Her er Norges 11 mest populære fjellturer

Denne helga åpner dørene i Fjell-Norge.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(DAGBLADET): I dag åpner Den Norske Turistforening (DNT) alle sine hyttedører for en ny sommersesong.

Dagen markeres med mange aktiviteter på de betjente fjellhyttene, blant annet Finseblues, Gjendeørretgrilling, soloppgangstur på Besseggen, rømmegrøt og fjellquizzer. (se faktaramme for flere gode tips).

I løpet av våren har ivrige dugnadsarbeidere merket stier, lagt ut bruer og gjort hyttene klare for sommeren, forteller Ingvild Lundberg Bakke hos Den Norske Turistforening.

PREIKESTOLEN: 100 000 legger ut på denne turen hvert år. Foto: STAVANGER TURISTFORENING
BESSEGGEN: En av landets mest populære turer. Foto: FINN HAGEN/DEN NORSKE TURISTFORENING
GAUSTATOPPEN: Hvert år bestiger 30 000 dette fjellet. Foto: PER ROGER LAURITZEN/DEN NORSKE TURISTFORENING
KJERAGBOLTEN: Majesteten i Lysefjorden. Foto: IDA AMELIE HELGESEN/DEN NORSKE TURISTFORENING
RALLARVEGEN: Den suverent mest populære sykkelturen i fjellet. Foto: HILDE CLAUSEN/DEN NORSKE TURISTFORENING
GALDHØPIGGEN: Ludvig og Jan Martin på Galdhøpiggen. Foto: KRISTIN OFTEDAL VINJE/DEN NORSKE TURISTFORENING
OVER VIDDEN: En av de mest kjente turene på Byfjellene rundt Bergen. Foto: BERGEN TURLAG
AURLANDSDALEN: Denne turen kan gåes i flere varianter. Foto: HILDE LØKEN MAGNUSSEN/DEN NORSKE TURISTFORENING
SLOGEN MOT JAKTA: Fra fjorden reiser den seg rett opp. Foto: PER BORGE FLEMSÆTER/DEN NORSKE TURISTFORENING
TROLLHEIMSHYTTA: Inngår i turen Trekanten i Trollheimen. Foto: JONNY REMMEREIT/DEN NORSKE TURISTFORENING

Hun tipser oss om de ti mest populære fjellturene. Ingvild er sjøl en ivrig turgåer og har Jotunheimen som sin favoritt.

- Her er det lett å plukke topper og få store naturopplevelser i løpet av kort tid. Du kan enten bo på hytte i flere dager, som for eksempel fondsbu eller gå en runde fra hytte til hytte.

Bor du på betjente hytter er det et høydepunkt å komme fram til hytta på kvelden til reretters middag. Kan anbefales, sier Invild Lundberg Bakke.
 
Aurlandsdalen I sommer skal Ingvild gå Aurlandsdalen med start på Geiteryggshytta i Skarvheimen, og går i to dager ned en av Norges vakreste daler. Jeg gleder meg til en fantastisk naturopplevelse, sier den turglade jenta.

Dette er Norges 11 mest populære fjellturer:
PREIKESTOLEN
En av Norges store turistmagneter ligger ved Lysefjorden innenfor Stavanger. Over 100 000 tar turen ut på fjellplatået hvert år. God sti til Preikestolen fjellstue.

BESSEGGEN
Utsikt over Jotunheimen og bratte stier gjør dette til en av landets mest populære turer. Luftig følelse med Gjendevannet på den ene sida og Bessvatn på den andre. Ikke spesielt vanskelig eller utsatt.

 AURLANDSDALEN:  Kombinasjonen av vill natur og kulturhistoire frister mange som tar denne turen. Foto: HILDE LØEN MAGNUSSEN/DEN NORSKE TURISTFORENING
AURLANDSDALEN: Kombinasjonen av vill natur og kulturhistoire frister mange som tar denne turen. Foto: HILDE LØEN MAGNUSSEN/DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

GAUSTATOPPEN
Østlandets videste utsikt, lett tilgjengelig fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Høydeforskjell på 700 meter. Fra parkeringsplassen ved Stavro tar det tre timer opp og ned i vanlig tempo. God og tydelig sti.

KJERAG
Besøk til platået og Kjeragbolten har tatt helt av de siste åra. Selve Kjeragplatået er mye stein og blankskurte berg. Terrenget er tungt og krevende, men gir lønn for strevet.

RALLARVEGEN
Den mest populære sykkelturen i fjellet følger anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt. Høyfjellsnatur og mange kulturminner.

GALDHØPIGGEN
Norges høyeste fjell gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen, 2469 meter over havet. Turen fra Glitterheim til Glittertind anbefales også. Passer for turvante barn.

 PÅ TUR:  Ingvild Lundberg Bakke i Den norske Turistforening skal gå i Aurlandsdalen i sommer. Foto: PRIVAT
PÅ TUR: Ingvild Lundberg Bakke i Den norske Turistforening skal gå i Aurlandsdalen i sommer. Foto: PRIVAT Vis mer

FRA FLØYEN TIL ULRIKEN
Turen over vidden til Ulrikens topp er den meste kjente av turene på byfjellene rundt Bergen. En opplevelse av høyfjell til alle årstider. Lett tilgjengelig fra både Fløyen og Ulriken.

AURLANDSDALEN
Her møtes østland og vestland i vakkert fjellområde. Skarvheimen har vært brukt som gjennomfartsvei for dem som går fra Jotunheimen i nord til Hardangervidda i sør. Store kontraster i landskapet, fra steinlandskap til frodige daler, fjell og buldrende fossestryk. Turen kan gås i flere varianter.

SLOGEN
Sunnmøres flotteste topp i imponerende omgivelser, med alpine topper og enkelte små breer rundt på alle kanter. Dypt nede ligger Hjørundfjorden med bratte fjellvegger rundt.

TREKANEN I RONDANE
Trekanten i Rondane er en klassisk rundtur gjennom Norges første nasjonalpark. Fire-fem dager tar turen rundt Rondanes største sammenhengende fjellparti atskilt av Rondvatn, Illmanndalen og Langglupdalen. Fin tur for ferskinger.

TREKANTEN I TROLLHEIMEN
Klassisk tur gjennom Trollheimens blomsterfjell med start fra Gjevilvasshytta er det en dagsmars til Trollheimshytta eller Jøldalshytta. Det er også en dagsmarsj mellom de to hyttene, turen kalles derfor Trekanten i Trollheimen. Du kan starte eller ende alle tre steder.