TOSCANA: Italienske Toscana har noe for enhver smak: Naturskjønne fjell, kulinariske nytelser og historisk kunst. Foto: HANS-PETER SIFFERT / BON APPETIT / NTB SCANPIX
TOSCANA: Italienske Toscana har noe for enhver smak: Naturskjønne fjell, kulinariske nytelser og historisk kunst. Foto: HANS-PETER SIFFERT / BON APPETIT / NTB SCANPIXVis mer

Her er stedene du ikke må gå glipp av i Italias mest berømte region

Finn ditt Toscana.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Naturskjønne fjell, kulinariske nytelser og historisk kunst:

Her er stedene du ikke må gå glipp av i Italias mest berømte region.

Garfagnana - Adrenalinkick i fjellet Urørt natur, høy puls og flotte fjell er neppe det første du forbinder med Toscana. Men omtrent to timers kjøretur nord for Firenze ligger De apuanske alpene som et eldorado for adrenalinjegere.

Luftig fjellklatring, flotte fotturer, terrengsykling og ikke minst spennende juving ned elver og fossefall er ingredienser for en aktiv ferie og annerledes Toscana-opplevelse.

Med base i Barga i Garfagnana-regionen, er det kort vei fra by til fjell. Du kan utforske fjellet på egen hånd, siden stier er godt oppmerket.

GARFAGNANA: Omtrent to timers kjøretur nord for Firenze ligger De apuanske alpene som et eldorado for adrenalinjegere.  Foto: RUNAR LARSEN
GARFAGNANA: Omtrent to timers kjøretur nord for Firenze ligger De apuanske alpene som et eldorado for adrenalinjegere. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

For guidet tur og leie av utstyr, finnes flere arrangører:

Garfagnana Activities: http://garfagnanactivities.com
Garfagnana Adventures: www.garfagnanaadventures.com
Garfagnana Activities and Experiences: www.qgarfagnana.it

Pisa - Skjev og berømt Kanten av Torre Pendente heller fire meter ut fra grunnplanet, så herfra kan du i teorien hoppe loddrett ned mot bakken i strikk.

Så fort turistene stiller seg i obligatorisk «støtte-opp»-positur og lar seg fotografere foran verdens mest kjente tårn, glemmer de at Pisa er mer enn feilslått arkitektur.

Pisa er ikke vakker som Lucca eller sofistikert som Firenze, men det historiske hjertet rundt elva Arno byr på trange, brusteinsbelagte gater og pastellfargede bygninger, med alt fra hyggelige kafeer til designshopping.

PISA: Så fort turistene stiller seg i obligatorisk «støtte-opp»-positur og lar seg fotografere foran verdens mest kjente tårn, glemmer de at Pisa er mer enn feilslått arkitektur. Foto: RUNAR LARSEN
PISA: Så fort turistene stiller seg i obligatorisk «støtte-opp»-positur og lar seg fotografere foran verdens mest kjente tårn, glemmer de at Pisa er mer enn feilslått arkitektur. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Byens mest berømte attraksjon ble sikret med tunge vekter og «anker» for å unngå kollaps på midten av 90-tallet, og det er mulig å ta turen til toppen av tårnet. Synet av menneskelige «tårnstøtter» er morsomt i seg selv.

Mer informasjon: www.opapisa.it

Lucca - Bilfri lykke Det er mulig å kjøre bil i Lucca, men det er en svært dårlig idé.

Først bud for turen: Parker utenfor den 4,2 kilometer lange bymuren, og spaser i stedet inn i den lille byens usedvanlig sjarmerende labyrint av gater.

Puccinis fødeby klarte seg gjennom andre verdenskrig uten å bli bombet, og arkitekturen i sentrum er eksempel på ulike epoker.

LUCCA: Først bud for turen: Parker utenfor den 4,2 kilometer lange bymuren, og spaser i stedet inn i den lille byens usedvanlig sjarmerende labyrint av gater. Foto: RUNAR LARSEN
LUCCA: Først bud for turen: Parker utenfor den 4,2 kilometer lange bymuren, og spaser i stedet inn i den lille byens usedvanlig sjarmerende labyrint av gater. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Piazza Anfiteatro er et naturlig sentrum. Her ble blodige gladiatorkamper kjempet, men i dag er bare kamp om de beste plassene på utendørsrestaurantene ute på plassen.

Bestiller du en «Bistecca alla fiorentina», kan det likevel bli en blodig affære. Lucca er liten, men for den som trives med langsom lykke er det ingen grunn til å haste videre.

Mer informasjon: www.discovertuscany.com/lucca

Firenze - Klassisk og moderne Kunst, design, shopping - og gjerne litt romantikk. Firenze er en av verdens fineste byer - og Toscanas hovedstad.

Her er flere titalls museer - blant annet Italias kanskje aller fremste kunstutstillinger i Uffizi-galleriet.

FIRENZE: Kunst, design, shopping - og gjerne litt romantikk. Firenze er en av verdens fineste byer - og Toscanas hovedstad. Foto: MARTE VEIMO
FIRENZE: Kunst, design, shopping - og gjerne litt romantikk. Firenze er en av verdens fineste byer - og Toscanas hovedstad. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

Michelangelo, Botticelli, Caravaggio, Rafael og Leonardo da Vinci er bare noen av dem som har satt sin signatur på verker her inne.

Renessansens fødested, med de trange gatene, katedralen med sin røde kuppel, de åpne plassene, marmorbelagte bygninger og røde hustak er et underverk i seg selv.

Foruten klassisk kunst er dette også fødestedet til noen av vedens ledende motehus. Gucciano Gucci åpnet sin første butikk her for snart 100 år siden, mens Roberto Cavalli gjorde det samme på 70-tallet.

Som kulturell dannelsesreise eller moderne shoppinggleder: Med sitt kompakte sentrum har Firenze det beste av to verdener.

ELBA: Elba utenfor kysten av Toscana er et ferieparadis - spesielt populært blant italienerne selv. Foto: CAPO SANT'ANDREA / HOTEL ILIO ELBA
ELBA: Elba utenfor kysten av Toscana er et ferieparadis - spesielt populært blant italienerne selv. Foto: CAPO SANT'ANDREA / HOTEL ILIO ELBA Vis mer

Mer informasjon: www.visitflorence.com

Elba - Strandliv ved Middelhavet Den er mest kjent som stedet Napoleon ble forvist til, men Elba utenfor kysten av Toscana er også et ferieparadis - og spesielt populært blant italienerne selv.

Omringet av asurblått hav er dette Italias tredje største øy etter Sicilia og Sardinia. Det rolige, klare vannet gjør øya spesielt populær for havkajakk og dykking, mens en rekke merkede fotturløyper byr på fine utflukter i det fjellrike innlandet.

Solslikkere og badenymfer kan velge mellom 100 strender.

Strendene ved Marina di Campo og Golfo di Lacona er de største, mens mindre strandperler venter sørøst på øya. Båtforbindelse med Piombino eller Livorno på fastlandet.

SAN GIMIGNANO: Kalles Toscanas Manhattan på grunn av silhuetten som møter deg når du reiser opp mot byen. Men der stopper også alle tenkelige likheter. Foto: GUILANO BORA
SAN GIMIGNANO: Kalles Toscanas Manhattan på grunn av silhuetten som møter deg når du reiser opp mot byen. Men der stopper også alle tenkelige likheter. Foto: GUILANO BORA Vis mer

Mer informasjon: www.visitelba.info

San Gimignano - Toscanas Manhattan De aller fleste besøker San Gimignano på dagsturbesøk. Er du lur, overnatter du og får med deg den spesielle, og nærmest turistfrie, stemningen morgen og kveld - og så tar du heller en utflukt i nærliggende områder i de mest turistintense timene midt på dagen.

Kallenavnet kommer av silhuetten som møter deg når du reiser opp mot byen. Men der stopper også alle tenkelige likheter med Manhattan.

14 tårn i en liten by gjør stedet med det vanskelige navnet til det den er: En merkverdig landsby som trekker turister og kunstnere.

Katedralen La Collegiata med vakre fresker blant annet laget av Michelangelos læremester Ghirlandaio, galleriet Pinacoteca Civica og museet San Gimignano 1300, er de eneste rene severdighetene.

SIENA: Har gater som tar deg tilbake til middelalderen og koselige «trattoria» som serverer toskansk husmannskost i store porsjoner. Foto: GUILANO BORA
SIENA: Har gater som tar deg tilbake til middelalderen og koselige «trattoria» som serverer toskansk husmannskost i store porsjoner. Foto: GUILANO BORA Vis mer

Men, også håndverkere og kunstnere som har flyttet til byen i høyden, setter maleriene og keramikken sin - av ymse slag - ut i gatene.

Mer informasjon: www.sangimignano.com

Siena - Middelalder og mat Gater som tar deg tilbake til middelalderen og koselige «trattoria» som serverer toskansk husmannskost i store porsjoner.

Lille Siena var en gang en mektig bystat som stadig lå i konflikt med Firenze om å være den største og mektigste. I dag er Siena en beskjeden by, som heller legger sjelen sin i å beholde statusen som landets fremste middelalderby.

Det gjør den først og fremst gjennom arkitekturen, de smale brusteinsbelagte gatene, og ikke minst stemningen på Piazza del Campo - åstedet for byens berømte hesteveddeløp. 

Plassen byr ellers på avslappende atmosfære med litt overprisede restauranter.

Litt vekk fra Piazza del Campo finner du skikkelig toskansk husmannskost og mindre pretensiøse, men vel så stolte og tradisjonsrike trattorias og osterier.
 
Mer informasjon: www.aboutsiena.com

Chianti - La bella vita For å oppleve den sagnomsuste vinregionen på beste måte, skal du sjekke inn på en ekte vingård og bli der et par dager.

For eksempel på Castello di Gabbiano som i seg selv er som et Toscana i miniatyr.

På gården med en historie tilbake til tidlig på 1100-tallet, er det i dag både vinproduksjon, overnattingsmuligheter i tårnet og gourmetrestaurant.

Under et opphold lærer du nærmest om du vil eller ei, masse om både mat og vin. Innimellom slagene i vinkjeller og restaurant kan du ligge ved svømmebassenget, eller låne en sykkel og suse av gårde.

Gå ikke glipp av landsbyer som Greve og Gaiole. Enten du er glad i å fotografere, sykle, eller drikke vin finner du ditt mekka her.

Mer informasjon: www.castellogabbiano.it

CHIANTI: For å oppleve den sagnomsuste vinregionen på beste måte, skal du sjekke inn på en ekte vingård og bli der et par dager. Foto: MARTE VEIMO
CHIANTI: For å oppleve den sagnomsuste vinregionen på beste måte, skal du sjekke inn på en ekte vingård og bli der et par dager. Foto: MARTE VEIMO Vis mer