Her er pizzajuryen i aksjon: Slik skal en god pizza være

Rådene som gir deg supergod pizza hjemme.

• Flere matsaker på db.no/mat

-Hmm, her står det ingenting om hvor lenge deigen skal eltes eller heves. Lag bunn, står det. Det er alt.

Pizzakokk Eirik Sevaldsen klør seg i hodet over første finalistoppskrift. Fyllet virker svært lovende, deigen også.

Spørsmålet er bare hvor lang tid avsenderen mener elte-og heveprosessen skal ta.

- Et lite minus der, sier Karla Siverts, Dagbladets kokk og kjøkkensjef på Smalhans restaurant i Oslo.

De blir enige. Med så mye pizzakompetanse samlet, skulle det bare mangle.

Pizzanerd Eirik har vært «pizzanerd» i 20 år. Hans store lidenskap er pizzaovner og nye pizzaoppskrifter.

Pizza er jobben hans. Han blir ikke lei.

PRØVEBAKING: Hver av finalistpizzaene ble bakt to ganger. Eirik Sevaldsen, pizzaansvarlig ved Åpent Bakeri/Lofthus Samvirkelag , er stolt av pizzaovnen sin fra Napoli. Her baker han pizza på 450 grader på 90 sekunder. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
PRØVEBAKING: Hver av finalistpizzaene ble bakt to ganger. Eirik Sevaldsen, pizzaansvarlig ved Åpent Bakeri/Lofthus Samvirkelag , er stolt av pizzaovnen sin fra Napoli. Her baker han pizza på 450 grader på 90 sekunder. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer

Les også DinSide: Du kan bruke pizzaovnen til mye mer enn bare pizza

Ovnen vi skal steke i veier 2,8 tonn og kommer fra Napoli. Eirik lette i årevis før han fant den og er ikke lite stolt av den.

Mariangela Di Fiore er kokebokforfatter med røtter nettopp i Napoli.  Hun mener «pizza margherita» er den perfekte pizzaen og synes nordmenn legger for mye fyll på pizzaen.

Gode, rene, smaker er det hun er på jakt etter.

Les også DinSide: Pizza Dragon lager fantastisk pizza.

Karla Siverts har jobbet på Bagatelle og driver restauranten Smalhans, hvor hun serverer all slags mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VEDFYRT : Så stor ovn er ikke Dagbladets kokk vant til. Ovnen fra Napoli tar seks pizzaer samtidig.  Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
VEDFYRT : Så stor ovn er ikke Dagbladets kokk vant til. Ovnen fra Napoli tar seks pizzaer samtidig. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer

Hjemme har pizzaovn på kjøkkenet og jammen har hun ikke en svær pizzaovn i bakgården også. Hun har valgt sine naboer med omhu.

De er pizzagale, de også. Den vedfyrte ovnen har de bygd på stedet.
 
To hvite, en rød Tre finalister er plukket ut, to er hvite, en er rød. Den ene har altså tomatsaus, de to andre har topping med creme fraiche.

I gårsdagens artikkel «hvilken pizzatype er du, rød eller hvit?» hadde vi avstemning om dette.
til nå har den tomatbaserte pizzaen dominert i Norge. Nå får stadig flere sansen for hvite pizzaer.

Resultatet av gårsdagens avstemning viser likevel at pizza med tomatsaus står sterkt. Bare 7 prosent mener tomatsaus på pizza er æsj.

Hvor mange ingredienser det bør være i fyllet er nordmenn derimot delt på. 27 prosent synes det bør være så mye som mulig på toppen av pizzaen.

Like mange mener at få ingredienser er tingen.

Bunnen viktigst Det skal eltes, heves, stekes og pizzasnakkes.

Topping er ikke det store spørsmålet i dag, selv om Sevaldsen undrer seg over at så mange nordmenn vil ha Jarlsberg på pizzaen.

RØD PIZZA: De røde pizzaene står fremdeles sterkt i Norge. En av våre finalister har tomatbasert topping. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
RØD PIZZA: De røde pizzaene står fremdeles sterkt i Norge. En av våre finalister har tomatbasert topping. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer

Han synes vi skal prøve andre oster, gjerne flere av gangen, og gjerne noe annet norsk.

Les også: Pizzaen her er så god at den kalles en bit av himmelen

Bunnen er det store samtaleemnet.

Er bunnen god, blir pizzaen god, nesten uansett.

Les også: Tre knep som gir deg perfekt pizzabunn

Hva våre jurymedlemmer legger vekt på? Se videoen i denne artikkelen.

DIN:  Har du sendt inn din oppskrift? Kanskje er det din pizza som kommer ut av ovnen, klar for bedømning. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
DIN: Har du sendt inn din oppskrift? Kanskje er det din pizza som kommer ut av ovnen, klar for bedømning. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer

Ikke alt som bakes er like godt. Når dagen er over er juryen enstemming enig om hvem som er vinneren.

-Men, sier Sevaldsen.
-Jeg tror det var Jan Vardøen som sa det. «Pizza er som sex. Uansett hvor dårlig pizzaen er, så er det litt godt».

SJEFEN: Eirik Sevaldsen får ikke nok av pizza. Til daglig er han pizzasjef på Lofthus Samvirkelag i Oslo. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
SJEFEN: Eirik Sevaldsen får ikke nok av pizza. Til daglig er han pizzasjef på Lofthus Samvirkelag i Oslo. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer