TRÅDLØST: Sony Tablet S kommer uten HDMI, men med en bra trådløs overføring basert på DNLA. Foto: Produsent
TRÅDLØST: Sony Tablet S kommer uten HDMI, men med en bra trådløs overføring basert på DNLA. Foto: ProdusentVis mer

Her er nettbrettet som faktisk ligner et magasin

Det har noen klare fordeler.

Sony har, og har hatt, mange bekymringer i år. En ting de ikke trenger å være bekymret for er søksmål fra Apple for Tablet S. Til det er den for annerledes - på alle måter.

Nettbrettet har fått det Sony kaller et «off-center design» eller på norsk et usynkront eller usentrert design. Idealet har vært et magasin der man har samlet tyngden på den ene siden.

Løsningen har to store fordeler. Den blir veldig god å holde i portrettmodus, og den får en god vinkling mot brukeren når den ligger på et bord. Vinklingen reduserer gjenskinn fra lamper, noe som er et problem på helt flate nettbrett.

Bra fysikk Sony Tablet S er lekkert å se på, selv om det nok vil være mange meninger om designet. Skjermen er på noe usedvanlige 9,4 tommer, som gjør den noe mindre enn iPad (9,7 tommer) og Galaxy Tab (10,1 tommer), men større enn Samsungs Galaxy Tab 7,7 og 8,9.

Skjermen på 9,4 tommer fungerer godt og gjør nettbrettet kompakt uten at skjermen blir for liten. Skjermen med en oppløsning på 1280 x 800 punkter er skarp og god, med et godt svartnivå. Vekten på 625 gram, som er noen får gram mer enn iPad 2 og Samsung Galaxy Tab 10.

Ikke HDMI Det vi savner på tilkoblingssiden, er HDMI. Her ser Sony for seg at man skal bruke deres trådløse løsning som baserer seg på DLNA. Denne kan du bruke på alle produkter som støtter DNLA.

I vår test, mot en Sony TV, fungerte den greit, men den var ikke 100 prosent stabil. Det var ikke hver gang nettbrettet fant TV-en den skulle sende innhold til.

På den positive siden må vi si at løsningen til Sony nok er en av få som har klart å gjøre DNLA så brukervennlig at det faktisk kan brukes av folk flest.

Et lite kinderegg I bruk er Tablet S et lite Kinderegg. Den største positive overraskelsen er at den inkluderer en universal IR-fjernkontroll.

Denne framstår som en avansert app med et bibliotek av enheter, slik at du svært sannsynlig finner din TV, DVD/BD-spiller eller stereoanlegg i listen. Om du ikke gjør det, har appen en lærefunksjon, der en og en funksjon kan programmeres inn på en enkel måte.

En annen godbit er at nettbrettet er PlayStation-sertifisert. Det betyr at du får tilgang til Sonys univers av spill for PlayStation. Fra før har Sony Ericsson lansert en PlayStation-mobil med egne fysiske PlayStation-knapper. På Tablet S er disse knappene softwarebasert og dukker opp på skjermen.

God ytelse I bruk opplever vi Tablet S som et svært godt og responsivt nettbrett. I Browsermark-testen skårer den best av alle nettbrett vi har testet til nå (stort sett alle).

Punktet den skuffer på, er batterilevetid. Vi har målt den til 4 timer og 34 minutter. Dette er den dårligste batterilevetiden vi har målt på noen av de nettbrettene vi hittil har testet.

Mye bra Ser vi bort fra den elendige batterilevetiden, har Tablet S mye bra å by på. Den er lekker, rask og funksjonsrik. Skjermen er god, og form og design er kompakt og pent.

Det vi ikke liker så godt, er den proprietære ladeløsningen. Dette gjelder for så vidt både iPad og Samsung Galaxy Tab, men til forskjell fra disse har Sony ikke USB mot strømkilden. Det gjør at du må lade den i et støpsel og ikke like lett kan bruke mobilladeren for å skaffe ekstra strøm.

Dette synes vi er en stor ulempe - og det betyr at du stort sett alltid må dra med deg «PC-laderen» for å kunne lade. Det betyr også at du ikke like lett kan lade i bilen ved bruk av USB-lader i bilens 12 volts anlegg.

Vi liker heller ikke formen eller plasseringen av kontakten på selve nettbrettet. Spesielt om du har veggkontakten på din høyre side, så blir ledningen liggende i veien. Her bør Sony finne på noe lurt - helst noe lurt i samarbeid med resten av Android-gjengen.

I sum er vi likevel imponert over det Sony har fått til. De har lykkes i å lage et nettbrett som skiller seg ut, og som er annerledes på mange områder. Det er godt gjort i et marked som ellers preges av relativt like produkter.

Karakteren vår har vippet mellom 4 og 5. Vi endte til slutt på en svak 5-er.

KOMPAKT: Den 9,4 tommers skjermen bidrar til å gjøre Sony Tablet S til et kompakt nettbrett. Foto: Produsent
KOMPAKT: Den 9,4 tommers skjermen bidrar til å gjøre Sony Tablet S til et kompakt nettbrett. Foto: Produsent Vis mer

Les også:
Mye mini-PC for 3000 kroner
Like bra som MacBook Pro - til halv pris
Seks kule apper til Android
8 studentvennlige PC-er
Lover 50 dagers levetid for batteriet

Saken ble opprinnelig skrevet av HjemmePC for Klikk.no. Les her.

USENTRERT: Sony Tablet S har fått en såkalt off-centric design. Forbildet har vært magasinformen, der vekten samles på den ene siden. I portrettmodus fungerer dette bra på Sony Tablet S. Foto: Produsent
USENTRERT: Sony Tablet S har fått en såkalt off-centric design. Forbildet har vært magasinformen, der vekten samles på den ene siden. I portrettmodus fungerer dette bra på Sony Tablet S. Foto: Produsent Vis mer