Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er sesongens beste rødviner på boks

Og en du bør styre unna.

HJELPER DEG Å VELGE: Markedet er oversvømt med dårlige og middelmådige produkter uten nevneverdige kvalitetskrav. Vår vinekspert prøver å guide deg til de beste vinene i papp. Foto: LARS E. BONES
HJELPER DEG Å VELGE: Markedet er oversvømt med dårlige og middelmådige produkter uten nevneverdige kvalitetskrav. Vår vinekspert prøver å guide deg til de beste vinene i papp. Foto: LARS E. BONES Vis mer

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie, som er utdannet servitør og sommelier, har også en EM-tittel i restaurantfag. Han har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie, som er utdannet servitør og sommelier, har også en EM-tittel i restaurantfag. Han har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Vi nordmenn har virkelig forelsket oss i «bag in box»-ens praktiske innpakning og trykket den til vårt bryst uten å se oss tilbake.

Dette har også importørene fått øynene opp for. Stadig flere produkter blir nå tappet på papp.

VOLPETTO SANGIOVESE 2010: Fysj! Syntetisk, ubalansert, overmoden og plump, sier vineksperten, og gir den terningkast en
VOLPETTO SANGIOVESE 2010: Fysj! Syntetisk, ubalansert, overmoden og plump, sier vineksperten, og gir den terningkast en Vis mer

Dette har ført til at utvalget har blitt meget bra, men også til at markedet er oversvømt med dårlige og middelmådige produkter uten nevneverdige kvalitetskrav.

Nesten 300 ulike røde på boks Det finnes i dag i underkant av 300 forskjellige røde «bag in box»-er tilgjengelig på Vinmonopolet, i tillegg til rundt halvparten så mange hvite.

Ingen andre land er i nærheten. Systembolaget i Sverige har til sammenlikning rundt 130 totalt med både hvitt og rødt.

CAFAGGIO TOSCANA 2010: Men slik skal det være - en flott vin basert på sangiovesedruer.
CAFAGGIO TOSCANA 2010: Men slik skal det være - en flott vin basert på sangiovesedruer. Vis mer

Dette er ikke lett for en vanlig forbruker å holde styr på, og det er lett å la seg forføre av en ny fasong eller moderne design og gjøre et skikkelig bomkjøp.

Siden mange av produktene ikke holder særlig høy kvalitet, er det dessuten veldig sannsynlig at man ikke treffer blink ved hver anledning uten litt hjelp.

KLASSISK FIN SYRAH: C.F.N. Côtes du Rhône Syrah 2011, fyldig smak med bløte tanniner og god frukt.
KLASSISK FIN SYRAH: C.F.N. Côtes du Rhône Syrah 2011, fyldig smak med bløte tanniner og god frukt. Vis mer

Ukas test er forhåpentligvis en god guide i pappvinenes uoversiktlige jungel til høstens passende anledninger.

Skal passe til kraftig høstmat Høsten er på matsiden preget av rik, kraftig kost med blant annet lam, sopp, hjort, reinsdyr og rype.

Dette er smaksrike råvarer som ofte også kommer servert med rike sauser med mye smak.

BARBERA PIEMONTE SELEZIONE LUCA ROAGNA: Saftig Barbera, prøv den til andebryst.
BARBERA PIEMONTE SELEZIONE LUCA ROAGNA: Saftig Barbera, prøv den til andebryst. Vis mer

Vinene til denne type mat trenger karakter og fyldig stil for å takle utfordringene den står overfor.

Vilt serveres ofte også med sødmefullt garnityr som igjen krever sødmefull frukt av vinen.

FLAVOURS LANGHE ROSSO: Saftig stil med markerte tanniner. Passer til lammelår.
FLAVOURS LANGHE ROSSO: Saftig stil med markerte tanniner. Passer til lammelår. Vis mer

Her er det altså ikke snakk om lette drikkeviner med lite tannin og fylde, men viner med egenart og rikhet som tåler denne type retters krav til drikkefølget.

Klassiske vinstiler I ukas test har jeg hovedsakelig smakt viner laget på druetyper og fra områder som typisk leverer viner som egner seg godt til høstens mat.

Klassiske områder og vinstiler som Rhône, Piemonte og Veneto er godt representert sammen med passende viner fra Sør-Afrika, Australia, Argentina, Chile og USA.

Ukas test • RØDVIN

DC BLACK GRANITE SHIRAZ: Rik og smakskraftig sørafrikaner, prøv den til reinsdyrfilet med portvinssaus.
DC BLACK GRANITE SHIRAZ: Rik og smakskraftig sørafrikaner, prøv den til reinsdyrfilet med portvinssaus. Vis mer

STYR UNNA!
Volpetto Sangiovese 2010
Varenr.: 9568806 Poeng: 60 Pris: kr 329,90
Fysj! Syntetisk, ubalansert, overmoden og plump. Dette er dårlige greier. Styr unna! Den eneste anledningen denne vinen burde komme i nærheten av mat er nedkokt til saus.

Cafaggio Toscana 2010
Varenr.: 9654006 Poeng: 84 Pris: kr 399,90
Flott vin basert på hovedvekt av sangiovesedruer. Aromatisk duft av røde bær, plomme og krydder. God fylde, frisk syre og saftig frukt. Til lammecarré med hvitløksjy.

C.F.N. Côtes du Rhône Syrah 2011
Varenr.: 9926806 Poeng: 83 Pris: kr 370,-
En klassisk fin syrah med noe innslag av grenache. Rik stil med duft av mørke bær, lær og rått kjøtt. Fyldig smak med bløte tanniner og god frukt. Til hjortefilet med viltsaus.

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna
Varenr.: 5987006 Poeng: 84 Pris: kr 394,90
Saftig, fruktdreven Barbera fra Piemonte. Kirsebær, kaffe og vanilje på duft. Fyldig stil med saftig, ung sursøt frukt og høy syre. Drikk til andebryst.

Flavours Langhe Rosso
Varenr.: 5202806 Poeng: 82 Pris: kr. 387,80
Rustikk, krydret dolcetto- og nebbioloblanding fra kokkegutta i Flavours. Duft av kirsebær, fat og et hint av jordlighet. Saftig stil med markerte tanniner. Drikk til lammelår.

DC Black Granite Shiraz
Varenr.: 1546106 Poeng: 80 Pris: kr 369,90
Rik smakskraftig sørafrikaner. Solbær, vanilje, røyk og rått kjøtt på duft. Rik sødmefull frukt med avrundede tanniner. Drikk til reinsdyrfilet med portvinsaus.