Her er Panasonics beste TV-er

En toppmodell, en gigant, og en budsjettmodell.

SATSER TUNGT: Tre nye 4K-serier ble lansert idag, og dermed har Panasonic fire ulike 4K-modeller. Foto: ØYVIND PAULSEN
SATSER TUNGT: Tre nye 4K-serier ble lansert idag, og dermed har Panasonic fire ulike 4K-modeller. Foto: ØYVIND PAULSENVis mer

Dinside Som vanlig viser Panasonic fram høstens nye TV-er på IFA, og det er mange som lurer på hva den tidligere plasma-giganten har å by på nå som det kun er LED-modeller det går i.

Dette er det vi vet så langt.

Toppmodellen AX900 Det er sikkert mange som i likhet med oss håpte at det endelig skulle komme en OLED-modell, men det gjør det altså ikke. De viste imidlertid fram en rålekker prototype av en buet OLED med 4K-oppløsning, men den kommer dessverre ikke i butikken.

En nedtur altså, men du får trøste deg med bildene av den i bildespesialen helt nederst.

LED-modellen AX900 blir Panasonics toppmodell i år, eller som Panasonics representanter sa: - Dette blir vår nye referansemodell.

Og på papiret har den lite å skamme seg over. 4K-oppløsning er selvsagt på plass, og Panasonic har pøst på med alt de har av bildebehandling, funksjoner og finesser.

TV-en kommer kun som 55- og 65-tommer, og materialkvaliteten skal være svært god, eller for å bruke Panasonics egne ord: «Premium Furniture design».

Oppdateringshastigheten er oppgitt til 3000Hz, og selv om du som vanlig ikke skal henge deg opp i denne tall-leken, er det et tegn på at denne modellen ikke skal ha problemer med bildeflyten, selv med raske actionsekvenser i 3D.

Det samme ser vi på prosessoren som er valgt, her er det nemlig en Quad Core Pro5 prosessor med innebygget HEVC-dekoder som er brukt.

OPPDATERT: AX-800 er allerede i butikken, og den blir oppdatert til å støtte 4K nå i september. Foto: ØYVIND PAULSEN
OPPDATERT: AX-800 er allerede i butikken, og den blir oppdatert til å støtte 4K nå i september. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Det siste er viktig, da det er et av hovedkriteriene for at du skal kunne se Netflix i 4K.

NB: Har du allerede kjøpt AX800, 4K-modellen til Panasonic som kom tidligere i år? Da har vi en god nyhet: Via en softwareoppdatering i løpet av september måned, vil den nemlig også støtte Netflix .

Mer om bildebehandlingen Mens de aller fleste av dagens LED-TVer bruker kant-LED-belysning, er det her fullt bakgrunnsbelyst LED som er brukt.

I vår bok er det et ubetinget pluss, og noe vi har savnet siden Philips sluttet med det for noen år siden: Kant-LED sliter nemlig med lysgjennomtrenging av ulik grad, men når LED-diodene er plassert rett bak selve panelet i stedet for i TV-ens ytterkant, slipper du unna dette.

Resultatet er ganske enkelt et bedre sortnivå, fordi man har bedre kontroll på LED-diodene.

Med bakgrunnsbelyst LED får TVen også lokal dimming, for å bedre overgangen mellom lyse og mørke elementer. Målet er ganske enkelt at sortnivået skal komme tydelig fram, samtidig som det ikke går ut over de lyse elementene i bildet. Her påstår forøvrig Panasonic at deres nye «local dimming ultra» gjør en langt bedre jobb enn de tidligere klarte å få til.

Tidligere har nemlig lokal dimming slitt med en viss «halo-effekt» i enkelte scener fordi dimmingen har vært av den enkle typen (lysstyrke enten av eller på/for treg reguleringsmulighet).

På AX900 justeres altså intensiteten på LED-diodene både raskere og kraftigere, og resultatet skal være enda mykere bildebevegelser av helt lyse objekter, samtidig som detaljene og sortnivået beholdes.

Panasonic skryter også av at de har fått til enda mer trykk i fargene, spesielt i mørke scener, så dette gleder vi oss ganske enkelt til å se nærmere på når testeksemplaret kommer.

SmartTV-muligheter Her tok Panasonic seg kraftig sammen for noen år siden, og bortsett fra at manøvrering og hastighet skal være forbedret er det ikke de store endringene.

TOPPMODELLEN: AX900. Foto: ØYVIND PAULSEN
TOPPMODELLEN: AX900. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Et punkt verdt å nevne er imidlertid Panasonics «TV Anywhere»-funksjon som lar deg spille av innholdet som vises på TVen til ditt nettbrett eller mobil, selv når du befinner deg ute av huset.

Det er en finesse vi har sans for, og som vi vil prøve å få sett nærmere på framover

AX900 kommer til Norge i løpet av november, og 55-tommeren vil antagelig starte på 37.900, mens 65-tommeren skal starte på 49.000 kroner.

Giganten AX940: 85-tommer Hvis ikke 65-tommer er stort nok for deg, er det denne du skal ha.

AX940 er nemlig på hele 85-tommer, og det ser vi også på prislappen - som med sine 129.900 kroner tilsvarer en ganske fin bruktbil.

For de fleste av oss gjør prislappen den rimelig uaktuell, men her er det altså størrelsen du betaler for. Bildemessig har den nemlig et noe enklere bildepanel enn AX900, og mangler blant annet ekte baklys.

På innsiden er den imidlertid lik, og fylt med de samme funksjonene og finessene.

4K på budsjett: AX630 Her til lands kommer AX630-serien i 48 og 55 tommers størrelse, og det er klassiske kant-LED-modeller vi snakker om.

Oppturen her er prisnivået: 55-tommeren av AX630 skal starte på 16.500 kroner, mens lillebroren 48AX630 starter på fullt oppnåelige 11.900 kroner.

Imidlertid har den ikke HEVC-støtte, noe som gjør at du ikke får sett Netflix i 4K, og det er en solid nedtur for oss.

GIGANTISK: Det ser kanskje ikke sånn ut, men med sine 85-tommer ruver X940 svært godt i terrenget. Foto: ØYVIND PAULSEN
GIGANTISK: Det ser kanskje ikke sånn ut, men med sine 85-tommer ruver X940 svært godt i terrenget. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

AX630-serien har ellers de vanlige smart-TV-appene, og Panasonics «TV Anywhere»-funksjon.

Flere nyheter fra IFA-messen får du her!

Flere bilder fra Panasonic-standen får du her:

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

IKKE TILGJENGELIG: Buet OLED, dessverre kun en prototype. Foto: ØYVIND PAULSEN
IKKE TILGJENGELIG: Buet OLED, dessverre kun en prototype. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer