Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er superkokken som gir deg et nytt syn på fritert mat

Er ikke bare forbeholdt «junkfood».

VIKERSUND(Dagbladet): Geir-Magnus Svae har jobbet på Tyrifjord hotell i Vikersund i 18 år. Han er nå også manager for juniorkokkelandslaget.

Denne kokken vet hva han prater om, og hans merittliste er lang.

Nylig vant han Global Chef Challenge i Sør-Korea, og er en av de beste kokkene i landet.

«Folkelig mat» -Jeg har tenkt på noen gode retter som ikke er vanskelig å lage, men som ikke alle er klar over at er så enkelt, sier Svae.

Menyen juniorlandslagets manager har satt opp virker komplisert da den blir presentert. Vårruller med kongekrabbe, dampet kveite med hjemmelaget pommes frites og fritert camembert.

Heldigvis viser kjøkkensjefen på Tyrifjord hotell oss at det ikke er så vanskelig. Dette er mat som gir deg et nytt syn på bruken av frityr. Frityr er ikke bare forbeholdt «junkfood».

Vårruller Vårruller er ikke noe mange lager hjemme. Som oftest kjøper du det i kantina, eller på restaurant. Men det er lite som trengs for å få til denne meget smakefulle retten.

-Alt du trenger er kongekrabbe, rapsolje, ett egg og vårrullark.

VÅRULLER. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK
VÅRULLER. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK Vis mer

-Kongekrabbe får du stort sett bare ferdigkokt i butikken. Men om du sier fra litt i forveien skal den ikke være vanskelig å få tak i. Folk vet kanskje ikke hvor enkelt det er å lage vårruller, og det smaker bedre enn de du kjøper i butikken, sier Svae.

Han pensler vårrullarkene i enden med egg, for at det skal virke som lim, før han dypper de i en tempurablanding. Deretter legges de ferdigrullede vårrullene i frityren.

DAMPET KVEITE. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK
DAMPET KVEITE. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK Vis mer

Tanken på frityr, olje som varmes opp til 180-200 grader, kan virke avskrekkende.

Han har vårrullene i den varme frityrgryta lenge nok til at vårrullene får en gyllen farge.

Råvarer for alle -Noen av råvarene jeg bruker kommer fra leverandører som ikke er så tilgjengelig, men det er bare å bytte de ut med det som er i dagligvarebutikken, sier han.

FRITERT CAMEMBERT. SONDRE STEEN HOLVIK
FRITERT CAMEMBERT. SONDRE STEEN HOLVIK Vis mer

Camemberten kommer fra en lokal leverandør, men det er lett å finne ostetypen i en god dagligvarebutikk. Ost som er fritert kan virke avskrekkende mektig, men det er overraskende godt.

-Den friske smaken på rabarbrasyltetøyet står i fin kontrast til den friterte osten. Det gjør at desserten ikke blir så tung, sier Svae.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media