpet av 2013.

RIMELIG CROSSOVER Opel Mokka får du for ca. 240 000 kroner.
RIMELIG CROSSOVER Opel Mokka får du for ca. 240 000 kroner. Vis mer

Innstegsprisen på bensinsiden kommer til å ligge noe lavere enn dagens 409 900 kroner, mens dieselvarianten rundt regnet vil tangere dagens 429 900.

Hybrid-SUV Outlander Plug-in Hybrid skal, med et bensinforbruk på under 0,2 l/mil og et CO2-utslipp på kun 50 gr/km, ta modellen til nye høyder.

- Den har de samme målene som gamle Outlander, men plassen er bedre utnyttet. Den har blant annet fått mer plass i bagasjerommet, sier Bernt G. Jessen, ansvarlig for informasjon og forretningsutvikling i Mitsubishi Norge.

Prisene er ikke klare, men den skal ligge i prisleiet rundt 500 000 kroner, og ikke koste mer enn dagens toppmodell, som koster 535 000.

4x4 Fiat Panda kommer med firehjulstrekk.
4x4 Fiat Panda kommer med firehjulstrekk. Vis mer

- Hybrid har blitt et mer reelt alternativ for menigmann, og i og med at vi kan fylle ren energi på bilen her, så gir det faktisk en miljøgevinst. En hybrid kan godt være familiens eneste bil, sier Hovde, som har tro på klassen fremover.

Peugeot-versting Det er spennende nyheter også for de som ikke vil ha en høyreist bil. Peugeot RCZ kommer i ny drakt, og som verstingen RCZ R med 260 hester fra en 1,6 liters motor.

RCZ R kommer høsten 2013. Prisen er ikke klar.

Tilbake på landjorda finner vi nye Mazda 6 stasjonsvogn. Den kommer med en 2,2 liters dieselmotor og en 2,0 liters bensinmotor. Flaggskipet vil sannsynligvis koste et sted mellom 350000 og 400 000 kroner.
 
Toyota kommer til Paris med ny Auris og ny Verso. Auris vil sannsynligvis tangere dagens pris på 228 000, mens Verso synker noe fra dagens 300 000, takket være lavere utslipp.

NY TEKNOLOGI: Nissa tenker framover, og kommer med en ny Terra som skal kunne gå på hydrogen, når dette blir allment tilgjengelig for folk flest.
NY TEKNOLOGI: Nissa tenker framover, og kommer med en ny Terra som skal kunne gå på hydrogen, når dette blir allment tilgjengelig for folk flest. Vis mer

Og små motorer med lavt utslipp er trenden.

- Vi velger bort store motorer og kjøper heller mer utstyr. Avgiftene blir en mindre del av kaka med mindre og mer effektive motorer, og nordmenn liker å gjøre et godt kjøp, sier Hovde.

— Det blir spennende å se om importørene velger å legge vekt på bensin, eller om valgmulighetene forblir som i dag, fortsetter han, med en klar referanse til dieselproblematikken.

Drømmeavdelingen Ingen utstilling uten drømmebiler, og blant dem finner vi Porsche 991 med firehjulstrekk. Det blir garantert en hit blant de velbemidlede. Prisene med og uten tak begynner på henholdsvis 1 343 000 og 1 466 000.

TRAX Chevrolet satser også på crossover-segmentet med nye Trax.
TRAX Chevrolet satser også på crossover-segmentet med nye Trax. Vis mer

SUV-en Cayenne kommer som S Diesel, til 1 375 000.

Audi stiller også med en rå diesel-SUV, QS5 til noe rimeligere 969 000.

Til sist en vanvittig nyhet: McLarens nye «hyperhybrid» P1. 850 hester og prislapp på et tosifret antall millioner.

MONDEO-KONKURRENT: Mazda 6 kommer i ny drakt.
MONDEO-KONKURRENT: Mazda 6 kommer i ny drakt. Vis mer

•Paris Motor Show er smekkfull av nyheter. De fleste av dem kan du lese mer om på dagbladet.no/bil i dagene som kommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media