Vis mer

Her er reiseappene som får deg fra A til Å, og forteller hvor du skal bo og spise

- Dette er en utvikling som bare vil fortsette.

• Flere reisesaker på  db.no/reise.

ITALIA (Dagbladet): - Men er det ikke her da?

Vi står i et veikryss i solfylte Roma, slepende på store trillekofferter. Vi drar fram mobiltelefonen for å sjekke reiseappen Stay en gang til.

- Jo, det er opp denne veien, konstaterer vi etter å ha studert det digitale kartet som viser hvor i byen du er, selv uten nettilgang.

Vi er på ferie i Italia. En tur som skal bli dominert av apper på smarttelefon.

Nesten som hjemme Neste stopp er ikke et hotell, men en privat bolig leid gjennom nettstedet Airbnb.

- Hei, har dere kommet for leiligheten?

En vennlig stemme svarer på andre siden av den forgylte ringeklokkehøyttaleren.

Fransesco lukker opp og viser oss rundt i leiligheten. Den har kjøkken, tre soverom og to bad. Sengene har stramme laken med opprullede håndklær dandert på toppen, akkurat som på hotell.

Her skal man føle seg som hjemme, i en leilighet, men samtidig få litt av hotellfølelsen.

HJEMME HOS-MIDDAG: Amerikanske Matthew Forraro skåler med kokk Frederica og de andre gjestene etter en middag arrangert via appen Eat With. Foto: GABRIELLE GRAATRUD
HJEMME HOS-MIDDAG: Amerikanske Matthew Forraro skåler med kokk Frederica og de andre gjestene etter en middag arrangert via appen Eat With. Foto: GABRIELLE GRAATRUD Vis mer

Fransesco har flere leiligheter han tilbyr på denne måten, forteller han. Og turistene strømmer på.

App-guiding Neste dag er vi klare for å besøke den antikke delen av Roma. Colosseum har vi sett før, men nå er det klart for å utforske de historiske områdene rundt. Vi stiller oss i køen for å delta på den annonserte engelske guideturen. Men den gang ei.

- Vi har ikke guidet tur i dag, sier damen i skranken.

- Men dere kan leie en videoguide, forteller hun.

For seks euro får vi låne en liten ipod med en eneste app installert, en historisk guide til områdene. Appen forteller oss hva vi skal gjøre, hvor vi skal gå og viser oss digitale bilder og rekonstruksjoner av oldtidsbyggene foran oss.

Rundt oss ser vi flere som lar seg guide via mobiltelefonen, og vi kunne lett ha lastet ned en liknende guideapp selv.

Hjemme hos-middag Den digitale turen fortsetter etter sightseeingen. Det er klart for middag via appen Eat With. Her kan turister dra hjem til lokale hobbykokker og spise sammen med dem. Vi har bestilt middag hos Frederica, en av Romas mest populære Eat With-kokker.

Hun byr på niretters middag, samt mange historier om hvor gøy hun har hatt det etter at hun startet å tilby middager på nett.

En amerikansk familie som er blant de 14 gjestene på middagen, er også overbevist.

- Dette var skikkelig bra, mener Dede som har reist rundt i et halvt år, blant annet med appen Blablacar.

Nye steder Tiden er klar for å reise sørover i Italia. Vi setter kursen mot den lille byen Polignano a Mare etter anbefalinger på nett.

Lonely Planet og etablerte turistnettsteder skriver lite om byen. Men hotellet får gode anbefalinger, og bildene på hotels.com lokker.

NYE STEDER:  Via bookingnettsteder kan du plutselig finne sjarmerende byer som ikke nødvendigvis er omtalt  i guidebøker, som lille Polignano a Mare. Foto: DPA / NTB SCANPIX
NYE STEDER: Via bookingnettsteder kan du plutselig finne sjarmerende byer som ikke nødvendigvis er omtalt i guidebøker, som lille Polignano a Mare. Foto: DPA / NTB SCANPIX Vis mer

Vi har planlagt å ta turen sørover med tog, men jeg har i tillegg plottet inn et søk i via appen Blablacar. Dette er en tjeneste der folk som skal kjøre lengre distanser tar med passasjerer for en slant penger.

Meldingene tikker inn på mobiltelefonen. «Marco har plass», «Julietta kjører fra Roma til Bari». Vi velger likevel tog til slutt.

Vel framme i Polignano a Mare blir vi overveldet over hvor koselig stedet er. Når kvelden kommer finner vi fram telefonen igjen, nå for å sjekke Tripadvisor. Vi tester hele topplista til Tripadvisor på de fem dagene i kystbyen, og vi får aldri et dårlig måltid.

Vi deler selvfølgelige regningene med appen Share a bill.

Digital planlegging Nordmenn er blant dem i verden som oftest kjøper og planlegger sine turer på nett. Hele 93 prosent av oss planlegger reisen digitalt, ifølge en undersøkelse gjort av TNS på oppdrag for Google.

- Internett har endret måten vi reiser på fullstendig, sier Siri Børsum i Google.

Hun forteller at reiselivsbransjen var tidlig ute med å se mulighetene i på nett, og at folks skepsis mot å betale over nett gradvis har minket.

- Vi ser fortsatt en enorm utvikling på hvor mye nordmenn søker. Vi har sett en jevn økning på 20-30 prosent hvert eneste år de siste åtte åra. Utviklingen på søk etter reise på mobiltelefonen har også bidratt sterkt til denne trenden.

Apper den nye guideboka Nordmenn har lenge planlagt og kjøpt sine ferieturer på nett, men nytt er at apper på mobiltelefonen også tas med som guider i lomma på selve turen, forteller Sverre McSeveny-Åril, direktør for Reise utland i næringslivsorganisasjonen Virke.

- Apper på mobilen fungerer for mange som den nye guideboka når man skal fylle reisen med innhold og bestemme seg for hvilke attraksjoner og spisesteder man bør besøke på destinasjonen, sier McSeveny-Åril.

- Endringen og tilpasning mot nett har man sett i nokså lang tid. Dreiningen mot mer bruk av mobil og applikasjoner er nyere, og har kommet for alvor etter at smarttelefonen nærmest har blitt allemannseie. Dette er en utvikling som bare vil fortsette, sier han.

FUNNET PÅ NETT: FLY Sun Food Drink i Polignano a Mare fant vi etter et kjapt søk. Foto: GABRIELLE GRAATRUD
FUNNET PÅ NETT: FLY Sun Food Drink i Polignano a Mare fant vi etter et kjapt søk. Foto: GABRIELLE GRAATRUD Vis mer

Nordmenn har aldri surfet så mye i utlandet som vi gjorde i sommer, viser tall fra Telenor.

Vår bruk av mobildata i utlandet i juli økte med 103 prosent sammenliknet med juli i fjor, skriver nyhetsbyrået ANB.