Her er nordmenns skjulte gjeldsbombe: 29 194 469 908 kroner

I løpet av en måned kommer nordmenn til å ha betalingsanmerkninger for 30 milliarder kroner.

NORDMENN SKYLDER: Vi har snart betalingsanmerkninger for 30 milliarder kroner, viser tall fra kredittvurderingsselskapet Experian.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NORDMENN SKYLDER: Vi har snart betalingsanmerkninger for 30 milliarder kroner, viser tall fra kredittvurderingsselskapet Experian. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

|||(Dagbladet): Nordmenn er i dag ansvarlige for betalingsanmerkninger for hele 29 194 469 908 kroner, i løpet av høsten tipper Ola og Kari hele 30 milliarder kroner i misligholdt gjeld, fordelt på 850 000 betalingsanmerkninger.

Det viser tall kreditt- og markedsinformasjon Experian har hentet inn for Dagbladet.

Her er nordmenns skjulte gjeldsbombe: 29 194 469 908 kroner

Betalingsanmerkningene stammer i hovedsak fra de siste fire årene.

Én person - én milliard De snart 30 milliardene er fordelt på 216 214 nordmenn. De har i snitt 3,9 betalingsanmerkninger på tilsammen 135 000 kroner per person. Den personen som ligger hardest i det har hele 1 063 788 845 kroner i betalingsanmerkninger på seg.

På andre plass ligger en person med 734,5 millioner i betalings- anmerkninger. Innehaveren av 100-plassen har ti millioner i anmerkninger for uoppgjort gjeld, viser tall Dagbladet har fått tilgang til.

SKYLDER 30 MILLIARDER: Tallene Dagbladet har hentet inn viser at stadig folk sliter med stadig større betalingsanmerkninger.
SKYLDER 30 MILLIARDER: Tallene Dagbladet har hentet inn viser at stadig folk sliter med stadig større betalingsanmerkninger. Vis mer

Personen med flest anmerkninger har hele 73 saker på seg.

Kredittboble under finanskrisen - At så mange i dag skylder så mye i kredittlån med høy rente, er mest sannsynlig et resultat av boblen som oppstod da bankene i starten av finanskrisen sluttet å låne ut penger i august 2008. Samtidig åpnet kredittforetakene lommeboka for fullt, sier administrerende direktør Gabor Molnar til Dagbladet.

En del husholdninger var i pengenød på grunn av overforbruk eller arbeidsledighet, kombinert med en fem prosent økning i konsumprisindeksen det året, sier Molnar.

GJELD: Utover 2000-tallet kom  en kredittkort-eksplosjon. Nordmenn har pådratt seg mye gjeld siden. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
GJELD: Utover 2000-tallet kom en kredittkort-eksplosjon. Nordmenn har pådratt seg mye gjeld siden. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

I 2010 har antallet personer med betalingsanmerkninger flatet ut, samtidig som økningen i anmerkningene fortsetter.

Dersom ikke selskapene har kalkulert inn at tapene som kommer når flere misligholder lånene, men bare sett fremover mot oppsiden, er det ikke bare kundene som går på en smell. Om gjeldsveksten materialiseres seg som tap eller inntekt for selskapene gjenstår å se.