STIKKER AV MED SEIEREN: Nokian stikker av med begge førsteplassene, tett etterfulgt av Continental og Goodyear. Foto: NOKIAN
STIKKER AV MED SEIEREN: Nokian stikker av med begge førsteplassene, tett etterfulgt av Continental og Goodyear. Foto: NOKIANVis mer

Her er resultatene fra årets vinterdekktest

Nokian på tronen, i år igjen! Men hva er best? Pigg eller piggfritt?

Igjen er det kjente dekkprodusenter som troner på toppen. Nokian er på topp i begge klasser, tett etterfulgt av Continental på piggdekkfronten, og Goodyear når det gjelder piggfrie.

Testresultatene er basert på Bremselengde, akselerasjon, kjøreegenskaper, kjørefølelse, sabilitet, støy og rullemotstand.

Det er piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 som er dekket som presterer best når veien er som vanskeligst, ifølge NAFs testpanel.

Dekket har en bremselengde på 40,3 meter fra 50 kilometer i timen, som er 24 meter bedre en dekken som kommer på sisteplass i testen.

Les også: Dekk går også ut på dato

NAF skriver på sine sider at Nokian nok en gang viser seg fra sin beste side når underlaget blir som vanskeligst. Hakkapeliita 8 har 190 pigger, noe som gjør den usikker for fremtiden, da det er en del av et testprosjekt veimyndighetene evaluerer i løpet av de neste årene. I utgangspunktet skal ikke piggdekk ha mer enn 90-120 pigger.

Uansett blir den testens vinner, og kan trygt brukes lovlig de neste årene.

Les også: Vinterdekk på sommerføre er livsfarlig

Dropper du piggene, er det fortsatt Nokian du skal besøke for å finne testvinneren i hyllene. Nokian Hakkapeliiitta R2 stikker av med seieren, men det er med intet mindre enn 0,1 poeng bedre enn Goodyear Ultra Grip Ice: 2.

Nokians filosofi er å være best på is, en tittel de fortsatt kan smykke seg med i vinter også. Hakkapeliiitta beskrives av NAF som et dekk med godt grep og lav rullemotstand.

Årlig test Motors vinterdekktest er gjennomført i samarbeid med Aftonbladet og Sport i Sverige, Auto Motor, Tekniikan Mailma i Finland og Auto Revue i Russland. Profesjonelle testere fra det finske selskapet Test World står bak den tekniske gjennomføringen av testen.

Kjører du ofte og lenge på veier som er dekket av is er piggdekk det beste valget. Ingen av de piggfrie kommer i nærheten av piggdekkene på islagt føre, skriver NAF på sine sider.

Det beste piggdekket stopper på 40,3 meter, mens de beste piggfrie stopper på omlag 55 mter.

Les også: Reserveplan eller reservehjul?

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.