NOK MAT: Blide Cathrin Sonntag serverer en stor tallerken med knasende sprø svineknoke med surkål og poteter på den hyggelige kneipen «Schildkröte» ved Kurfürstendamm. Dette er til en person.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
NOK MAT: Blide Cathrin Sonntag serverer en stor tallerken med knasende sprø svineknoke med surkål og poteter på den hyggelige kneipen «Schildkröte» ved Kurfürstendamm. Dette er til en person. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Her er stemningen så høy at vi må dra tilbake neste dag for å høre hva de sier

- Å reise til Berlin for Michelin-restauranter er bare tull.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BERLIN (Dagbladet): Vi er ved travle Ku'damm en sein høstkveld. På et hjørne av Uehlandstrasse ser vi skilpaddeskiltet over døra. Og navnet «Schildkröte».

STAMSTEDET: Forfatteren og utenrikskorrespondenten Jahn Otto Johansen har fått en hel vegg på «Schildkröte».  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
STAMSTEDET: Forfatteren og utenrikskorrespondenten Jahn Otto Johansen har fått en hel vegg på «Schildkröte». Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Det er Jahn Otto Johansen som har anbefalt stedet som i mange år har vært et populært sted for nordmenn på Berlin-tur.

- Å reise til Berlin for å lete etter Michelin-restauranter er bare tull. I Berlin er det de brune kneipene som gjelder, mener forfatteren som også var utenrikskorrespondent nettopp i Berlin.

KJENTFOLK: Skuespilleren Gene Hackman har også fått en plass på veggen, antagelig er han den eneste som har vært her for å kjøpe melk.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KJENTFOLK: Skuespilleren Gene Hackman har også fått en plass på veggen, antagelig er han den eneste som har vært her for å kjøpe melk. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Hver eneste bydel har lokale kneiper som frekventeres av dem som bor i nærheten.

Stappfullt Brune kneiper kan være så mangt. Det har vi erfart, etter flere seine kveldsvandringer i bydelen Charlottenburg. Noen steder ser folk skeptisk på oss når vi turister kommer inn.

Men på «Schildkröte» er stemningen så høy at vi må komme tilbake neste formiddag for å få ørenslyd til et intervju, og oppskrifter til norske lesere. Fullsatte bord strekker seg langt utover fortauet i høstmørket en vanlig tirsdagskveld.

Vis mer

Det var Frau Lotti som åpnet «Schildkröte» i 1936. Navnet skyldes innehaverskens forkjærlighet til skilpadder, forteller stedets innehaver, med navnet Uwe Schild.

Beliggende midt i teaterdistriktet, ble «Schildkröte» raskt et møtested for kunstnere og skuespillere. Franz Josef Strauss var blant mange som besøkte restauranten som ble kjent for sin «gemütliche» atmosfære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seinere ble en herr Schumacher eier av restauranten. Han var ikke glad i skilpadder, men en stor fan av hester. Maleriene henger i dag i et siderom. Både interiøret og gemütlichheten er bevart den dag i dag

Et hjørne i restauranten er fylt med bilder av tyske kjendiser og skuespillere som har vanket på «Schildkröte». Mens tysklandseksperten Jahn Otto Johansen har fått en hel vegg med bilder og avisutklipp.

Ut etter melk Uwe Shild forteller en historie, som går for å være sann, om Gene Hackman som var i Berlin i forbindelse med filmen «Spionen som kom inn fra kulden» på 1960-tallet.

POPULÆR: Uwe Schild har tatt over det tradisjonsrike spisestedet i Kurfürstendamm 212.   Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
POPULÆR: Uwe Schild har tatt over det tradisjonsrike spisestedet i Kurfürstendamm 212. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Skuespilleren bodde på det eksklusive Kempinski ikke langt unna. Etter en lang arbeidsdag hadde han det beskjedne ønsket om en liter nysilt melk. Det kunne ikke hotellet skaffe.

Dermed havnet skuespilleren på «Schildkröte» som selvsagt bisto med melka. Han er kanskje den eneste som har kommet hit for melk.

DAGENS: På «Schildkröte» koster en tallerken svineknoke med en øl 23 euro.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
DAGENS: På «Schildkröte» koster en tallerken svineknoke med en øl 23 euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Stedet hadde samme eier fra 1989 til i fjor. Men tradisjonene bevares, derfor kommer gjestene igjen og igjen.

- Det er et stort ansvar, men jeg visste vi kunne levere den maten og den kvaliteten som var forventet, sier Uwe Schild, som har drevet middelalderrestauranten Tafelrunde i mange år.

Tysk husmannskost I dag er det klassiske tyske husmannskosten og det store utvalget av godt, tysk øl mange kommer for på «Schildkröte».

- Siden dere er norske, vil dere vel ha en Jahn Otto spesial? frister servitør Cathrin Sonntag.

Selvsagt vil vi det.

Vi får servert den største tallerkenen med svineknoke vi noensinne har sett, for én person. Og den smaker perfekt.