SKREKKBLANDET FRYD: Mest spennende og litt skummelt. Oscar (6) og pappa Hans Raavand fra Oslo hilser på en pytonsalnge i Krokodille Zoo. FOTO: Ivar Kvistum
SKREKKBLANDET FRYD: Mest spennende og litt skummelt. Oscar (6) og pappa Hans Raavand fra Oslo hilser på en pytonsalnge i Krokodille Zoo. FOTO: Ivar KvistumVis mer

Her er Nordens beste klima

Denne danmarksferien har du ikke vært på.

Enten det er påske- eller sommerferie dere planlegger, her er en sikker ferievinner som sparer småbarnsfamilier for mye trøbbel:

Eksotiske dyr

Ta flyet til København. Lei bil og kjør en time sørover. Da får dere et klima som både mennesker og vindruer trives i.

Samt eksotiske dyreopplevelser som naboen din aldri har hørt om. Bli med til Lolland-Falster.

Danmarks beste klima

- Her nede er vi i det absolutte Syden i Norden. Vi har Danmarks beste klima for vin og sydlandske planter. Dermed har vi også det beste klimaet for turister, fastslår fem år gamle Almas pappa, Jens Michael Gundersen.

Og det beste av alt: Vi har bare kjørt en drøy time i bil nedover motorveien fra København , inn i et landskap hvor hav og himmel skilles av en smal stripe grønt, flatt land, så vidt høyere enn småbølgene som knapt nok er i stand til å velte en kajakk - for øvrig en av de mange familieaktivitetene dette området er skreddersydd for.

Vinproduksjon og sydlandske planter

Alma leker lykkelig mellom vinrankene. Hun er selve bildet på en sommerlig barndomsdrøm. Foreldrene hennes har funnet lykken og det perfekte jordsmonnet på den lille øya Fejø, utenfor Lolland.

Under varemerket Hideaway satser de seriøst på vinproduksjon . Ekte dansk rødvin.

Et titall andre bønder har slått inn på samme linje, og et mål er å etablere en kooperasjon.

Men ikke bare det: Familien Hvidtfeldt Gundersen har nærmest gjort det til en sport å se hvor mange sydlandske planter de kan få til å vokse i det tilnærmet frostfrie jordsmonnet: Fiken, aprikos og eukalyptus er noe av det som har slått rot og trives.

Færre turister

På Fejø avløser den ene rosekledde bindingsverksidyllen den neste i det uendelige.

Når du ferdes i dette området, vil du legge merke til at du stort sett er omgitt av dansker. De fleste store turistattraksjoner oppgir at de har ti prosent utenlandske besøkende.

Av dem er de aller fleste tyskere. Norskregistrerte stasjonsvogner er mer tilfeldige gjester på parkeringsplassene.

Ut av fjellapeflokken

Selv om Danmark er blant de aller mest populære reisemålene for norske barnefamilier, opptrer vi fjellaper, som danskene liker å kalle oss, helst i flokk.

En tredel av norske danmarksturister slår seg til på Nord-Jylland . Den andre tredelen reiser til København , mens den siste tredelen fordeler seg ut over hele landet, ifølge tall fra Visit Denmark.

Ferga bestemmer

Fortettingen av nordmenn har mye med fergeanløpene å gjøre, men det skal altså ikke rare bilturen til for å komme seg ut av stimen. Familien Raavand fra Oslo, for eksempel, fant fram til Krokodille Zoo på Falster.

Dette er Europas største samling av krokodiller og alligatorer. Entusiasten René Hedegaard har bygget opp et anlegg som rommer 21 av planetens i alt 23 arter.

For det danske motstykket til Crocodile Dundee er det viktigste å bidra til å redde truede krokodillearter fra utryddelse. Han samarbeider med forsknings- og bevaringsprosjekter blant annet i Kina - og med Akvariet i Bergen.

Fordomsfrie barn

- Det er fantastisk å se barnas reaksjoner når de får møte virkelige krokodiller, før de har rukket å ta til seg de voksnes fordommer mot dyrene. Om noen barn er redde, er det oftest fordi mor eller far er det. Vår oppgave er å jobbe med holdninger. Krokodiller er ikke så farlige for mennesker som ryktet vil ha det til. Oftest er det vi som truer dem, forteller Hedegaard.

For Oscar (6) og Sofie (4) Raavand er dette midt i blinken, krokodilleoppslukt som de er. Særlig Oscar er levende opptatt av krokodillen til Kaptein Krok og får nå se dyrene i levende live for første gang. Hadde han besøkt Krokodille Zoo i høysesongen, ville han til og med fått lov til å ta på en ordentlig, levende krokodille.

Nå må han og pappa Hans Raavand nøye seg med å kjæle med en gul pytonslange i stedet. Erstatningen gjør likevel inntrykk på både far og sønn - og på Sofie og mamma Hilde som velger å stå litt i bakgrunnen.

Savanne og tigerjungel

Krokodiller er langt fra de eneste dyrene som kan oppleves i løpet av en ferie i denne delen av Danmark. Mens de fleste nordmenn finner veien til Løveparken nær Legoland, har danskene til nå hatt Knuthenborg Park & Safari nesten for seg selv. I en storslått park, anlagt rundt et gods på Lolland for 150 år siden, er det gjenskapt en afrikansk savanne.

Her får du nærkontakt med sjiraffer, neshorn og cirka 70 andre arter gjennom vinduet på din egen bil. Med 1200 dyr som i hovedsak løper fritt omkring, er det nok å se på. Og sjiraffene kan godt finne på å stikke hodet inn i bilen.

Vinduet igjen!

Selve hovedattraksjonen er skogen med de sibirske tigrene. Blikkontakten med de enorme kattene er en mektig opplevelse. I tigerskogen gjelder det å holde bilvinduene godt lukket - og å ha barnesikringen påslått.

Kabriolet er utelukket. Knuthenborg er et anlegg som oser av gjennomført kvalitet. Ikke bare har dyrene langt mer tumleplass enn i en vanlig dyrehage. Det er også lagt godt til rette for besøkende barn.

Flere av dyrene kan klappes. Og etter å ha sittet stille i bilen under reisen på savannen og i tigerskogen, kan barna blåse ut på en svært innholdsrik lekeplass.

Knuthenborg tar dessuten sin formidlingsoppgave alvorlig. Skoleklasser som er på besøk, gjerne med overnatting, blir satt til å skuffe usannsynlige mengder møkk fra bygningene hvor neshornene holder til.

- Mange barn drømmer om å jobbe som dyrepassere. Vi vil gjerne vise at yrket innebærer noen arbeidsoppgaver de kanskje ikke har tenkt på, forklarer omviser Camilla Nilssen.

Levende middelalder

Formidling er også stikkordet for Middelaldercentret ved Nykøbing. Her har entusiastiske historikere gjenskapt samfunnet slik det artet seg i høymiddelalderen.

Barna kan oppleve autentiske ridderturneringer og se hvordan handel, håndverk og dagligliv foregikk på 1300-tallet.

Bygninger, utstyr og båter er tidsriktige kopier. Guidene spiller sine roller med innlevelse og er tilsynelatende helt ukjente med den moderne tid.

- Barna inviteres til å være med på leken og late som om vi er i en annen tid. De kommer for å bli underholdt, og det er helt i orden. Men vi ønsker i tillegg å formidle historiekunnskap, sier historiker og inspektør Kåre Johannessen.

Barnevennlig formidling

Sør-Sjælland og Lolland- Falster byr på mange opplevelser som barn og voksne kan dele, uten at noen behøver å kjede seg.

Selv en så voksen severdighet som rokokkoslottet Gavnø helt sør på Sjælland har lagt til rette for små besøkende med egen skattejakt, lekeplass med sjørøvertema, og dessuten en forbløffende utstilling av dukker og annet leketøy fra 1800-tallet.

Slottet er ellers kjent for sin botaniske hage og Nord-Europas største private malerisamling.

Blek tivolierstatning

Skulle barna likevel forlange karusell i løpet av ferien, til tross for denne opplevelsesrikdommen, er det ikke nødvendig å reise helt tilbake til København og Tivoli. Like ved byen Næstved Ligger Bonbonland, en stor fornøyelsespark med tema fra godteriet ved samme navn.

Dette er en park som rett nok dekker små og store barns behov for fart og moro aldeles utmerket, men som totalt mangler Tivolis generasjonsoverbyggende sjarm og kulturhistorie.

Men det kan dere kanskje tåle for noen timer dersom ferien ellers har bydd på så mye vakker og vennlig sjarm som bare danskene kan finne på å gjemme bort for utenlandske besøkende. Men når dere først tar turen, deler de den mer enn gjerne.

Les også:

Slik reiser du best med barn

Europas beste familehoteller

Slik overlever du flyturen med barna

10 ting du må gjøre i Berlin

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MIDDELALDERMORO: I Middelaldercenteret kan barna oppleve ridderturneringer slik de foregikk på 1300-tallet. Da som nå var det viktig å ikke skade motstanderen. FOTO: Ivar Kvistum
MIDDELALDERMORO: I Middelaldercenteret kan barna oppleve ridderturneringer slik de foregikk på 1300-tallet. Da som nå var det viktig å ikke skade motstanderen. FOTO: Ivar Kvistum Vis mer
PASSASJER? Sjiraffene i Knuthenborg Park & Safari kan godt finn på å stikke hodet inn bilvinduet. FOTO: Ivar Kvistum
PASSASJER? Sjiraffene i Knuthenborg Park & Safari kan godt finn på å stikke hodet inn bilvinduet. FOTO: Ivar Kvistum Vis mer